Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Mitolojisi 1.Cilt

Bahaeddin Ögel

Türk Mitolojisi 1.Cilt Sözleri ve Alıntıları

Türk Mitolojisi 1.Cilt sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisi 1.Cilt kitap alıntılarını, Türk Mitolojisi 1.Cilt en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dinleyin ey insanlar! Var’ı yok demeyiniz! Varlığa yok deyip de yok olup gitmeyiniz.
Sayfa 433 - Yaratılış Destanı
Türklerin kadınlara değer verdiğini gösteren güzel bir kanıt.
Türk mitolojisindeki kahramanların hatunları, genellikle Tanrı tarafından gönderilmiş kutsal kadınlardı. Türk mitolojisindeki erkek insani, kadın ise ruhani bir kisveye bürünmüşlerdi.
Sayfa 99 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Mitoloji, insanlığın ruh âleminin sembollerle (Allegoria) ifade edilmiş bir aynasıdır.
Sayfa 19
Türklerin kendi sembolleri olan kutsal kurda “Kök-Böri", yani Gök Kurt demelerinin de bir sebebi vardı. Kök, yani gök, göğün rengi olan mavilik idi. Aslında Türkler göğe Kök-Tengri, yani mavi gök derlerdi. Bugünkü Türkçemizde kullandığımız “gök” sözü, göğün renginden başka bir şey değildi. Gök renk, kutsal göğün olduğu kadar, Tanrının da bir sembolü idi. Bir şeyi gök rengine büründürmek, veya gök sözü ile beraber söylemek, o şeyi kutsal saymak veya aralarında Tanrı ile ilgili bir bağ kurmak isteğinden ileri gelmeli idi.
Sayfa 42
Aşamirem, bu derenin kurdu var, Balam küsmüş ne virane yurdu var! Her yiğidin gûna, gûna derdi var, Benim derdim, hiç bir derde benze­mez.
Sayfa 46 - Türk Tarih Kurumu
Altay, Yakut gibi birbirinden çok uzakta bulunan Türklerin yaratılış destanlarının tümünde, kainatın başlangıcından beri başlıca iki varlık vardı: Tanrı ve şeytan.
Sayfa 457Kitabı okudu
Reklam
Kurt, Türklerde kudret ve güçlülüğün bir timsali idi. Bu, bütün Türkler için bir atasözü haline gelmişti: "Kurda ne için boynun yoğun demişler, işimi elimle tutarım da onun için, demiş."
Sayfa 50
Ortaasya mitolojisinde gökten inen ışıklarla gebe kalma olayları çoktur.
Sayfa 56
yeri göğü yaratan bir tane Tanrı vardi. Türkler her ne kadar göğe Tanrı (Tengri) diyorlar idiyseler de, gök kendi kendine bir Tanrı değildi. Belki de Tanrı gök yönünde olduğu için öyle denmişti.
Sayfa 306Kitabı okudu
Türk mitolojisinde totemizm izleri
Kuş totemi veya sembolleri daha ziyade ileri toplumlarda görülüyordu. 24 Oğuz boyunun sembol kuşları bunun en güzel bir örneğidir, ilk Türk Müslüman dervişleri de zaman zaman bir kuş donuna girerlerdi. Mesela Ahmed Yesevî, Turna donuna; Hacı Bektaş Veli güvercin donuna; Abdal Musa ise geyik donuna bürünürlerdi.
734 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.