Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Kültürünün Ana Hatları

Saadettin Y. Gömeç

Türk Kültürünün Ana Hatları Sözleri ve Alıntıları

Türk Kültürünün Ana Hatları sözleri ve alıntılarını, Türk Kültürünün Ana Hatları kitap alıntılarını, Türk Kültürünün Ana Hatları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batılılar saraylarının ve evlerinin içine pislerken, Türk çadırlarının veya evlerinin yanında daha Orta Çağlarda bile çumuşluk denilen tuvaletler ve hamamlar vardı.
Sayfa 63 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Kaynaklar Türklerin harp esirlerine ve kendilerine sığınanlara son derece iyi davrandıklarına işaret ediyor.
Sayfa 75 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İbni Batuta'nın hatıralarında Türk kadını hakkında şunlar söylenmektedir: "Bu ülkede gördüğüm ve beni epeyce şaşırtan davranışlar arasında, burada erkeklerin kadınlara gösterdikleri aşırı saygıdır. Türk kadınları yüzleri açık dolaşırlar, erkeklerden kaçmazlar. Pazarlarda alışveriş yaparlar. Bazen kadınlara erkekleriyle beraber rastlarsınız ve o vakit bu adamların onların hizmetkarları sanırsınız.
Sayfa 73 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Kök Türkçe kitabelerden Türklerde dört yön olduğunu ve görevlendirmelerin de buna göre yapıldığını biliyoruz. Doğu ön taraf kabul edilmiştir. Batı arka taraf, güney sağ taraf kuzey sol yandı. Göktürkler tarafından doğunun rengi gök, batı ak, kuzey kara güney kızıl renk ile belirtilmekteydi. Atalarımız Anadolu'ya geldiklerinde Türkiye'nin kuzeyindeki denize Karadeniz, güneyindekine Kızıldeniz batısındakine de Akdeniz dediler. Bugün bizim Ege Denizi diye adlandırdığımız su ecdadımız tarafından binlerce yıl ya Akdeniz veya Adalar Denizi olarak anıldı. Dolayısıyla Mustafa Kemal Dumlupınar'da "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir" derken Mersin'i yahut da Antalya'yı değil İzmir'i kastediyordu.
Sayfa 47 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Ceket ve pantolon herhalde Türklerin modern dünyaya bir armağanlarıdır.
Sayfa 87 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Yurt Budun'undur
Türk Devletinde toprak kimsenin inhisarında değildir. Hiçbir kişi, hiçbir güç milletin toprağı hususunda karar veremez. Millet kan ile kazandığı toprağından ancak kanını akıtarak vazgeçer. Ülke, yani toprak atalardan miras olarak kalmış, kutlu bir arazidir. Onun için ölmek Türk milleti için en büyük şereftir. Dünyanın hiçbir milleti toprağına Türkler kadar aşk ile bağlanmamıştır. Anadan, babadan, yardan ve evlattan geçilebilir, fakat vatan konusunda kimseye taviz verilemez. Toprağın vatan olabilmesi için zamana, kana, canını feda edecek insanlara, ataların yattığı mezarlara ihtiyaç vardır. Edebiyatımızda "vatan sevgisi" veya "vatan aşkı" gibi deyimlerin geniş bir şekilde yer bulmasının temelindeki de budur.
Sayfa 51 - Berikan Yayınevi
Reklam
Kağan yeryüzünde güneşin sembolü olurken, hatun da ayı temsil etmekteydi.
Sayfa 59 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Tabgaç sülalesi zamanında baharın ilk ayında kutsal Atalar Mezarlığı'nda Kök Tengri'ye kurbanlar sunmuşlardır. Tabgaçlar kurbandan sonra kayın ağaçları dikerler, böylece kutsal ormanlar meydana getirirlerdi. Göktürkler'in keçeden ve deriden tözler yaptıkları ve bunları iç yağıyla yağladıktan sonra sırıklara astıkları, yılın dört mevsiminde de kurban kestikleri yine Çin kaynaklarında kayıtlıdır.
Sayfa 102 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Türk kültürü ve Türkçe büyük alim Bahattin Ögel'in dediği üzere "yağmaya uğramış bir mal gibidir. Elinde delil olsun, olmasın herkes ondan bir parçayı alıp, başka kültürlere mal ediyor."
Sayfa 18 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
Babanın ya da ağabeyin dul eşi ile evlenme geleneği (leviratüs) Türkler arasında görülen bir şeydir. Ama babanın eşi veya anne durumundaki bu kadın öz olmayıp, evlilik de semboliktir. Yabancılar bu durumu gerçek evlilikler gibi düşünüp yadırgamaktadırlar. Halbuki bu geleneğin temelinde dul kalan kadınların tek başına çaresiz bırakılmamaları gibi bir inanç yatmaktadır.
Sayfa 26 - Berikan YayınlarıKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.