Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk-Amerikan İlişkileri 1919-1997

Fahir Armaoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"Nasıl Amerika'nın Keşmir politikasi Pakistan'ı Kamünist Çin'e yakınlaştırdıysa, Amerika'nın Kıbrıs'ta yaptığı hatalar da Türkiye'yi Sovyetler Birliği ile ilişkilerini yeniden gözden geçirme konusunda cesaretlendirmiştir."
Sayfa 251 - Kronik KitapKitabı okudu
Amerikan-Osmanlı ilişkileri Paris Barış Konferansı ile kapanmış ise, Cumhuriyet dönemi Türk-Amerikan ilişkileri de Lozan Konferansı ile başlamıştır.
Reklam
Her profesör bilim insanı olmuyor işte
.... Bitlis ve Muş'un "Ermeni" şehirleri olduğunu söylüyor, fakat bu iddiasını rakamlara ve belgelere dayandırmaktan kaçmıştır. Tarih hocalığı yapan ve 1890'da Princeton Üniversitesi'nden Profesör unvanını alan, yani güya bilim adamı olan bu zat, Ermeni propagandası ağzı ile, Bitlis ve Muş'un "Ermeni" şehirleri olduğunu söyleyip işin içinden sıyrılıveriyor. Herhalde, " milliyetler ilkesi"nin ciddi ve bilimsel uygulaması bu değildir.
Sayfa 58
Kısacası, bugün Türkiye bir Rus tehlikesi söz konusu olmasa bile, bir Rusya sorunu vardır. Lakin, Türkiye'nin Rusya faktörü'ne karşı Amerika faktörü'ne dayanması eskisi kadar ağırlıklı bir "zaruret" olmaktan çıkmıştır.
Ortadoğu petrolleri ancak Amerika'ya dost ellerde bulunabilir.
Sayfa 22 - James Baker, Abd Dışişleri BakanıKitabı okuyor
Kıbrıs sorununda da Türkiye için esas sorun, Amerika'nın, görünüşte, Türkiye ile Yunanistan arasında aptalca bir denge veya eşitlik politikası gütmek istemesiydi. Lakin bugüne kadar yayınlanan Amerikan diplomatik belgelerinin ortaya koyduğu gerçek ise Amerika'nın ikili oynaması, daha doğrusu Türkiye aleyhine bir Kıbrıs politikası izlemiş olmasıdır.
Reklam
Milli Mücadele sırasında Atatürk, Amerika ile ilişki kurmaya büyük çaba harcamıştır. Bu çabaların sebebi, Navarin'den sonra Osmanlı Devleti'nin 1830 Antlaşması'ndaki politikasına benzemekteydi. Yani, Türk'e karşı birleşmiş olan Avrupa'ya karşı Amerika ile yakın ilişki kurmaya özen gösterirken, ilginçtir, bu ilişkinin şartı olarak, daima Misak-ı Milli ilkelerini ve kapitülasyonların kaldırılması şartını ileri sürmüştür.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.