Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Terör Gönderileri

Terör kitaplarını, Terör sözleri ve alıntılarını, Terör yazarlarını, Terör yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer içimizde günahsız olanımız varsa, ilk taşı atsın.
Hangi olayın bir terör eylemi, hangi olayın ise meşru bir direniş olduğu konusunda değişen kanaatlere sahip olursunuz. Çoğunlukla kendinizi ister istemez bir tarafa daha yakın hisseder ve konumlanmanıza göre size çok ters gelecek bir eylemi bile haklı bi nedene bağlamaya çalışırsınız.
Reklam
Terör, törelerin gölgesinde yeşerir, büyür.
Sayfa 111Kitabı okudu
Haber, yüz milyarlarca dolarlık bir piyasada üretilen, şekillendirilen ekonomik bir ürün.
Sayfa 105Kitabı okudu
Terör örgütleri ilkesel olarak yaptıkları eylemi sahiplenirler; zira varlık sebepleri bu eylemlerdir. Eylemi gerçekleştirip sonra yapmadıklarını söylemeleri mantık dışı olduğu gibi, bazı eylemleri kendileri yapmadıkları halde üstlenirler. Taleplerini herkese duyuracak yükseklikte seslendirebilmelerinin vazgeçilmez önkoşulu, çok çarpıcı eylemler gerçekleştirebilmeleridir. Bu nedenle bir örgütün kendilerine atfedilen bir eylemi kabul etmemesi, ilkesel olarak eylemin , o örgütçe yapılmadığını gösterir. El Kaide'nin, 11 Eylül eylemini gerçekleştirdiği halde üstlenmemesi neyi gösteriyor olabilir, dersiniz? Ya da o eylemi Japon Kızıl Ordu Fraksiyonu'nun, Filistin Demokratik Cephesi'nin ve daha onlarca değişik terör örgütünün üstlenmesi ne anlama geliyor? Esasen bir örgütün gerçekleşen eylemi üstleniyor olması, eylemin mutlak surette o örgüt tarafından yapıldığını göstermez, ancak üstlenmemesi ise eylemi yapmadığının işaretidir. Ne kadar aksi iddia edilirse edilsin!
Sayfa 206
Her şeyden önce terörizm, "ekonomik ve sosyal nedenlerden kaynaklanan siyasal taleplerin, felsefi dayanaklarla beslenen şiddet kullanımı yoluyla, çatışmacı yöntemlerle karşı tarafa iletilmesi" olarak düşünülmeli. Yani terörizm, olgusal olarak iktisadi, sosyal, siyasal, felsefi ve çatışmacı dinamikleri bünyesinde barındıran son derece karmaşık bir yapıya sahip.
Sayfa 203
Reklam
Askeri mahkemeler Çin, Kolombiya, Peru, Mısır gibi birçok ülkede bulunmasına karşın, uluslararası örgütler tarafından hukuki bulunmuyor. Orada gerçekleştirilen yargılamaların tarafsız yapılmadığı ve sanığa kendisini savunma fırsatı verecek bir ortam sunulmadığı düşünülüyor. Hatta diktatörlüklerin kendi tiranik otoritelerini sürdürebilmek için bu tür aygıtlara ihtiyaç duyduğu ve yargı denetiminin yürütmenin eline geçerek siyasallaştığına inanılıyor. Bu anlamda siyasal muhalifler, direnmenin ve farklı düşünmenin bedelini, "terörist" kategorisine sokularak ödüyor.
Sayfa 192
Güçlüysek askeri müdahale, zayıf isek terörizmi kullanıyoruz. Terör ile ilgili çok bilinen şu sözü tekrar hatırlamalı, "Bombaları olup da hava kuvvetleri olmayana terörist denir."
Sayfa 184
Rupert Emerson
"Bir yalanı yutarsanız, peşinden gelen her şeyi yutmak zorunda kalırsınız."
Sayfa 178
Irak'ta savaş öncesi uygulanan ambargo nedeniyle her ay 6 bin çocuğun ölmesinden yalnızca ABD'nin ve George Bush'un sorumlu olduğunu düşünmek, olsa olsa bir bilgilendirme eksikliği olarak düşünülmeli. Aksi halde kim, on yıllar boyunca savaşmaktan, ölmekten, öldürmekten hoşnut olur? Kim, kendi yaşam kalitesini yirmi beş yıl öncesine nazaran 10 kat daha kötüye götüren bir lidere, yüzde yüz oranında(!) itaat gösterebilir? Elbette, onsuz ne olacağını bilmeyenler, başka bir yaşamın var olabileceğinin farkında olmayanlar!
Sayfa 146
Reklam
İngiliz ve ABD demokrasileri arasındaki anlayış farkını anlatan şu anekdot oldukça ilginç; İngiliz, Amerikalı'ya sorar, "Bir akşam yemeğine davet etmeyi bile asla düşünmeyeceğiniz adamlar tarafından idare edilmeye nasıl tahammül edebiliyorsunuz?" ABD'li cevaben sorar, "Ya siz? Sizi bir akşam yemeğine davet etmeyi bile asla düşünmeyecek insanlar tarafından yönetilmeye, siz nasıl tahammül ediyorsunuz?"
Sayfa 138
Demokrasi kavramının, eski Yunanca demos (halk) ve kratos (iktidar) terimlerinin bir araya gelmesinden oluştuğunu biliyoruz da, demos, kratos'a karşı ayaklanınca neler olabileceğini çözemiyoruz.
Sayfa 136
Korkularınız, özgürlüklerinizin sınırıdır, özgürlükleriniz ise insani varlığınızın. Korkarsanız düşünemez, düşünemezseniz insan olamazsınız.
Sayfa 131
Süren barıştan memnun olmayanlar, kötü ya da uzlaşmaz olduklarından değil, kendi lehlerine oluşturulabilecek yeni bir barışı yaratmak için savaşa başvurular. Kurulacak yeni barış, onları ekmek sahibi yapacaktır; diğerleri ise ekmeksiz kalabilir ya da ekmeği paylaşabilirler.
Sayfa 125
Eğer terör varsa siyaset, siyaset varsa da ister istemez bir muhalefet ve terör gündeme geliyor. Bu durum tarihsel bir gerçeklik.
Sayfa 115
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.