Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi

İlber Ortaylı

Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi Gönderileri

Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi kitaplarını, Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi yazarlarını, Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
448 syf.
9/10 puan verdi
·
82 günde okudu
Türkiye'yi Anlamak
Kitabı beğendim.Türklerin Anadolu'ya girişi itibariyle neyle karşılaştı ise ona uyum sağlayarak ve kendi birikimini kullanarak hukuki,iktisadi,idari ve mahalli yapısını etrafındaki toplumlarla ve coğrafi etkileşimiyle ilişkisini ve gelişimini adeta ansiklopedik bir şekilde açıklıyor.İlber Ortaylı'nın kalemi zaten fevkalade.Yazı bu tür kitap okumayanlar için ağır gelebilir.Çokça Osmanlıca ve eski Türkçe kelime kullanılmış.Kaynak kitap olarak kullanılabilir.
Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi
Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihiİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 2021182 okunma
Entrikalı Türk Dizisi Kaynakları
... Nitekim IV. Mustafa'nın saltanatına son vermek ve mahpus III. Selim'i yeniden tahta çıkarmak için Rumeli ayanının başında İstanbul'a yürüyen Rusçuk Ayanı Alemdar Mustafa Paşa sarayda padişahın ölüsünü bulunca tahta II. Mahmud'u çıkarttı (1808). Yeni padişaha ayanın eyaletlerdeki durumunu hukukileştiren bir belge imzalattırıldı (1809). Sened-i İttifak ... Anayasacılarımızın bir Manga Charta diye nitelendirdikleri bu belge, mevcut feodal adem-i merkeziyetçiliği geç kalmış bir belgelendirme ve kurumlaştırma çabasından başka bir şey değildir. Alemdar'ı yeniçerilerin yok etmesine seyirci kalan padişah, yeniçerileri de kendisi ortadan kaldırdıktan sonra bu belgeyi yok etti ve merkeziyetçi monarşinin tesisi için öngördüğü reformlara girişti. Bu girişimle bir anlamda modern Türkiye'nin kurumlarının ilk temeli atılıyordu.
Sayfa 274 - Ps: Yasak ElmaKitabı okudu
Reklam
nerede o eski günler
Şehirler ve köylerde yaşayan Hıristiyanların dışında Osmanlı İmparatorluğu'nda sadece şehirlerde yaşayan gayrimüslimler Yahudi cemaatiydi. Özellikle 16. yüzyılda Avrupa'daki baskılardan dolayı Museviler geniş ölçüde Osmanlı İmparatorluğu'na sığınmış ve milli mücadelede de batılı işgalcilere karşı milli hükümetin yanında yer almışlardır.
Sayfa 237 - Şimdi onlar işgalci konumunda.Kitabı okudu
Osmanlılar ve Giraylar
Giraylar, Osmanlı soyu tükendiğinde imparatorluğun yönetimi için namzet hanedandı.62 ----- 62 Bu yaygın mythos ve iddiayı A. D. Alderson ve J. Hammer kabul etmiyorlar. Ancak her iki yazarın gözden kaçırdıkları olaylar vardır. Örneğin, II. Mahmud'a karşı ayaklanan Yeniçerilere, "Hanedanın son üyesini katletmek mi istersiniz" dendiğinde, kalabalık "Girayları getiririz" demişti.
Sayfa 197Kitabı okudu
Rönesans'ın İki Gözüyle
Osmanlı yönetim sistemi hakkında siyaset biliminin babası, Rönesans İtalya'sının parlak diplomatı Machiavelli ilk analizini yapmıştır. ... Avusturya İmparatoru'nun İstanbul sefiri Ogier Ghiselin von Busbecque... "Hükümdarın lütfu ile yönetici olanların yönettiği Osmanlı İmparatorluğu'nun her parçası hükümdarın otoritesine sıkı sıkıya bağlıdır. Böyle bir ülke zaptedilemez. Ancak, edilirse idaresi çok kolaydır. Oysa bir sürü feodal lordun krala kafa tuttuğu bir Fransa kolayca zaptedilebilir. Ama orada tutunmak müstevli için çok zordur." Tarih bu kehanetin tam tersini gösterdi. Fransa gibi ülkeler zaptedilemedi; Osmanlı ülkesi ise 17. yüzyıldan sonra yavaş yavaş erimeye başladı. Ama hiçbir müstevli orada kolayca tutunamadı.
Sayfa 191 - Bu 16. yüzyıl adamlarının fikirlerinin özetidir.Kitabı okudu
448 syf.
10/10 puan verdi
·
119 günde okudu
Kitap Osmanlı devlet teşkilatının yapısal özellikleri toprak sistemi merkez ve taşra örgütleri şehirleri ve ulaştırma sistemlerini ele alıyor. Siyasal ve toplumsal değişmeyi anlattıktan sonra Tanzimat dönemini ele alıyor. Kitap güzeldi herkese hitap eden bir eser değil ilgililer okuyabilir akademik bir kitap ilgililerine tavsiye ederim.
Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihi
Türkiye Teşkilat ve İdare Tarihiİlber Ortaylı · Kronik Kitap · 2021182 okunma
Reklam
1683’te Viyana’nın Osmanlı orduları tarafından ele geçirilmesini önleyen önemli bir sebep olarak Polonya Kralı Jan Sobieski’nin başarılı hücumunu ve uyguladığı stratejiyi gösteriyorlar.
Sayfa 275Kitabı okudu
7 Ekim 1571'de Lepanto'daki (İnebahtı) deniz mağlubiyeti Osmanlı donanmasının Akdeniz tarihinden silinmesinin başlangıcıdır. Bu tarihten sonra Akdeniz'deki Osmanlı denizciliği Girit'i el'an ellerinde tutan Venedikliler ve diğer Katolik devletler tarafından engellenecek bu da Mısır ve Kuzey Afrika ve hatta Lübnan gibi ülkeler üzerindeki Osmanlı iktisadi ve siyasi hakimiyetini sarsacaktır.
Sayfa 258Kitabı okudu
Kapitülasyon
Teoriye göre; İslam ülkesine gelen bir harbi (gayrimüslim ülke tebası) cezalandırılır ve malları yağmalanır. Salimen ikamet etmesi ve ticaret yapabilmesi için kendisine eman verilmesi gerekir. İşte hükümadarın verdiği bu izin beratı (ahidname) kapitülasyondur.
Sayfa 257Kitabı okudu
160 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.