Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri

Doğan Aksan

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri Sözleri ve Alıntıları

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri sözleri ve alıntılarını, Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri kitap alıntılarını, Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkçenin zengin anlatım yollarından biri, bir olayın,bir eylemin gerçekleşmesine çok yaklaşıldığını anlatan ancak gerçekleşmediğini belirten ve aralarında küçük ayrımlar bulunan sözcük ve sözcük öbeklerinin kullanımında görülür.
Sayfa 80 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Yabancı dillere tutkunluğumuz ve yüzyıllar boyu kendi dilimizi küçük görerek ona, gereken ilgiyi göstermemem izden ötürü, kimi kavramlarda eksiklerimiz ve dili yozlaşmaya götüren tutumlarımız oldu. Bugün de aynı yöndeki kimi gelişmelere tanık oluyoruz ama dilimizin geçmişine, günümüz Türkçesinin derinliklerine eğilenler, ne engin bir deniz karşısında bulunduklarını kolayca anlayacaklardır.
Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Kendini, ülkeni ve dilini işlemek... Nakış gibi...
Diller; işlendikçe felsefe, hukuk, bilim, teknik alanlarında çeşitli çalışmalar yayımlandıkça, bir eğitim-öğretim dili niteliği kazandıkça gelişir. Genel kavram adı verilen bitki, canlı, omurgalılar, memeliler...gibi sözcüklere, değer yargısı, önsezi, sağduyu, güven, bağımsızlık... gibi soyut kavramlara ulaşır; bir soyutlama (abstraction) ürünü sözcük ve terimlere sahip olur.
Bilgi YayıneviKitabı okudu
"Kadı kızı Kadire, geldi çıktı sedire" deyiminde kadı kızı ünlü ve soylu bir aileden geldiği için kendini yüksek gören, davranışlarında bunu belli eden ve hiçbir işi üstlenmeyen insanları anlatmaktadır. Deyimde hece sayısı(7+7) ve /k/ sesinin yinelenmesi dikkat çekiyor.
Sayfa 180 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Kavram alanı ya da anlam alanı terimi,bir dilde eşanlamlı sayılan,birbirine yakın ve birbiriyle anlamca sıkı ilişkili sözcüklerin oluşturduğu kabul edilen alandır.Örneğin bugünkü Türkiye Türkçesinde öfkelenmek, sinirlenmek, kızmak, hiddetlenmek, hırslanmak, köpürmek, feveran etmek, hatta belirli bir kullanımında giyinmek eylemleriyle kan başına sıçramak, tepesi atmak, ifrit olmak, barut kesilmek eylemleri aynı kavram alanı içindedir.
Sayfa 50 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Türkiye Türkçesinde bugün fayda (<Ar. faide) ve Dil Devriminden sonra türetilen yarar ile anlatılan kavram için, eski dönemlerde üç ayrı sözcük daha kullanılıyordu: Asıg , tusu ve utuş.
Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Bir sözcük türü olarak sıfatları ele alacak olursak bunların, yerine göre ad,sıfat,belirteç görevlerini üstlendikleri görülür.
Sayfa 62 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Atasözlerimiz konuları, ortaya koydukları gerçekler açısından ele alınacak olursa, en çok "evlenme", "karı ve kocanın nitelikleri ve ilişkileri" "eşlerin yakınlarıyla ilişkiler" gibi konularda yoğunlaşmaktadır.
Sayfa 112 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Türkiye Türkçesinde göz sözcüğüyle başlayan deyimlerin sayısı 158'i bulmaktadır. Bunlara deyim içinde aynı sözcüğün geçtiği ilk göz ağrısı, karanlıkta göz kırpmak, kaş göz etmek, dünyaya gözlerini kapamak, dünya gözüne zindan olmak gibileri de eklenirse sayı 200'e yaklaşacaktır.
Sayfa 58 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Başlarken
Herkese anımsatmak isterim ki bizi yurdumuza, insanımıza bu dil bağlıyor. Ona özen ve saygıyla eğilmeliyiz.
Sayfa 10 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
90 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.