Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihte Türklük

Laszlo Rasonyi

Tarihte Türklük Sözleri ve Alıntıları

Tarihte Türklük sözleri ve alıntılarını, Tarihte Türklük kitap alıntılarını, Tarihte Türklük en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Yurtseverlik, her kavmin takdir ettiği, bütün insanlığa şamil bir meziyettir. Bilhassa bu duygu Türklerde çok kuvvetlidir.”
Orta Avrupa, başta Fatih’in vefatından sonra iki oğlu Cem ve Beyazid arasındaki taht kavgası yüzünden biraz rahat nefes aldı ve zaman kazandı
Sayfa 202Kitabı okudu
Reklam
“1453 de Türkler, 1204 de Konstantiniye’yi işgal eden Haçlılara nazaran çok daha insanca hareket etmişlerdir”.
Sayfa 197Kitabı okudu
Türkler denizin derinliğinde midye kabuğu içinde saklı inciye benzerler. Değerinin takdir edilmesi için denizi bırakarak kralların tacını, gelinlerin kulağını süslemesi gerekir.
Febvre’e göre; “Göçebe çobanlığın, yerleşenlerden daha aşağı hayat seviyesinde oldukları yolundaki eski ve büyük taassupla kökleşen inancı tamamen değiştirmek gerekir”.
“Macar’lar Türklere iltihak ettikleri zaman Türk’ler son derece de sevinirlerdi. İçlerinde sevinç gözyaşı dökenler de vardı”.
Sayfa 212Kitabı okudu
Reklam
Eğer bütün Türk unsurları Macarlar arasında birden temessül etmiş olsalardı, Macarlığın dili bu gün Türkçe olurdu.
Sayfa 126Kitabı okudu
VI. yüzyıl yazarı Menander ise, Türklerden bahsederken “her ne kadar toprağa, suya ve ateşe saygı göstermekle beraber, yine de kâinatın yaratıcısı tek Tanrıya inandılar” der. XIII. yüzyıl büyük hakanları, meselâ bunlar içinde Möngke açık olarak şu şekilde hitap eder: “Ancak tek Tanrı vardır. Onun takdirine göre yaşar ve ölürüz”.
Dünyanın yaratıcısı tek Tanrı kavramı hakkında, İbni Fadlan’ın Oğuzlarla ilgili bir haberi dikkate şayandır. Ona göre Oğuzlar bir haksızlığa uğradıklarını sezdikleri zaman, başlarını göğe kaldırarak “bir Tengri!..” derler.
Bilge Kağan kendisine surlarla çevrili bir şehir yapmak ve içinde Buda ve Lao-tse'ye tapınaklar kurmak ister. Tonyukuk ona şu öğütü verir: 'Eğer surla çevrili bir şehirde yerleşir ve bir kere yenilirsen tutsak olursun. İçinde Buda'ya ve Lao-tse'ye tapınak yaptırırsan, onlar insanlara uysallığı ve miskinliği telkin ederler. Bu savaşçılara uymayan bilimdir.' Bunun üzerine bilge Hakan düşüncesinden vazgeçer. (St. Julien, Doc. 191).
115 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.