Türlerin Kökeni

Charles Darwin

Türlerin Kökeni Sözleri ve Alıntıları

Türlerin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Türlerin Kökeni kitap alıntılarını, Türlerin Kökeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Başlarken:
Onu 18. yüzyıl doğabilimcilerinin bilgilerine ka­dar uzanan uzun süreli bir geleneğin içine kaydedebilirsi­niz. Onu bir yaşam öyküsü ile bir yapıtın meydana getiril­mesinin nasıl içiçe geçtiğini göstermek için biyolojik (di­rimbilimsel) bir perspektive yerleştirebilirsiniz. Ya da ensonu, yapıtın yol açtığı sayısız bilimsel, dinsel, siyasal çe­kişmelerde taraf olabilirsniz.
Sayfa 10 - Onur Yayınları Sekizinci BaskıKitabı okudu
İçgüdüsel davranış
Farklı birçok zihni eylemlerin bu terimle anlatıldığını göstermek kolaydır; ama ben, kül rengi guguğu göç etmeye ve yumurtalarını başka kuşların yuvalarına bırakmaya dürten içgüdüdür deyince,ne demek istediğimi herkes anlar.Bizim yapabilmemiz için gereken bir işi, bir hayvan,özellikle çok genç bir hayvan ,hiç denemeden yapıyorsa, ve bireylerin bir çoğuda aynı tarzda davranıyorsa, bunun içgüdüsel olduğu çoğu zaman söylenir.
Sayfa 233 - sol yayınlarıKitabı okudu
Reklam
Aynı bir sınıfın birçok bireylerinde, özellikle de çok farklı yaşam alışkanlıkları olan bireylerde aynı organa rastlanıyor­sa, genellikle bu organı, kalıtım yoluyla onu döllerine geçi­ren bir ortak ataya yükleyebiliriz. Ayrıca bu organın aynı sınıfın bazı bireylerinde bulunmayışını da kullanmamaktan ya da doğal seçmenin işleminden ileri gelen bir kayıp olarak yorumlayabiliriz.
Sayfa 270 - Onur Yayınları Sekizinci BaskıKitabı okudu
Çi­çekler doğanın en güzel ürünleri arasında sayılır; ama onlar, yeşil yapraklada karşıtlık oluşturup böcekler kendilerini daha kolaylıkla farketsin diye parlak renkli, dolayısıyla gü­zel olmuşlardır. Böyle bir sonuca vardım, çünkü rüzgarın yardımıyla döllenen çiçeklerin hiçbir zaman parlak renklere bürünmüş taçları olmaması değişmez bir kural olarak karşıma çıktı.
Onur Yayınları Sekizinci BaskıKitabı okudu
Biterken:
Geçmişe bakarak karar verecek olursak, kesinlikle şu sonuca varabiliriz: bugün yaşamakta olan türler­den bir teki bile kendi benzediğini, çok uzak gelecekteki bir çağa dokunulmamış olarak geçirmeyecektir ve bu türlerden yalnızca pek azının gelecek çağlarda dölleri olacaktır, çünkü bütün örgenli varlıkların gruplaşma tarzı, bize, her cinste türlerin pek çoğunun, birçok cinste bütün türlerin hiçbir döl bırakmadıklarını, tümünün toptan tükendiğini kanıtlamak­tadır.
Onur Yayınları Sekizinci BaskıKitabı okudu
Genç Charles ne derslerinde başarılıydı ne de dikkat ve özeni ile kendini göstermişti.Buna karşılık, avdan ve koleksiyon yapmakdan çok büyük bir zevk alıyordu. Bu, geriye doğru bakışta anlamlı görülebilen bu etkinlikler, o zaman­lar, onun ağbeyinin kendini verdiği kimya deneyleri gibi, çevresindeki yetişkin insanların gözünde onun geleceği hakkında hiç de umut vermeyen iflah olmaz bir özencilik (amatörlük) boş hevesler gibi yorumlanıyordu.
Sayfa 21 - Onur Yayınları Sekizinci BaskıKitabı okudu
Reklam
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.