Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu

Ergin Ayan

Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu Gönderileri

Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu kitaplarını, Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu sözleri ve alıntılarını, Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu yazarlarını, Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kraliçe Thamara, kendisine gelen raporu inceleyince Tokat Meliki Rükneddin Süleyman şah'a meftûn olmuştur. İbn Bibî'ye göre Rükneddin Süleyman şah, Kılıç Arslan'ın evlatları hatta Selçuklu torunları arasında selvi boyu ve yakışıklılığı ile emsalsizdi. Kraliçe, II. Kılıç Arslan'a elçiler gönderip Süleymanşah ile evlenmek istediğini belirtmişse de, Süleymanşah bu izdivaç teklifini reddetmiştir. Gerçekten Gürcü kaynakları tarafından da teyit edilen hadise biraz tahrif edilerek anlatılmaktadır. Gürcü kraliçe Thamara'nın güzelliğini duyan Süleymanşah'ın ona âşık olduğu, ancak Kılıç Arslan'ın onu güçlükle zapt ettiği belirtilmektedir.
Sultan Tuğrul Bey
Tuğrul Bey'in elçisi, Bizans'in başkenti İstanbul (Konstantiniyye) Cami-i nde cuma namazı kılıp, el Kaim Biemrillâh ve Tuğrul Bey adına hutbe okunmasına izin verilmeosnd dair sultanın mektubunu Theodora'ya ulaşmıştır.
Sayfa 170
Reklam
592 syf.
·
Puan vermedi
Doğunun ve Batının Sultanı
Kitap aslında bir biyografi/monografi değil de daha çok Selçuklu Tarihi'ne giriş kitabı tadındaydı. Çok sürükleyici bulamadığım bir kitap oldu. Kitapta Tuğrul Bey'in siyasi mücadeleleri, fetihleri, kardeşler arasındaki çatışmalar, Anadolu Harekâtı... Birçok unsur bir arada işlenmiş. Okumayı düşünenlere bir not düşmek isterim: Kitap çok ayrıntılı şekilde hazırlanmış. Dönemin siyasi koşullarını, öne çıkan kişileri çok iyi bilmiyorsanız kitabı okumakta zorlanabilirsiniz. Onun dışında Eğer Selçuklu tarihine oldukça tafsilatlı bir giriş yapmak istiyorsanız okumanızı tavsiye ederim. Kitapta sadece Tuğrul Beyin biyografisi ile karşılaşmıyorsunuz. Dönemin yaşam koşulları, Eski Türk Gelenekleri, siyasi manevralar kitabı oluşturan konular arasında yer alıyor. Kitabın içeriğine değinecek olursam: 1230'larda Selçukluların Horasan'a yerleşmesiyle başlıyor her şey. Önce Sultan Mahmud, ardından Sultan Mesud ile yaşanan mücadeleler anlatılıyor kitapta. Ve tarihin dönüm noktası Dandanakan meydana geliyor. Gaznelilerin yenilmesi ile birlikte Tuğrul ve Çağrı kardeşler Selçuklu Devleti'nin temelini atıyorlar ve ülkeyi aralarında paylaşıyorlar. Ülkenin kardeşler arasında paylaşılması, kılıç hakkı ve en son da Anadolu'daki karışıklıklar Türk'lerin akın akın Anadoluya yönelmesinin önünü açıyor. Anadolu'ya yapılan akınlar, Abbasi Halifesinin şii baskısından kurtarılmasi gibi birçok önemli olay bir araya gelerek Orta Doğu'nun tarihini değistiriyor. Selçuklular, elde ettikleri bu gücü yani İslam'ın sancaktarlığını önce Türkiye Selçuklularına ardından ise Osmanlılara bırakacaklardır.
Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun Kurucusu
Sultan Tuğrul Bey - Selçuklu İmparatorluğu’nun KurucusuErgin Ayan · Kronik Kitap · 202118 okunma
Tuğrul Bey’in kurmuş olduğu Devlet, zamanının en büyük ve en güçlü devleti idi. İran’ı, Irak’ı, Azerbaycan’ı, Ermenistan’ı, Horasan’ı, bütün Afganistân’ı, Türkmenistan'ı, Karakalpakistan’ı ve Kızılkum çölünü içine alıyor ve 3.600.000 kilometrekareye erişiyordu.
Sayfa 532Kitabı okudu
el-Kaim Bi-Emrillah
“Biz Abbasoğulları insanların hayırlısıyız. Hilafet ve imamlık, kıyamete değin bizim üzerimizde kalacaktır. Bize tutunanlar doğru yoldadır ve hidayete erer; bizden ayrılıp bize düşman olanlar ise doğru yoldan ayrılarak sapıtırlar” dedi.
Sayfa 493Kitabı okudu
İbrahim Yınal, gözü vezir Amidülmülk’e ilişince ona Türkçe olarak: “Araplarla Sultanın arasını buldun mu? Onları barışa razı ettin mi? Ancak barış, birbirine eşit kimseler arasında olur. Ne oldukları belirsiz olan bu köpekler de kim oluyor?” dedi.
Sayfa 377Kitabı okudu
Reklam
... İsfâhân’ı başkent yaptı. Daha sonra şehrin surlarından bir bölümünü tahrip ederek “Surlara ancak zayıf ve güçsüz insanlar ihtiyaç hisseder. Kalesi, askerleri ve kılıcı olan bir insanın surlara ihtiyacı yoktur” dedi.
Sayfa 289Kitabı okudu
Sahte Ricat-Kendi Taktiğinle Vurulmak
Bizans kumandanları savaş başladıktan biraz sonra Selçuklu ordusunu tuzağa düşürmek için sahte ricat yaptılar ve bütün eşyalarını da olduğu yerde bıraktılar. Türkler Bizans ordusunun bozulduğunu düşünerek onların karargahına hücum edip, yağmaya başladılar. Fakat bu sırada pusuya yatmış olan Bizanslılar çıkarak dağınık bir halde bulunan ve yağma ile meşgul olan Selçuklulara saldırdılar ve onları yok etmeyi başardılar. ... Şehzade Hasan ve arkadaşları da şehit düştüler.
Sayfa 224Kitabı okudu
Oğuzlar ilk istilaları sırasında, ermenistanda ve Musul çevresinde o kadar çok esir aldılar ki, güzel bir câriye beş dinara düştü; gûlâmı alıp satan yoktu (435/1044).
Sayfa 195Kitabı okudu
Halife de “yolunda”
Aldığınız memleketlerin vergilerini, selefleriniz gibi bize göndermeniz icap eder. Bu işleri yaparsanız sizi şeref hil’atleri ile süsleriz. Sizi hükümdar tanıtacak şerefli unvanları veririz.
Sayfa 174Kitabı okudu
Reklam
...sonuçta bizans, Irak’tan gelen Selçuklu elçisinin talebini münasip bularak, İstanbul’daki camide Fâtımî halifesi yerine Abbasi halifesinin adına hutbe okunmasını kabul ediyordu.
Sayfa 171Kitabı okudu
24 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.