Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Araplar

Bernard Lewis

Tarihte Araplar Sözleri ve Alıntıları

Tarihte Araplar sözleri ve alıntılarını, Tarihte Araplar kitap alıntılarını, Tarihte Araplar en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Arap terimi ilk defa M.Ö. IX. yüzyılda ortaya çıkar ve Kuzey Arabistan çölündeki Bedevileri tarif için kullanılır.
Hz. Muhammed, Arap milli uyanış ve yayılışının gizli kuvvetlerini harekete geçirmişti. Bunun tamamına eriştirmek vazifesi başkalarına kaldı.
Reklam
XIX. ve XX. yüzyıllarda Batı'nın tesiri, İslâm toplumunun bütün geleneksel yapısını ve onun fikrî paraleli olan düşünce tarzını tehdit etti.
Sayfa 193Kitabı okudu
Bir XIX. yüzyıl bilimadamı, yeni doğan Müslüman cemaatiyle Mekke'nin hâkim zümresi arasındaki mücadeleyi bir sınıf kavgası olarak göstermeye çalışmıştır. Ona göre, Hz. Muhammed bu sınif kavgasında imtiyazsızları ve onların idareci burjuva oligarşisine karşı kinlerini temsil ediyordu Bu görüş Hz. Muhammed'in dinî irșadının bir cephesini diğerleri zararına mübalâğalı bir șekilde büyütürse de, Peygamber başlangıçta fakirce sınıflardan destek gördüğünden ve Mekkelilerin muhalefeti aslında geniş oranda ekonomik sebebe dayandığından, gerçeklik payı içerir.
Osmanlı İmparatorluğu'nun kudreti -çöküşteyken bile aşılması zor bir engel- uzun bir süre Arap dünyasını Avrupa'nın ilerlemesinden ve yeni gerçekliğin etkisinden korudu.
Sayfa 172Kitabı okudu
"Şeyh kabile efkârını belirlemekten ziyade, buna uygun hareket eder, vazife yükleyemez ve ceza veremezdi. Şeyhin “idarecilik" vazifesi emretmekten çok, hakemlik yapmaktı. Şeyh zorlama kudretine sahip olmadığı gibi, makam salâhiyeti, hükümdarlık, kamu cezası vb. kavramları da göçebe Arap toplumunda nefret uyandırırdı. Şeyh kabilenin yaşlıları tarafından "Ehlü'l-beyt" adıyla tanınan tek bir ailenin üyesi arasından seçilirdi."
Reklam
"Mekke nüfusu çeşitliydi. “İç Kureyş" adıyla tanınan merkezi ve hâkim unsur iş adamları, tacirler, girişimciler ve transit ticaretinin gerçek sahiplerinden oluşan bir çeşit tüccar aristokrasisinden ibaretti. Onlardan sonra, "Dış Kureyş" denilen, şehre nispeten yeni yerleşmiş olanlardan müteşekkil, mütevazı hukuka sahip ufakça tacirler topluluğu ve nihayet yabancılar ve bedevilerden meydana gelen "işçi sınıfı" yer alıyordu. Mekke dışında "Kureyş Arapları" yani tâbi bedevi kabileleri bulunuyordu."
"En önemli tanrılardan üçü Menât, Uzza ve Allat idi ki, sonuncusunu Herodotos zikreder. Bu üç tanrı, genellikle daha yüksek bir tanrıya, Allah'a tâbi bulunuyordu."
"Güney Arabistan'ın servet ve bereket ülkesi olduğu hakkındaki efsanevi şöhreti, buradan gelen veya daha uzak ülkelerin mahsulü olduğu halde, bu yolla Akdeniz bölgesine ulaştığından yanlış olarak Güney Arabistan malı sanılan baharat yüzündendi."
"Haçlılar devri Batı vakayinamelerinin birçoğunda bu kelime (arap) yalnız Bedeviler için kullanılıp Yakın Doğu'nun Müslüman halk kitlesine "Sarazen" adı verilir."
Reklam
"Sabálıların Afrika da geniş sömürgeler meydana getirdikleri ve adını Güneybatı Arabistan kavmi Habasat'tan alan Habeşistan Krallığı'nı kurdukları anlaşılıyor. Etiyopya'nın Arapçadaki adı da Habeşistan'dır."
27 öğeden 16 ile 27 arasındakiler gösteriliyor.