Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi

Yaşar Çoruhlu

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi Sözleri ve Alıntıları

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi kitap alıntılarını, Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Eski Türk topluluklarında yeryüzündeki değişim zamanlarını esas alan bayramlar vardı. Bunlar daha çok bahar veya yaz dönümleriyle ilgiliydi... göğe ve yere kurban sunulan ve atalar mağarası veya atalar tapınağı denilen yerde büyük kalabalıklarla yapılan bayramlar, törenler günümüze Isıah ve Nevruz (Yenigün) bayramları olarak ulaşmıştır."
Yaprak Dökmeyen
Eski Türklerin kutsal saydıkları ağaçlar genelde yaz kış yapraklarını dökmeyen ağaçlardı.
Sayfa 279 - Alfa Yayınevi
Reklam
"Kırgızlar Küçükayı yıldız kümesindeki Kutupyıldızına en yakın olan üç yıldızın oluşturduğu yayı ip olarak ve diğer iki büyük yıldızı ise bu ipe bağlı atlar olarak ifade ediyorlardı. Büyükayı yıldız kümesinin yedi yıldızı yedi muhafızdı ve bunlar atları, uluyan kurtlardan koruyordu. Eğer kurtlar atları yemeyi başarırsa dünyanın sonu gelirdi."
Bu yeni Müslümanlar (Karahanlılar) o dönemde dahi kendi soydaşları olan Uygurlara saldırıyor ve Müslüman olmadıkları için onlara hakaret ediyorlardı.
"Türklerde tarih boyunca erkek ve kadın kahramanların birbirine bir üstünlüğü yoktur. Onlar dünyadaki herhangi bir toplumda olduğundan daha eşittir; bir dönemden sonra (muhtemelen Andronovo devri) ataerkillik oluşmuşsa da en azından durum dengelidir."
Sayfa 127Kitabı okudu
Tanrıça Umay
Umay kültü en erken Göktürk yazıtlarında karşımıza çıkmakla birlikte aslında bereket ve doğumla ilgili olarak İç Asya ve Orta Asya'da taş devrinden beri var olan ana tanrıça kültlerine bağlanan çok eski bir inançtır. Devlet yazıtlarında dahi isminin geçmesi ne kadar önemsemediğinin bir kanıtıdır. Çünkü o hayatın en önemli konularından biri olan çocuk doğumuyla doğrudan ilgili olan bir tanrıçadır.
Reklam
Ağaç kültü
Dünya ağacı, dünyanın eksenini teşkil ederek dünyanın düzeninin devamına ve yaşamın sürmesine katkı sağlar. Ayrıca ağaç, yaşamın türediği bir ögedir ve o yüzden aktarılan bazı mitlerde ağacın bir ruhu olduğu veya bir ruhun meskeni olduğu hatta yaratıcı tanrı gibi algılandığı görülmüştür. Ağaç ruhu, genelde yaşlı bir kadın olarak ifade edilmiştir.
Sayfa 271Kitabı okudu
Oğuz Kağan Konuşuyor
Oğuz Kağan beylere ve halka yarlık verdi ve "Ben sizlere oldum Kağan: alalım yay ile kalkan; nişan olsun bize buyan; kurt olsun bize uran; demir kargı olsun orman: av yerinde yürüsün kulan; daha deniz daha müren; güneş bayrak, gök kurıkan dedi.
Sayfa 207 - Alfa Yayınevi
Her dine göre sadece kendileri doğru tabii
Mitoloji de tıpkı sanat gibi başlı başına bir dildir. Ona en yakın alan ise dinlerdir. Çünkü dinler de mitoloji gibi kurgusal alanlardır. Her dinin teorik yapısı mitlerle yeniden kurgulanıp ifade edilir.
Bez bebeklerin olası kökeni
Tanrıları veya ruhları ifade eden hayvan veya insan biçimleri daha çok kukla veya model ya da bebek biçiminde yapılmıştır. Bunlar tös (töz) olarak ifade edilir. Bazen bezden bazen metalden veya ağaçtan yapılırlar. Eskiden çocukların oynadıkları bez bebeklerin de bunlardan geliştiğini düşünmek mümkündür. Kaşgarlı Mahmud bu bebeklere kudhurçuk diyordu. "Kudhurçuk: Kız çocuklarının insan suretinde yaparak oynadıkları bebek, kukla."
Reklam
"Türkler ateşi bir tanrı veya ruhla ilişkilendirse de ona doğrudan ibadet geliştirmemişlerdir; çünkü onların daha büyük saydıkları Gök ve Yer-Su tanrı ve ruhları vardır... Ateş, Türk yaşamının düzenlenmesinde yardımcı olan ruhlardan veya kutsal sayılan ögelerden yalnızca bir tanesidir."
Sayfa 110Kitabı okudu
Türklerde toprağın, dağların, suların kutsallığı ülke ve vatanın kutsallığını da doğal olarak beraberinde getirmiştir. Türklerde memleket/ülke/vatan kutsaldır çünkü onun üzerinde yer alan her şey hatta bizzat kendisi (Yer-Su) tanrıdır veya tanrıyla ya da tanrılarla ilişkilidir.
Mitlerde bazı yerlerde Güneş tanrısı bir tanrıça gibi, dişil olarak ele alınmıştır. Bazen Gök Tanrı'nın karısı olarak da ifade edilmiştir. Ancak çeşitli dönemler de Maniheizmin ve daha sonra da İslamiyetin etkisiyle olumlu anlamların yüklendiği Güneş, eril unsurla ve Ay, dişil unsurla birlikte ele alınmıştır. Bunu en güzel edebiyat alanında da etkili olan ve çoğunlukla kadın güzelliğini ifade etmek üzere belirtilen "ay yüzlü" betiminde görmekteyiz.
Türk'ün Kıyameti
Türk kozmik dünya anlayışının bir ifadesi olan devletin yıkılışı ve bağımsızlığın yok oluşu Türk ulusunun kıyametidir.
Sayfa 287 - Alfa Yayınevi
İnsanlığın kurgusal olarak yarattığı her şey önce mitolojinin konusudur; bilim alanlarında incelenip somut gerçeğe dönüştürüldüğündeyse mitolojinin dışındaki bir bilimin konusudur.
155 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.