Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Türklük

Laszlo Rasonyi

Tarihte Türklük Gönderileri

Tarihte Türklük kitaplarını, Tarihte Türklük sözleri ve alıntılarını, Tarihte Türklük yazarlarını, Tarihte Türklük yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Macar kökenli Türkler arasında Koloşvarlı İbrahim Müteferrika en ünlülerindendir. 18 yaşında tutsak düşmüş, Müslüman olduktan sonra azat edilmiş ve çok yetenekli bir genç olduğu için, hızla yüksek rütbelere ulaşmıştır. İbrahim Müteferrika Lehistan, Kafkasya ve Fransa'da önemli siyasal görevlerde bulunmuş, hayatının sonuna doğru Türkiye'de ilk matbaayı kurmuş ve 1729 ile 1742 yılları arasında çok yüksek filoloji duygusuna dayanarak seçtiği 17 büyük eseri bastırarak Türk kültür hayatını zenginleştirmiştir. Şu da ilgi çekicidir ki, onun ölümünden sonra 1797 yılına kadar geçen 55 yıl içinde ancak 7 eser basılabilmiştir. s.326
Örgün Yayınları
1916’da Bakû’lü Reaulzâde "Rusya Müslümanı veya Tatar” yerine “Türk” sözünü kullandığı için, vatan hâini olarak itham edilmişti. Zira, Türk sözü Çar idaresince, geniş mâna taşıdığı için tehlikeli sayılıyordu.
Sayfa 277 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Reklam
Atatürk devrinin son yıllarında Türkiye bütün komşuları ile (yüz yıllardan beri ilk defa) dostane münasebetlerde bulunuyordu. Emniyet anlaşmalarına iltihak ederek, 9 Şubat 1934’de Yugoslavya Yunanistan ve Romanya ile Balkan Paktı’nı, 1937’de ise önasya’yı ilgilendiren Sadabat Paktı’nı imzaladı. Kemal Atatürk, Türk milletine en büyük hizmetleri yaptıktan, Anadolu’da huzur, intizam ve çalışma hevesini aşıladıktan sonra, maalesef çok erken, 10 Kasım 1938’de vefât etti.
Sayfa 268 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
1927’de tedrisata başlayan Hukuk Mektebi (Fakültesi)’nden sonra, 1935’te Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin kuruluşu ile onbir Fakülte ve dokuz yüksek okuldan ibaret olan büyük Ankara Üniversitesi meydana çıktı. Dil ve Tarih Fakültesi’nde Atatürk’ün şahsî isteği üzerine Macar Filolojisi, yâni Hungaroloji kürsüsü de tesis edildi.
Sayfa 268 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Osmanlı nişanlarının veya yabancı devletler nişan ve madalyalarının taşınması yasak edildi. Ancak İstiklâl Madalyası muteber sayıldı.
Sayfa 268 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Bir çok Rus tarihçisi, Tatar idaresini Rusya’nın geri kalmasından ve Rus topraklarındaki zulmünden sorumlu göstermek istiyorlar. Halbuki Rurik hanedanının kendi kardeşlerine ve dindaşlarına yaptıkları gaddarlığı, Altın Ordu efendileri yabancı kavme bu meyanda İslâv’lara karşı yapmamışlardır. Burada Altın Ordu çağında Rus başpiskoposu (arşiveki) olan Serapeyon'un sözlerini hatırlamamız yerinde olur: “Kâfirler mukaddes kitabı bilmemekle beraber din kardeşlerini asla öldürmüyorlar, yağmakârhk ve hırsızlık yapmıyorlar. Kâfirlerden hiçbiri kardeşini satmıyor... mukavelelerine yalan dolan katmıyorlar”
Sayfa 235 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Reklam
İslâmın Sünnî koluna mensup halifeliği, batı İran’daki Buyi’ler, Mısır’daki Fatimîler, Şi'îliğin bayraktarı sıfatiyle sıkıştırmakta idiler. Toğrul’un müdahalesi ile Sünnîler galebe çaldı ve Abbasi halifeliğinin daha iki yüz yıl mevcud olması sağlandı. Toğrul 1055’de Bağdad’a girdi.
Sayfa 164 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Türkistanlı Farabi islâm dünyasının büyük filozofu ve Aristo’nun şerhcisidir (ölm. 950). Fârabî aynı zamanda Yunan filozofları hakkında en çok müstakil fikir sahibi ve onların şagirdi sayılabilir.
Sayfa 160 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
VIII: yüzyıl yarısında Arap komisyoncuları, yetişkin Türk delikanlı ve kızlarını topluyorlar ve satın alıyorlar. Türk kadınlarının güzelliğini Fars’lılar (meselâ Hafız) ve Arap’lar öğmekledirler.
Sayfa 159 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
Macar’ların diğer adı eski îslavcada Ongur, Yunancada Ungr(os) şekillerinden gelişen Lâtince Ungarus Hungarus, Almanca’da Ongar v.b. dir. Bu söz hiç şüphesiz Onogur sözünden gelmektedir.
Sayfa 119 - Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 3. Baskı.Kitabı okudu
117 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.