Toplumbilimin Yöntem Kuralları

Emile Durkheim

Toplumbilimin Yöntem Kuralları Sözleri ve Alıntıları

Toplumbilimin Yöntem Kuralları sözleri ve alıntılarını, Toplumbilimin Yöntem Kuralları kitap alıntılarını, Toplumbilimin Yöntem Kuralları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsan maddenin özünün ne olduğunu bildiğine inandığı anda felsefe dünyasına doğru yola koyulur.
Sayfa 75
Reklam
Kabul edebileceğimiz tek niteleme rasyonalist nitelemesidir.
Toplumsal olgu olarak nitelendireceğimiz şeyler, bireysel birtakım eğilimler değil kolektif düzeyde ele alınan bir sosyal öbeğin inanç, eğilim ve pratikleridir.
Sayfa 57 - Bordo mavi yayınlarıKitabı okudu
Politik ve dinsel inançlara ve ahlaki pratiklere yaklaşırken işinde bulunduğumuz duygu durumu, fiziksel dünyanın nesnelerine yaklaşırken içinde bulunduğumuz duygu durumundan oldukça farklıdır.Nihayetinde, bu duygu durumu politik ve dinsel inançlarımızı kavrama ve onları açıklama biçimlerimize sirayet eder.Dolayısıyla bu konular üzerinde edindiğimiz fikirleri o kadar derinden hissederiz ki, bu fikirler herhangi bir itiraza mahal vermeyecek otoriteye sahip olurlar.
Sayfa 90
... her eğitimin çocuğa kendiliğinden erişemeyeceği bakış, duyuş ve davranış tarzlarını benimsetmeye yönelik sürekli bir çabadan başka bir şey olmadığı derhal göze çarpar. Hayatının daha ilk günlerinden itibaren, çocuğu, belirli saatlerde yemeye, içmeye, uyumaya, sakin ve itaatli olmaya zorlarız; daha sonraları ise, başkalarını hesaba katmayı, gelenek ve göreneklere saygılı olmayı öğrenmeye, çalışkan olmaya, vb. zorlarız. Eğer bu baskı zamanla hissedilmez hale geliyorsa, bunun nedeni, onu gereksizleştiren, fakat sırf ondan kaynaklanmış oldukları için onun yerine geçebilen bir takım alışkanlıkların, iç eğilimlerin çocukta yavaş yavaş şekillenmesidir.
Reklam
Aslında normal koşullar altında tamamen zararsız olan bireyler bile bir topluluğun içinde, o topluluğun bir parçası olarak akıl almaz zalimlikteki eylemlere sürüklenebilirler. Bu geçici galeyanlar için söylediklerimiz, gerek toplumun tümünü etkisi altına alan, gerekse sınırlı bir toplumsal alanda etkili olan öteki eğilim ve tezahürlere göre onlardan daha uzun süreli olup etrafımızda sürekli yeniden üretilebilen dinsel, siyasal, edebi ve sanatsal eğilimler için de geçerlidir.
Her bilim nesnesinin bir şey olduğu söylenebilir; belki matematiksel nesneler bunun dışında tutulabilir, zira en basitlerinden en karmaşıklarına kadar bunları kendimiz oluşturduğumuzdan, bu nesnelerin ne olduğunu bilmek için kendi içimize bakmamız ve bunları yaratan zihinsel süreçleri içsel olarak analiz etmemiz yeterlidir. Fakat tam tabiriyle olgular söz konusu olduğunda, bunlara dair bir bilim yaratmaya çalıştığımız anda, bu olgular bizim için birer bilinmezlik ve farkında olunmayan şeylerdir; zira yaşarken bunlara dair geliştirdiğimiz tasavvurlar yöntemsiz ve eleştiren uzak olarak oluşturulduğu için bilimsel değerden yoksundurlar ve dışarıda tutulmaları gerekir. Bireysel psikoloji olguları da bu niteliği taşımaktadır ve bu yönüyle ele alınmalıdır.
Sayfa 16 - BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZKitabı okudu
[Sağduyu] Her zamanki basitleştirici tavrıyla, nefret uyandıran bir şeyin aynı zamanda yararlı bir varlık nedeninin olabileceğini ve buna rağmen bu durumun çelişkili olmadığını kavrayamaz. Bir organizmanın içinde insanı rahatsız eden ama olağan işleyişi bakımından bireyin sağlığı için gerekli fonksiyonlar yok mudur? Acı duygusundan nefret etmez miyiz? Oysa bu duyguyu bilmeyen canlı, bir canavara dönüşür. Bir şeyin normal niteliği ile o şeyden uzaklaşmamıza neden olan duygular birbiriyle dayanışma içinde olabilir. Acı normal bir olguysa, bu onun sevilmeyen bir şey olmasına bağlıdır; suçun normal bir olgu olmasının koşulu onun nefret edilen bir şey olmasıdır.
Sayfa 10 - BİRİNCİ BASKIYA ÖNSÖZKitabı okudu
379 öğeden 241 ile 250 arasındakiler gösteriliyor.