Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kültürel Bir Eleştiri

Terapi

Kemal Sayar

Terapi Gönderileri

Terapi kitaplarını, Terapi sözleri ve alıntılarını, Terapi yazarlarını, Terapi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan olarak ilişki peşinde koşan varlıklarız. Hayatlarımız bir başkasıyla ve bizi çevreleyen tarih ve kültürle olan ilişkimizde, benliklerimiz ötekiyle karşılıklı etkileşimde bir yön ve kıvam buluyor.
Sayfa 285Kitabı okudu
Derdimiz capcanlı bir karşılaşmadır; Ben ve Senin bütün varoluşumuzla birbirimize sarıldığımız, kucaklaştığımız, ruhlarımızın birbirine değdiği içten bir buluşmadır.
Sayfa 285Kitabı okudu
Reklam
Danışanın bilinçdışı, intersubjektif yaklaşımla birlikte yeniden şekillenecek, danışan ve terapistin ortak etkileşimiyle yeniden yapılandırılacaktır. Ancak ilişkinin ilerleyen aşamalarında, danışan ve terapist arasında güven bağlarının kurulduğu zamanlarda mümkün olacak buortak yapılandırma, terapistin zannettiği kadar kolay birsüreç olmayacaktır. Danışanın bilinçdışı zaman zamanhırçın ve agresif bir şekilde su üstüne çıkacak, sürekli ve ısrarcı bir şekilde bilinçdışındaki olumsuz duygu ve beklentiler terapiste yönelecektir
Sayfa 274Kitabı okudu
Stolorow ve Atwood (1992), bilinçdışının tüm katmanlarında danışan-terapist birlikteliğinin gerekli olduğunu belirtir. Dinamik bilinçdışında bilincin en derinlerine itilmiş. kesin surette kabul görmeyen deneyimler kişinin sorun yaşamasına sebep olurken; terapist bu malzemeyi danışanla birlikte yeniden değerlendirmeli ve anlamlandırmalıdır.
Sayfa 274Kitabı okudu
Bilinç, hayatın her döneminde öteki tarafından oluşturulan, sürekli yenilenen, sürekli dinamik bir olgudur. Hayatımızın ilk yılları elbette ki çok önemlidir; ancak kim olduğumuz sadece oyılların bir ürünü değildir.
Sayfa 274Kitabı okudu
Terapist danışanın aktardığı olay içerisindeki duygularını hissedebilir ve bunu danışana da belirtebilir. Ancak, gerçekte tam olarak danışanın yaşadığı deneyimehangi anlamlar yüklediğini bilemez. Bu sebeple danışandan yaşadığı deneyimlerin hangi anlama geldiğini açıklamasını rica etmelidir. Danışanın kendi öznelliğinde yaptığı bu ilk açıklama, terapistin de bakış açısıyla yeniden şekillenmektedir. Deneyimden çıkarılan bu yeni mana, artık danışanın ötekiyle olan ilişkisinin bir ürünüdür.
Sayfa 272Kitabı okudu
Reklam
Öyleyse danışana anlaşıldığına tanıklık edecek şekilde, hissetmesi muhtemel duyguları hissettiğini söyleyebilmelidir. Terapist, danışanın baktığı açıdan bakabildiğini, danışanın içinde bulunduğu koşullarda onun hislerinin ve düşüncelerinin kendisi tarafından anlaşılabildiğini vurguladığı ölçüde, danışan kendisini kabullenilmiş, değer verilmiş, anlaşılmaya çalışılan biri olarak görecektir.
Sayfa 271Kitabı okudu
Psikoterapist bir "tamirci" olmadığı gibi,danışan da tamir edilmesi gereken bir nesne değildir.
Sayfa 271Kitabı okudu
Kişinin öyküsel bütünlüğü alışılmışın dışına çıkmıştır ve iyi de olsa bu istisnai durumu, "kişinin kontrol edemediği bir güçten" kaynaklanmaktadır. Bu kontrolsüzlük hissi, o durumu bir daha geri getirecek gücü olmadığını fark eden kişide büyük ıstıraba yol açacaktır. İntersubjektif psikoterapi, bu deneyimsel ilke ve beklentilerin terapistin yardımıyla yeniden, sağlıklı ve mutlu yaşamı sağlayabilecek şekilde düzenlenmesi demektir.
Sayfa 270Kitabı okudu
Kişinin hayata dair oluşturduğu anlamlar, hayatının herhangi bir döneminde değişmekle kalmaz. Döngüsel ve önüne geçilemez bir şekilde kişinin yaşadığı deneyimlere bakış açısı, onun hayata dair ne anlamlar çıkaracağının;bu anlamlar da onun hangi deneyimleri seçerek yaşayacağının bir göstergesidir.
Sayfa 268Kitabı okudu
1.000 öğeden 711 ile 720 arasındakiler gösteriliyor.