Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Theaetetus, Atinalı bir matematikçi olup; aynı zamanda da bir Geometri bilginidir. İrrasyonel sayıları Karekök içinde sınıflandırmasıyla bilinir. Ah be eskiler, her şeyi bulup keşfettiniz ya da keşfedilmesinde öncü oldunuz. Bize ne kaldı? Dünyanın en çok kullanılan Dijital Platformlar ve oranın piyasası da çoktan ele geçirildi. Yakında bir kenarda sessizce ölümü bekleme moduna gireceğiz bu gidişle. Diyalog ise bir güreş okulunda geçiyor ve yine Sokrates’in ağzından anlatılan kitapta BİLGİ ve bunun gerçekliği üzerinde tartışılıyor. Bilgi nedir? Gerçekten de ilginç bir soru. Özellikle bilim ile alakalı kitaplar okuyanlar bilir ki bilimsel olarak kabul edilen bir gerçek bile zamanla değişebiliyor. Değişiyor. Aslında bilginin bu kadar belirsiz bırakılması, çok soru işareti oluşturuyor kafamda. Her şeye şüphe ile bakacak oldum yani. Allah sabır versin. İyi okumalar dilerim..
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018262 okunma
Reklam
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Theaitetos diyaloğu Platon'a ait olup, Platon'un epitemolojisine ayna tutmaktadır. Diyalog içerisinde bilginin ne olmadığı tartışılmaktadır. Kitabı okurken tartışma atmosferine dahil olup kendi kendinize yorumlar yapıp,ilginizi çeken yerlerin altını çizmekten kendinizi alamıyorsunuz. Hani hep söyle bir söylenti vardır "Felsefe Kitapları sıkıcıdır" diye. Bence bu kitap bu düşüncenin genelini bozuyor. Okurken kolay kolay sıkılacaginizi düşünmüyorum aksine ünlü fizlozoflarin konuşmalarını okudukça onların fikirlerine hayran kalacaksınız. Bu kitaptan sonra artık şunu düşünüyorum. Bir insan her ay en az bir felsefe kitabı okumalı. Çünkü her ne kadar okuduğunuz da size bir şeyler katmiyormus gibi gözükse de aslında çok şey katıyordur. Başta size söylenen şeyler kafa karıştırıcı gibi gozukebilebilir çünkü unutmayın ki filozoflarin konuşmalarina alışık değiliz, onlar gibi insanları çok okumadık,keşke okusak! Ve ne yazık ki onlar gibi de konuşamiyoruz. Ama onları okuyabiliriz! O yüzden başta anlayamadigimizi düşünmek çok normal bir durum ve lütfen bu düşünceden dolayi kitabı bırakmayınız. İncelememi okudugunuz için teşekkürler. Varsa bir fikriniz yazmaktan çekinmeyiniz lütfen. :)
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018262 okunma
136 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 saatte okudu
Sokrates'in diyalogları arasında önemli bir yere sahip olan bu diyalog, Soktatik Yöntem'in meşhur ebelik mahiyetinde anlatıldığı eserdir. Bu eserde Protogoras'ın her şeyin ölçüsünün insan olması masaya yatırılırken aynı zamanda bilmek ve algılamak konusu da örneklerle incelenmektedir. Özellikle bilgi nedir ve ne değildir tartışması üst bir perdeden ele alınırken, tümel ve tikelin bilgisine de harf ve kelimeler üzerinden örneklemeler yapılıyor. Eser felsefî anlamda benim için güzide bir yapıt olarak önemli bir konuma kodlanmıştır.
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018262 okunma
151 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İnceleme Videosu: youtube.com/watch?v=8I7SLfx... Platon'un Theaitetos adlı bu kitabı Bilgi Felsefesinin başucu kitaplarından birisidir. Bilgi Felsefesi ne diye sorarsanız da, bilginin ne olduğu hakkında sorular sorulmuştur zamanında. Bilgi nedir ya da bilgi var mıdır? Bilginin tanımını nasıl yapabiliriz ya da bilgiye hangi kaynaklardan ulaşabiliriz gibi... Bu noktada da Theaitetos adlı bu kitapta diyaloglar üzerinden bu felsefe konusu tartışılmaktadır. Bilginin tanımı olarak "gerekçelendirilmiş doğru inanç" üçlemesi ilk bu kitapta geçer. Tabii kendisinden sonra başka kitaplar da yazılmıştır ve başka filozoflar da bilgi felsefesine yönelmiştir. Descartes gibi... Kitap bence iyiydi ama herhangi birinize kesinlikle okumalısınız diye önermem :D Felsefeye ilgi duyanların okuması gereken bir kitaptır ama onu söylemeden geçmeyeyim. Okumak isteyen herkese iyi okumalar dilerim.
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018262 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
84 günde okudu
Uzun süredir Platon okumaya ara vermiştim. En son Theaitetos diyaloğuna başlamış ve yarıda bırakmıştım. Bugün tüm günümü bu diyaloğu okumaya ayırdım. Diyaloğun ana konusu bilginin ne olduğu sorusu. Bu konuya ise Protagoras'ın "insan her şeyin ölçüsüdür" sözünü sorgularken geliyorlar. Diyalog için, hem Protagoras eleştirisi hem de bilgi sorgulaması desek doğru olur. Protagoras'la ilgili en beğendiğim eleştiri şu oldu. "Madem herkes bilginin ölçütü o zaman neden Protagoras'tan parayla ders alınsın." Sokrates'imiz ( aslında Platon ) güzel bir kapak yapmış. Diyalog boyunca bilgi, sanı, kanıt, ölçü gibi kavramlar tek tek ele alınıp inceleniyor. Bilginin ne olmadığı çok güzel ortaya konuyor ama bilginin ne olduğu tam anlamıyla bulunamıyor. Bu diyaloğun bir özelliği de Sokrates'ın bilgiyi doğurtma yöntemini göstermesi ve bu yöntemin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymasıdır. Bilgi konusunda en büyük yalanları da hatiplerin söylediğini ifade ediyor. Sokrates'a ( Platon'a) göre "hatiplik sanatı, sadece kandırmaktan ibarettir."
Theaitetos
TheaitetosPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2018262 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.