Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Takıntılardan Kurtulma Rehberi

Selen Can

Takıntılardan Kurtulma Rehberi Sözleri ve Alıntıları

Takıntılardan Kurtulma Rehberi sözleri ve alıntılarını, Takıntılardan Kurtulma Rehberi kitap alıntılarını, Takıntılardan Kurtulma Rehberi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
1. AŞAMA: FARKINDALIK Farkındalık demek, takıntılı bir düşünce aklınıza sızdığı anda onu fark etmek demektir. Bu aşamada, onun geldiğini fark edip bunu kendinize hatırlatıyorsunuz. Hatırlatma diyorum çünkü düşünceler geldiği anda farkında olmayabilirsiniz. O yüzden, nerede olursanız olun takıntılı bir düşünce aklınıza geldiği anda, bu düşünceyi ve iyileşme amacınızı kendinize hatırlatmaya çalışın. Bu hatırlatmayı yaparken, kendinizle bir iç konuşma yaparsanız hatırlatma daha etkili olacaktır. Buna, ‘doğru iç konuşma' diyebiliriz. Doğru bir iç konuşmanın nasıl olabileceğine birlikte bakalım.
Sayfa 69 - Hayy Kitap
Dilin dile getirdiği ama gönlün kabul etmekte zorlandığı bir şey var.
Reklam
Şimdi iyice içime kapandım ve içimden hiçbir şey yapmak gelmiyor.
Kendi kendinizi ikna etmekle ilgili yaptığınız her düşünme eylemi zihinsel davranışların içine girer.
Takıntılı düşüncenin (obsesyonun) aklınıza gelmesi, pusuya yatmış bir düşmanın fırsat bulduğu anda sizi alt etmek için karşınıza çıkmasından başka bir şey değildir.
Şu an Derya'nın takıntılı düşünceleri gelmiş demektir. İşte tam bu sırada Derya’nın ilk yapması gereken, bu rahatsız edici düşüncelerin geldiğini fark etmesi ve içinde bulunduğu bu durumu kendisine hatırlatmasıdın Bu hatırlatma sırasındaki iç konuşması şöyle olabilir: "Tekrar tekrar yıkamaya geçmeden önce biraz dur!” "Bunlar, zihnime gelenler takıntılı düşünceler. Biliyorum ki bunları OKB veriyor. Yoksa tavanın durulanması veya tavada deterjan kalması meselesi değil bu. Deterjan kaldı ya da kalmadı, bu konuda bir yorumda bulunmayı kesiyorum. Eğer takıntı rahatsızlığım olmasaydı, ben bunları çabucak yıkayıp geçmiştim. Ve öyle de yapmalıyım." “Bunlar takıntı ve şu an zihnim onlarla dolu." “Bunlar sadece düşünce"
Sayfa 69 - Hayy Kitap
Reklam
Takıntılı düşünce (obsesyon) beyninize sızdığı anda sizi korkutur. İkinci bölümden hatırlarsanız, düşüncenin devamında duygu geliyordu. Bağlantımızın işleyişi şu şekildeydi: Takıntılı düşünce sizde olumsuz bir duygu yaratır, bu da takıntılı davranışı tetikler (düşünce-duygu-davranış). Düşünce gerçekten korkutucu bir şekilde gelir ve size “işte geldim, şimdi benden kork ve dediğimi yap!” der. Siz de elinizde olmadan korkup, her zamanki alışkanlıkla takıntının dediğini yapmaya koyulursunuz. Peki, dediğini yapmadan önce bir an dursanız? Şöyle kısa bir an düşünmek için. İşte burası önemli çünkü daha iyi olma yolunda ilk adım, takıntılı düşünce geldiği an, onu takıntılı davranışa dönüştürmeden önce bir an durmayı gerektiriyor.
Sayfa 65 - Hayy Kitap
"Obsesyonlar, zihninize davetsiz olarak israrlı bir şekilde, tekrar tekrar gelen düşüncelerdir. Bunları aynı zamanda 'takıntılı düşünce' olarak ifade edebiliriz. Takıntılı düşünceler zihninize hızlı bir şekilde gelirler ve kolay kolay gitmezler. Bunlar görüntü ya da istek şeklinde de olabilir. Sizde huzursuzluk, kaygı gibi olumsuz duygular uyandırırlar. Takıntılı düşüncelerden ve bu düşüncelerin sebep olduğu kaygıdan kurtulmak için yaptığınız davranışlara ise kompulsiyon, yani 'takıntılı davranış' denir. Bu davranışlar, takıntıyla başa çıkabilmek için sizin kendinizce yapmaya karar verdiğimiz yanlış davranışlardır. Bu kavramları birbirine şu şekilde bağlayabiliriz: Takıntılı Düşünce → Olumsuz Duygu → Takıntılı Davranış Görüldüğü üzere takıntılı düşünce (yanlış mesaj) zihninize düşüyor ve size "şunu yap!" diyor. Siz de kaygılanıyorsunuz ve bu kaygidan kurtulmak için hemen sizden isteneni yapıyorsunuz. Böylece takıntılı davranış ortaya çıkmış oluyor. " s.44-45
Sayfa 44 - Hayy Kitap
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.