Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tolstoy'dan Anılar

Maksim Gorki

Tolstoy'dan Anılar Gönderileri

Tolstoy'dan Anılar kitaplarını, Tolstoy'dan Anılar sözleri ve alıntılarını, Tolstoy'dan Anılar yazarlarını, Tolstoy'dan Anılar yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
XVII Bana okuyayım diye verdiği günlüğünde garip bir özdeyişle çarpıldım: «Tanrı benim isteğimdir.» Bugün kitabı geri verirken, bunun ne demek olduğunu sordum. «Bitmemiş bir düşünce», dedi, kısık gözlerle sayfaya bakarak. «'Tanrı benim O'nu bilme isteğimdir' demek istiyordum belki... Hayır, hayır o da değil...» Gülmeye başladı, kitabı dürüp tomar yaparak gömleğinin kocaman cebine soktu. Tanrı'yla çok şüpheli ilişkileri var; bu bana «bir inde iki ayı»yı anımsatıyor hep.
Sayfa 15 - Tolstoy'un günlüğü
«...Hiç kimsenin seni etkilemesine göz yumma, hiç kimseden de korkma, işte o zaman başarılısın.»
Sayfa 15 - Tolstoy
Reklam
XV Bana duyduğu ilgi etnolojik. Onun gözünde ben, tanımadığı bir soydan gelme bir varlığım — hepsi bu.
Sayfa 14 - Bilgi yayınevi.
XIII Balık olsaydı yalnız okyanuslarda yüzerdi herhalde, dar denizlere, hele yeryüzü ırmaklarının sığ sularına hiç uğramazdı. Çevresinde, şurda burda duran ya da ileri geri sıçrayan küçük balıklar: söylediği şeyler onları ilgilendirmez, onlara gerekli değildir, susuşu ise onları korkutmaz, kımıldatmaz. Ama susuşu bu dünyadan kovulmuş gerçek bir yalnızınki gibi etkili. Gerçi belli konularda bir hayli, hem de göreviymiş gibi konuşuyor, ama susuşunun daha da büyük olduğunu duyuyor insan. Birtakım şeyleri insan başkalarına söyleyemez. Kendisinin de korktuğu kimi düşünceleri var şüphesiz.
Sayfa 13 - Gorki'nin Tolstoy hakkındaki düşünceleri
X «Prusya kralı Friedrich çok doğru söylemiş: ‘Herkes kendini kendince kurtarmalıdır.’ Bir yerde de: ‘İstediğinizce karşı konuşun, ama buyruk dinleyin’ demiş. Öte yandan, ölürken de: 'Köleleri yönetmekten usandım.’ demekten kendini alamamış. Sözde büyük adamlar, hep çelişmelerle doludurlar: bu, bütün öbür delilikleriyle birlikte hoş görülür. Oysa çelişiklik delilik değildir. Bir deli dikbaşlıdır, ama kendi kendini nasıl çeleceğini bilmez. Evet, garip bir adamdı Friedrich: Almanlar arasında en iyi kral diye ün salmıştır, gene de katlanamıyordu onlara; Goethe ile Wieland'dan bile tiksiniyordu.»
Sayfa 11 - Tolstoy
«Azınlık, geri kalan her şeyi elde etmiş olduğu için gereksinir Tanrı'yı, çoğunluk ise hiçbir şeyi olmadığı için.» Ben daha başka türlü söyleyeyim: Çoğunluk ödleklikten dolayı inanır Tanrı'ya, ruhundaki olgunluktan dolayı inanan, birkaç kişidir ancak.
Sayfa 9 - Bilgi yayınevi.
Reklam
Goldenweiser Chopin'den parçalar çaldı, Leo Nikoiayeviç şöyle dedi dinledikten sonra: «Küçük bir Alman prensi: 'Nerede köleleriniz olmasını isterseniz, orada müziğe elinizden geldiğince çok önem vermelisiniz' demiş. Doğru bir düşünce bu, doğru bir gözlem - müzik kafayı köreltiyor. ...»
Sayfa 8 - Bilgi yayınevi.
O zaman, Tanrıya inanmayan ben, bilmem neden, epey sakınarak, biraz da ürkerek baktım ona, baktım, düşündüm: “Tanrı gibi bir adam.”
Hırsızlarla dilenciler arasında kahraman aramamalısın, gerçekten aramamalısın, yazılmalı bu. Kah­ramanlar — bir yalan bu, bir uydurma; insanlar var­dır ancak, insanlar, başka hiç bir şey
İnançsızlığın, kırgınlığından doğan dikbaşlılığımn sonucu. Birtakım kimseler de utandıkları için inanmazlar; gençlerde görülüyor bu; sözgelişi bir kadına tapıyorlar, ama anlamaz korkusuyle ya da göze alamadıkları için, göstermekten kaçınıyor­lar bu sevgiyi. İnanç da sevgi gibi, biraz yiğitlik, biraz gözüpeklik ister.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.