Bir Mazlum Padişah

Sultan Vahideddin

Kadir Mısıroğlu

Sultan Vahideddin Sözleri ve Alıntıları

Sultan Vahideddin sözleri ve alıntılarını, Sultan Vahideddin kitap alıntılarını, Sultan Vahideddin en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Avrupa ve Amerika
Buna göre Tanzimat'ın hazırlık safhası ise, 1492 Amerika'nın keşfinden sonra Avrupa'ya bâkir servet akmaya başlaması ve buharlı gemilerin icadıyla Uzakdoğu'ya Ümid Burnu'ndan dolaşarak gidilmeye başlanılması gibi sebeblerle Osmanlı topraklarının zenginleşmenin asıl sebebi bulunan ticâret yollarının güzergâhı olmaktan çıkması tarzında izâhı kaabil olançeşitli müessirlerle izah olunabilir. Sultan Vahideddin - Kadir Mısıroğlu
Sayfa 26 - Sebil Yayınevi
Sultan Vahideddin merhum ise selefi Sultan Reşad'ın cenâzesini Eyüp'e kadar takip edip o da rivâyete nazaran: "-Memleketi bir yangın yeri hâlinde bana terkedip nereye gidiyorsun!" demiştir.
Reklam
Şehzâde Mehmed Vahideddin'in tâlihsizliği doğumla başlamıştır. Zira O, henüz bir yaşını bile doldurmadan Sultan Abdülmecid 28 Haziran 1861'de vefât etmiş, annesi Gülistû Kadınefendi'nin ise, O, henüz dört yaşının içinde iken (1864) Hakk'a yürümesi ile tâlihsiz şehzâdemiz hem anadan, hem babadan yetim kalmıştır.
'ben tahta değil, bir yangının kızgın külleri üzerine oturdum'
Mondros Mütârekenâmesi'ni imzalayan heyetin başkanı Rauf Orbay'dı. M. Kemal Paşa da o sırada en kuvvetli bilinen askerî varlığın (Yıldırım Orduları) başında idi. Sonradan aziz vatanımızın her taraftan işgâle mâruz kalmasına sebep olan bu mütârekenâmeden dolayı mes'ul aranacaksa evvelenmirde bu iki şahsın gösterilmesi gerekirdi. Sultan Vahideddin bu "Mondros"'u imzâlayan hükümeti iş başından uzaklaştırarak adem-i tasvibini ortaya koymuştur. Halbuki daha önce tafsil edilmiş olduğu üzere bu mütârekeyi imzalayan Ahmed İzzet Paşa kabinesi, M. Kemal Paşa'nın Adana yakınlarındaki Bahçe'den Saray'a çektigi bir telgraf üzerine kurulmuştu. Bu kabine adına o mütarekenâmeyi imza eden Rauf Bey de "Bahriye Nâzırı" idi. Sonradan, yani Malta dönüşü Rauf Bey'i Ankara'da İcra Vekilleri Hey'eti Reisi yâni "başvekil" yapan da M. Kemal Paşa değil midir? Sevr'i imzalayan murahhasları hâin ilân ederek "Yüzellilik"ler listesine koyanlar, acaba Mondros'a imza koyanları niçin böyle baştacı edinmişlerdir?!. Halbuki, aziz vatanımız, Sultan Vahideddin merhûmun mukavemeti ile sırf bir "proje" hâlinde kalmaya mahkûm edilen Sevr'e değil, Mondros'a istinâden çeşitli işgâl ve istilâlara mâruz kalmamış mıydı?!.
Sayfa 247Kitabı okudu
Devlet, bir topluluğun belli kâidelere riâyetle idâresi için, O'nun müesseseleşip siyâsî bir otorite haline gelmesidir.
Reklam
35 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.