Türlerin Kökeni

Charles Darwin

Türlerin Kökeni Gönderileri

Türlerin Kökeni kitaplarını, Türlerin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Türlerin Kökeni yazarlarını, Türlerin Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Salepgillere [Orkidegiller] mensup çoğu bitkimiz, polen tozlarını harekete geçiren ve dölleyen güvelerin ziyaretine muhtaçtır.
Bir türün, son derece elverişli koşulları bulduğu ufak bir arazi de, sayıca aşırı artış göstermesi durumunda sıklıkla salgınlar baş gösterir; en azından av hayvanlarımızda genellikle böyle olur: burada, yaşam mücadelesinden bağımsız olan sınırlayıcı bir etken söz konusudur.
Reklam
Darwin'in ,bu kitabın başlığında da yer alan" ayrıcalıklı ırkların korunması" ifadesidir Burada ki " ırk" kavramı insan ırklarını değil, canlı türlerini ve çeşitliliği ifade eder; doğada ortaya çıkan çeşitliliğin bir bölümünün ,şartlara bağlı olarak daha başarılı bir şekilde sürdürüldüğüne ilişkin bilimsel gerçeğin altını çizer.Evrim karşıtları bu çarpıtmayı daha da ileri götürerek, sanki Darwin bu söylediklerinin gerçekleşmiş olmasından memnunmuş, ırkları aşağı ve yüksek diye ayırıp aşağı ırkların yok edilmesini istiyormuş gibi sunar. Bunların hepsi, Sosyal Darwinizim temelli düşüncelerdir ve hatalıdır.Darwin ırkçı olmadığı gibi, kölecilikle mücadeleyi nesiller boyu sürdüren bi aileden gelmektedir ve kendisi de ateşli bi kölelik karşıtıdır Darwin'in görüşlerine ve hayat felsefesine aşina olanlar, bu tür düşüncelerin onun bakış açısına hiç de uygun olmadığını zaten anlayacaktır.
Darwin karşıtları, tümüyle sosyo -kültürel gelişmişlik düzeyi anlamında kullanılan bu cümlelere ,"barbar Türkler", "aşağılık ırklar", "yok edilmelidir" vb eklemeler yaparak ,Darwin'in sözlerini çarpıtmaya çalışmıştır Oysa Darwin ne türklerin 'barbar' olduğundan ,ne de "aşağılık ırkların yok edilmesi gerektiğînden" bahseder .İnsanlık tarihinde az gelişmiş toplumlar gerçektende de daha gelişmiş toplumlar tarafından köleleştirilmiş,sömürülmüş ve bugün bile farklı biçimlerde sömürüeye devam etmektedir ...
Varoluş mücadelesi, tüm organik varlıkların yüksek bir çoğalma oranı sergileme eğiliminin kaçınılmaz sonucudur.
Yılda bin tohum üreten ve bu tohumlarından ortalama olarak ancak birisi erişkinliğe ulaşan bir bitkinin, toprağı halihazırda kaplamış ve kendisiyle aynı veya farklı çeşitten olan diğer bitkilerle gerçekten de mücadele ettiği söylenebilir.
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.