Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyaz General Skobelev 1843-1882

Türkistan’ın İşgal Çağı

Murat Özkan

Türkistan’ın İşgal Çağı Gönderileri

Türkistan’ın İşgal Çağı kitaplarını, Türkistan’ın İşgal Çağı sözleri ve alıntılarını, Türkistan’ın İşgal Çağı yazarlarını, Türkistan’ın İşgal Çağı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
352 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Rusların tabiriyle “Beyaz General”; Türklerin tabiriyle “Ak Paşa”nın yaşantısının anlatıldığı bu eserde, Türkistan’ın işgali, bir de işgali yapan komutan ekseninde ele alınmıştır. Skobelev, zaten asker kökenli ve önemli bir ailede yetiştirilmiştir. İyi bir eğitim almış, Ruslar için önemli bir komutan olmuştur. Yalnızca 39 yıl yaşamış ve bu kısa süre içerisinde birçok başarıya imza atmıştır. Elbette, Skobelev’in başarısı demek Türklerin hezimeti demek olmuştur. Hem Osmanlı’da hem de Türkistan’da Türklere büyük acılar yaşatmış, Panslavist bir komutandır. Ayrıca içinde büyük bir Türk ve Alman düşmanlığı bulunan Skobelev, her şeyden bağımsız olarak düşünüldüğünde çok iyi bir askerdir. Alman düşmanlığı olmasına rağmen ölümünde bir Alman hayat kadınının parmağı olduğu düşünülmekle birlikte ölümü henüz aydınlatılamamıştır. Yazarın tutumu yansız olmakla birlikte dilinin de oldukça anlaşılır, sade olduğunu görmek mümkündür. İngilizce, Türkçe ve Rusça eserler kullanarak ortaya konan bu eser; yazarın doktora tezinin kitaplaştırılmış hâlidir ve alanının önemli bir noktasında bulunmaktadır. Türkistan tarihine ve özellikle işgal dönemine meraklı olanlara önerebileceğim, oldukça anlaşılır ve zengin kaynakçası olan bir eserdir. İyi okumalar
Türkistan’ın İşgal Çağı
Türkistan’ın İşgal ÇağıMurat Özkan · Kronik Kitap Yayınları · 202022 okunma
Reklam
Savaş öncesi Skobelev’in sözleri
Esir almanıza gerek yok. Çünkü savaş başlatılmışsa insanlığa gerek yok demektir. Savaş ve insanlığın ortak noktası yoktur.
Sayfa 203Kitabı okudu
Araştırmaya göre Teke Türkmenleri, barbar olarak görülüyordu. Ancak kadınlara toplum içinde takdire şayan bir misyon ve önem atfediliyordu. Türkmen toplumunda kadın ve erkek eşitti. Kadın, kocasının kölesi değildi. Kadının mal varlığı evlilik öncesinde olduğu gibi sonrasında da kendisine aitti. Seçimlerde oy kullanma hakkına sahip olan kadınlar, kocaları kendilerine usulsüz davranışlar sergilediğinde boşanma talep edebiliyordu.
Sayfa 194Kitabı okudu
Muhtemelen Skobelev, evliliğin kendisine tekdüze bir hayat sunacağından korkmuş ve bu amaçla kendisine engel teşkil edeceğini düşündüğü evliliği sonlandırmıştı.
Sayfa 170Kitabı okudu
Skobelev Rus kuvvetlerinin acımasızlığını her fırsatta gözler önüne seriyordu. Savaşta adalet gözetmiyor; önüne ne gelirse gelsin ezip geçiyordu. Ortaya çıkardığı vahşet akıl alır gibi değildi; ancak o bir Rus komutanıydı ve kendisine devleti için her şeyi yapmayı büyük bir hak olarak görüyordu.
Sayfa 149Kitabı okudu
Reklam
…Kaufman, Skobelev’in ara sıra yalan söylediğinden ve bu yalanları anlatırken övündüğünden bahsetmişti.
Sayfa 130Kitabı okudu
Hanlıklar dönemi
Türkistan bölgesinin Özbek soyundan gelen bu yerleşik halkı, göçebe halklardan daha karışık bir yapıya sahipti. Halkın neredeyse tamamı tarım, el sanatları ve ticaretle uğraşıyordu.
Sayfa 113Kitabı okudu
1860’ta Polonya’da başlayan isyan
Çarlığın Polonya halkına sunduğu reformlar eksiksiz olsaydı bile muhtemelen halk tarafından kabul görmeyecekti. Çünkü esaret altında yaşayan bir millet, içine bağımsızlık ateşi düştüğü vakit kendilerine sunulan hiçbir teklifi beğenmezdi.
36 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.