Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri

Doğan Aksan

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri Gönderileri

Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri kitaplarını, Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri sözleri ve alıntılarını, Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri yazarlarını, Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
232 syf.
·
Puan vermedi
İNCELEME DEĞİL DE DERS NOTU DİYEBİLİRİZ YA DA ÖZET :)
GİRİŞ Bir dili "zengin" ya da "yoksul" olarak nitelemek için gerekli olan ölçütleri açıklarken cevaplanması gereken bazı soruların listesi ile başlıyor kitabımız bu sorular, bir dildeki sözcük sayısının o dili zengin ya da fakir dil olarak belirlemede etkisi ; sözcüklerin nesneleri, evreni, insan davranışlarını ayrı ayrı
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleriDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 2005143 okunma
·
Puan vermedi
Yüksek lisans döneminde bir hocam okutmuştu bize bu kitabı, bir ikincisi dil Türkçe konuşanı olarak zaten türkçenin nokta atışı kelimelerine ve deyimlerine hayranken bu kitap hayranımı kat be kat artırdı. Dışardan gördüm yeşil türbe içine girdim estağfurullah tövbe deyimi mesela harikaydı , türkçenin farklı ağızlarının zenginliğinden de bahsedilmiş kitapta genel olarak güzeldi ali fuat hocama teşekkürlerimle
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleriDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 2005143 okunma
Reklam
232 syf.
10/10 puan verdi
Prof. Dr. Doğan AKSAN bu kitabında Türkçenin inceliğini, zenginliğini gerek Kutadgu Bilig gerekse Orhun Yazıtları gibi kaynaklardan örneklerle ve özellikle Anadolu köylüsünün dilini ele alarak ortaya koymuştur. Deyimlerimiz ve atasözlerimiz bu zenginliğin en büyük kanıtıdır. Bugün bilmediğimiz ama öz Türkçede olan birçok sözcüğün ne anlama geldiğini bize Arapça ve Farsça sözcüklerle anlatmaya çalışmak eminim ki AKSAN'ı da derinden üzmüştür. Günümüzde konuşurken ve yazarken birçok yabancı sözcük kullanmamız bünyesinde yine birçok millete yer veren ve çevresindeki milletlerle etkileşim içerisinde olan devletlerin torunları - Osmanlı Devleti, Selçuklular vb. - olmamızdandır. AKSAN'ın da belirttiği gibi Türkçede her anlamı karşılayabilecek bir veya birden çok sözcük vardır ve yeni kavramlara sözcük üretebilecek kültür birikimine Türkçe yeterince sahiptir. Bugün konuşurken Türkçe olmayan sözcükleri çokça kullanıyor olmamız Türkçenin yetersizliğinden değil gereksiz yabancı dil özentiliğindendir.
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleri
Türkçenin Zenginlikleri İncelikleriDoğan Aksan · Bilgi Yayınevi · 2005143 okunma
" XI. yüzyıldan, özellikle de Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'ya geçen Oğuz-Türkmen boyları, eski yurtlarındaki anadillerini Anadolu'ya taşımışlardır. Ancak halk Türkçe konuşur, halk ozanları Türkçe ürünler verirken, Anadolu Selçukluları ve beylikler döneminde aydınların, yönetimdekilerin, sanatçıların Arapçaya ve Farsçaya eğilimleri Anadolu'da bir süre Arapça'nın, bir süre de Farsçanın resmi dil olarak kullanılması yeni bir yazın dilinin oluşumu sırasında bu dillerin etkisini giderek artırmıştır. ... XV. yüzyıldan sonra Divan şairleri ve yazarlar, Arapça ve Farsçayı Türkçeye üstün tutmuşlar ve yazın dilindeki yabancılaşmayı giderek artırmışlardır."
Sayfa 29 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Anadolu ağızlarımızda belli konuları,gerçekleri kimi davranış ve tutumları belli bir nükteye dayanan alay yoluyla dile getiren ilginç atasözleriyle de karşılaşıyoruz. Örneğin paralı insanlara karşı davranışları eleştiren "parayı domuz boğazına tıkmışlar da "Domuz Ağa" diye çağırmışlar atasözü bunlardan biridir.
Sayfa 199 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
"Kadı kızı Kadire, geldi çıktı sedire" deyiminde kadı kızı ünlü ve soylu bir aileden geldiği için kendini yüksek gören, davranışlarında bunu belli eden ve hiçbir işi üstlenmeyen insanları anlatmaktadır. Deyimde hece sayısı(7+7) ve /k/ sesinin yinelenmesi dikkat çekiyor.
Sayfa 180 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Reklam
Türkçenin kendine özgü adlandırma örnekleri arasında ince bir alay ve nükte öğesi taşıyan kılıbık da bulunmaktadır.Kıl ve ibik sözcüklerinin bileşimiyle kurulan bu bileşik sözcük, ses açısından bir ilerleyici ünlü benzeşmesiyle ilk öğesinin son sesindeki ünsüzle ikinci öğesindeki ünlünün hece oluşturmasıyla bugünkü biçimini almıştır.
Sayfa 176 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
'Semirmek' anlamına Niğde dolaylarında kullanılan 'boynu hırsız kedi boynuna dönmek' , yine aynı çevrenin sözü olan 'avcı zaharı gibi boşa yelmek' gösterilebilir.
Sayfa 152 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Doğa olaylarıyla ilgili pek çok örnekten biri, özgün bir imge içermekte, aynı zamanda bu imgeyi ilginç bir biçimde söze dönüştürmektedir: Bulutların küçük parçalar halinde ve düzgün olarak bütün gökyüzünü sardığı havalarda, Hatay dolaylarında bu görünüm şöylece anlatılıyor: Ebem tarhana serdi.
Sayfa 150 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
Türkçenin bir başka özelliği, birçok dilden farklı olarak yalnızca eklerden oluşan ekeylemin varlığıdır.
Sayfa 125 - Bilgi YayıneviKitabı okudu
101 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.