Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kanserin Biyografisi

Tüm Hastalıkların Şahı

Siddhartha Mukherjee

Tüm Hastalıkların Şahı Gönderileri

Tüm Hastalıkların Şahı kitaplarını, Tüm Hastalıkların Şahı sözleri ve alıntılarını, Tüm Hastalıkların Şahı yazarlarını, Tüm Hastalıkların Şahı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
537 syf.
10/10 puan verdi
·
25 günde okudu
Bir insanın hayatını okur gibi okuyorsunuz kanserin geçmişini, böyle olunca da elinizden bırakamıyorsunuz. Bir hastalığın geçmişi nasıl olur da biz insanların yıkamadığımız tabuları , yapmaktan bir türlü vazgeçemediğimiz hataları gösterebilir ? Ve aynı zamanda bir hastalık nasıl yenilir ? Bu sorular üzerine bir bakış açısı.
Tüm Hastalıkların Şahı
Tüm Hastalıkların ŞahıSiddhartha Mukherjee · Domingo Yayınevi · 2012123 okunma
Reklam
Tütün tüketimine daha da büyük hız veren etken, aslında küçük sayılabilecek bir yenilikti: bir parça tütüne eklenen yarı-saydam, yanabilir bir kağıt parçası. Rivayete göre 1855’te Kırım Savaşı’na katılmış bir Türk askeri, kilden yapılmış pipoları bitince tütünü, içmek üzere bir parça gazete kağıdına sarmıştı.
“Toz olmaktansa kül olmayı yeğlerim.” -Jack London
Tıpta bir uzmanlık alanı seçmek, onunla ilgili temel vücut sıvısını da seçmek anlamına gelir.
“Derler ki, hem düşmanı hem kendini tanıyorsan, yüz savaştan da galip çıkabilirsin; kendini tanıyor ama düşmanını tanımıyorsan birinde yener, birinde yenilirsin; ne kendini ne de düşmanını tanıyorsan da, girdiğin her savaşı kaybedersin.” -Sun Tzu
Reklam
Michigan Eyalet Üniversitesi’nde bir biyofizikçi olan Barnett Rosenberg 1965yılında, elektrik akımlarının bakterilerde hücre çoğalmasını tetikleyip tetiklemediği konusunda araştırma yaptığı sırada, iki platin elektrot aracılığıyla içine akım verilebilen bir bakteriyel laboratuvar kabı tasarlamıştı. Kaba elektrik verdiğinde şaşırarak gördü ki, bakteriler çoğalmayı tümden bırakıyorlardı. Ancak daha sonra, elektriğin kendisinin bu sonuçla doğrudan ilgisi olmadığı ortaya çıkacaktı. Platin elektrot, bakteri çözeltisindeki tuzla tepkimeye girerek, bütün sıvı içinde dağılan, büyüme engelleyici yeni bir molekül oluşturmuştu. Bu, sisplatin molekülüydü.
“Kanserin gelecekte bir gün tedavi edilebilir hale gelmesi olasılığı elbette beni üzmüyor; ama bu kutsal başarının, bir cerrahın neşteriyle kazanılmayacağından da emin gibiyim.”
Demir tavına geldi; onu kesintisiz dövmenin tam zamanı. -Sidney Farber
Direnme gücü, yaratıcılık ve sağkalım becerisi -yani genellikle büyük doktorlara atfedilen nitelikler- aslında öncelikle hastalıkla boğuşanların kendilerinden çıkıp, onları tedavi edenlerde yansıma bulan özelliklerdir. Eğer tıp tarihi, doktorların öyküleri aracılığıyla yazılıyorsa bunun tek nedeni, katkılarının, hastalarının daha gerçek olan kahramanlıkları üzerine kurulu olmasıdır.
Reklam
Doktorlar, üzerinde çok az şey bildikleri ilaçları, üzerinde daha da az şey bildikleri hastalıkları, üzerlerinde hiçbir şey bilmedikleri insanları iyileştirmek için kullanan kişilerdir. -Voltaire
‘Otopsi’ sözcüğü, Yunanca’da “kendi gözleriyle görmek” anlamına gelir.
Influenza’nın (grip) Latince “influentia” (etki) sözcüğünden türemesinin nedeni de, ortaçağ hekimlerine göre döngüsel grip salgınlarının, dönüşleri sırasında Dünya’ya bir yakınlaşıp bir uzaklaşan yıldız ve gezegenlerden etkilenmesiydi.
Değişken ve kasıp kavuran ateşle kendini gösteren “fırtnalı” hastalık tifüs’ün ismi, Yunanca’da rüzgarların babası anlamındaki “tuphon” sözcüğünden gelmiştir (günümüzdeki “tayfun” sözcüğünün de kökeni).
Miazma: eskiden hastalıklara neden olduğu düşünülen kirli, zehirli buhar.
210 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.