Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Şura-yı Devletten Danıştaya

Zeki ERASLAN

Şura-yı Devletten Danıştaya Sözleri ve Alıntıları

Şura-yı Devletten Danıştaya sözleri ve alıntılarını, Şura-yı Devletten Danıştaya kitap alıntılarını, Şura-yı Devletten Danıştaya en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1864 Vilayet Nizamnamesi
1864 Vilayet Nizamnamesi büyük oranda Fuat Paşa ile Midhat Paşa'nın eseriydi. Fuat Paşa mezkur nizamname ile "tevsî-i mezuniyyet" ile valilere geniş yetki verilmesini hedeflemiş, vükelay-ı devletin ehemm-i umûr (mühim işler) ile uğraşmasını öngörmüştü. Valilerin genişletilen yetkilerinin çerçevesi ise "tefrîk-i vezaif" (görevler ayrılığı) ile tamamlanıyordu.
Bürokrasi-Hükûmet Denklemi
Osmanlı Devleti'nde Tanzimat ile birlikte güç kazanan sivil bürokrasi; kanunu, yani devlet idaresinde objektif kuralları temsil eden bir kurum olarak, din ve devletin selameti adına hükümdarın karşısına çıkma gücüne hemen hemen her dönem sahip olmuştu. Tanzimat dönemi devlet adamlarından bilhassa Ali Paşa, Saray mensuplarının devlet işlerine karışmasına mani olmuş ve hatta bazen mahzurlu gördüğü irade-i seniyyeleri dahi geri aldırmıştır. Fuat Paşa, "...lehülhamd saye-i madelet-i hümayununuzda bizim korkumuz yoktur, arz-ı hakikate tereddüt etmek bizce vebaldir" diyebilmişken benzer şekilde Midhad Paşa da II. Abdülhamid'e ithafen, "...muradımız istibdadı ref've zat-ı şahanenizi vezaifenizde ikazdır..." ifadelerini kullanabilmiştir.
Sayfa 42 - Türk Tarih Kurumu YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Osmanlı Şuray-ı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti
İdeolojik bakışa sahip kimi hukukçular ve yazarlar, "Osmanlı Şuray-ı Devletini, Cumhuriyetimizin Danıştayı ile bağlantılı tutamayız" ibaresiyle Cumhuriyeti sahiplenirken Osmanlı için redd-i miras yaklaşımı söz konusudur. Oysa Cumhuriyet dönemi Danıştayı nevzuhûr (ilk defa ortaya çıkma, yeni doğma, kelimeye bayıldım) değildir. Yargısal alandaki tarihsel birikim devrimleşerek Cumhuriyet Türkiye'sine tevarüs (miras olarak kalma, aktarma, yine bayıldım) etmiştir.
Sayfa 211Kitabı okudu
Difference Juridique Ottomane et Française (Diferans jüridikOttomane e Fransez)
Türk idaresinin çoğunlukla Fransa kaynaklı olduğu bir gerçektir. İkisi arasındaki farklılıklara bakıldığında ise en temel farklılıklardan biri kendini idari rejime geçişte göstermektedir. Osmanlı Devleti'ndeki durum Fransa'dakinin tamamen aksine idi. Fransa'da idari rejim, idarenin, adli nüfuz ve tesirden kurtulması için ihdas edilmiş olduğu halde Osmanlı'da adliye icranın/idarenin tesirinden kurtulmaya çalışıyordu.