Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi

Yaşar Çoruhlu

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi Gönderileri

Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi kitaplarını, Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi yazarlarını, Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
başlıyoruz:)
Şaman elbisesindeki ziller tören sırasında şıngırdar ve böylece etekleri zil çalmak deyimi ortaya çıkar.
Bu çocuk (Oğuz Kaan) anasının göğsünden ilk sütü emdi ve bir daha emmedi. Çiğ et, çorba ve şarap istedi.
Reklam
Bazı Türk halklarında albastı, "karabasan" gibi tanımlanır. Başkurtlara göre memelerini omuzuna atmış uzun memeli bir kadın olan albastı, gece uyuyanların üzerine çökerek, onların ağızlarına memelerini koyarak nefes alamamalarını sağlamak suretiyle boğarmış.
Araplar kendilerine ters davranırken Türkler onlara karşı nezaketi elden bırakmıyorlardı.
Bu yeni Müslümanlar (Karahanlılar) o dönemde dahi kendi soydaşları olan Uygurlara saldırıyor ve Müslüman olmadıkları için onlara hakaret ediyorlardı.
344 syf.
7/10 puan verdi
·
18 günde okudu
Eserin içeriği, Avrasya’da, milattan öncek devirlerden beri var olmuş ve önemli oranda Orta Asya bölgelerinde günümüze kadar ulaşmış, Türk haklarının genel mitolojisi ele alınmış. Genel olarak değerlendirirsem yeteli bir eser olmuş.
Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi
Türk Mitolojisinin Kısa TarihiYaşar Çoruhlu · Alfa Yayınları · 2019134 okunma
Reklam
344 syf.
7/10 puan verdi
Türk Mitolojisine Giriş
Türk mitolojisine giriş için önermişlerdi. Hoşuma gitti, başlangıç için ağır olmayan bir kitap. Yazar'ın diğer kitaplarını da okumayı düşünüyorum.
Türk Mitolojisinin Kısa Tarihi
Türk Mitolojisinin Kısa TarihiYaşar Çoruhlu · Alfa Yayınları · 2019134 okunma
"... dedi ve ondan sonra Oğuz Kağan çadırını dürdü ve gördü ki, askerin önünde gök tüylü ve gök yeleli büyük bir erkek kurt yürümektedir ve kurdun ardı sıra ordu gelmektedir."
Türkler, dünyanın balık, kaplumbağa, yılan ve öküz gibi hayvanların üzerine yerleştirildiğini çeşitli mitlerde veya mitlerin yansıdığı anlatımlarda ifade eder.
Türkiye Türklerinin atalarının Türkiye'yi ana vatan haline getirdikten sonra kuzeydeki denize "Karadeniz", batıdakine "Akdeniz", güneydekine "Kızıldeniz" demeleri bir tesadüf değildir. Türk tarihinin Asya'daki erken devirlerinde bazı Türk topluluk ve devletlerin renklerle birlikte anılması da bu yüzdendir. Örneğin Ak Hunlar diğerlerine nazaran batıda yerleştiği için bu ismi almışlardı vs.
Reklam
bazı araştırmacılar onun için (Gök Tengri) bazı küçük Türk topluluklarında kadın kurban edildiğini de ileri sürüyorlar.
Müslümanlar ellerini açıp dua ederken başlarını yukarı doğru kaldırdıklarına göre, içgüdüsel olarak Tanrı'yı gökte aramanın evrensel bir durum olduğuda söylenebilir.
Türk kökenli tarikatlarda şeyhlerin ve dinin ileri gelen- lerinin duruma göre kâh bir hayvan biçimine, bir nesnenin şekline veya farklı bir insanın kılığına girdikleri, kâh uçtukları veya çok hızlı hareket ettikleri, görünüp kayboldukları gibi mitsel ögeler menkıbelerde sıklıkla karşımıza çıkar
Eski Türklerin belirgin bir isim kullanmaktan kaçınmalarına rağmen, bilim insanları, kayıtta ve tasnifte kolaylık sağlamak amacıyla eski Türk dini ve benzeri inançlara sahip baska halkların dinine toptancı bir yaklaşımla "Şamanizm" dediler. Bu adı çağdaş literatüre sokanlar Rus bilim insanlarıydı
Mitler yaşayan, dönüşen ve üretilen bir çeşit organizma gibidir.
167 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.