Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türlerin Kökeni

Charles Darwin

Türlerin Kökeni Sözleri ve Alıntıları

Türlerin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Türlerin Kökeni kitap alıntılarını, Türlerin Kökeni en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Hepsinin tek bir yabani soydan türediklerini gösteren varsayımsal ve hatta güçlü kanıtlar bulunmaktadır.”
Zaman içinde yeterince gerilere bakarsak, yerbilim bütün türlerin değişmiş olduğunu ortaya koymuştur; ve türler, teorinin zorunlu gördüğü gibi, yavaş yavaş ve aşamalı değişmiştir.
Sayfa 710Kitabı okudu
Reklam
Savunduğunuz şeyleri en iyi şekilde bilin
... Bir fikri öldürmenin en iyi yolu, onu yanlış savunmaktır. ...
Sayfa 11
YANLIŞ BİLİNENLER
Evrim kuramı yeryüzünde yaşamın nasıl başladığını açıklamaz. Darwin’in kuramı türlerin zamanla nasıl değişebildiğini ve Doğal Seçilim yoluyla mevcut türlerden yeni türlerin nasıl oluştuğunu açıklar.
Bir erkek ağacın tam elli beş metre uzağında yetişen bir dişi ağaç bularak, farklı dallardan alınmış yirmi bitkinin stamenlerini mikroskop altında inceledim ve istisnasız hepsinin polen tozu barındırdığını, bazısının da adeta polen bolluğu sergilediğini gördüm. Rüzgâr günlerdir dişi ağaçtan erkek ağaca doğru estiği için, polenin rüzgârla taşınmış olması mümkün değildi. Hava soğuk ve fırtınalı olduğundan, koşullar arılar açısından da pek elverişli değildi; buna rağmen incelediğim her dişi çiçek, ağaçtan ağaca uçarak nektar aradıkları sırada üzerlerine yanlışlıkla polen bulaşan arılar yoluyla etkili bir şekilde döllenmişti.
Sayfa 108 - AlfaKitabı okudu
Canlıların doğada ve yapay ortamda nasıl değiştiğini açıklayan evrim kuramı ve evrimin temel mekanizması olan doğal seçilim, Darwin’den bu yana sayısız bilim insanı tarafından sınanmış ve doğrulanmıştır. Bu bağlamda evrimsel süreçlerin anlaşılması, insanın doğayı anlama çabasındaki en önemli devrimlerinden biridir. Biyoloji bilimi, evrim kuramı olmadan anlaşılamaz ve öğretilemez. Ancak evrim karşıtlığı, bugün artık bilimsel geçerliliğini tartışma gereği dahi duymadığımız evrimin anlaşılmasına ve öğretilmesine ciddi bir engeldir. Neyse ki kişisel ve toplumsal basmakalıp önyargılarla ve hiçbir somut kanıta dayanmayan dinsel inanç argümanlarıyla çürütülmeye çalışılan evrim kuramı, geçen onca yıla karşın tüm bu saldırılara göğüs germiş, hatta bu saldırılar sayesinde üzerine eklenen yeni bilgilerle daha da güçlenerek, günümüzde tıp ve tıpla ilgili alanlar başta olmak üzere çok yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Bugün kullandığımız antibiyotiklerden kanser ilaçlarına, kök hücre tedavilerinden genetik mühendisliğine kadar pek çok uygulamanın temelinde evrimci yaklaşım vardır. Evrim gerçeğini reddetmek bilimi, bilimsel düşünceyi ve bilimin dayanak aldığı kanıtları hiçe saymak anlamına gelir. -Bahar Kılıç
Sayfa 10 - ALFA Bilim
Reklam
Önceden biraz farklı olan iki biçim değişince değişkenlik tümüyle aynı nitelikte olmayacaktır, ve bundan ötürü aynı ortak amaç için doğal seçmeyle elde edilen sonuçlar da aynı olmayacaktır. Çok gelişmiş her oluşumun birçok değişme geçirmiş olduğunu; ve değişiklik geçirmiş her yapının soyaçekilmeye eğilimli bulunduğunu, öyle ki her değişikliğin tümüyle kolayca yitmeyeceğini, tersine, yine, ve sonra y ne değişegideceğini de unutmamalıyız. Bundan dolayı, her türdeki her parçanın yapısı, hangi amaca yararsa yarasın, türün değişmiş alışkanlıklara ve yaşam koşullarına ardışık uyarlanmaları sırasında geçirdiği soyaçekilmiş birçok değişmelerin toplamıdır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Bu, kimsenin öngöremeyeceği bir şeydir, çünkü biz biliyoruz ki, eskiden çok gelişmiş olan bir grup bugün yokolmuşlardır.
“Bir hayvanın alışkanlıklarıyla ve yedikleriyle en ilgisiz yapılar üreme organları olduğundan, bu organların her zaman, söz konusu hayvanın gerçek yakınlıkları üzerine çok açık göstergeler sunabileceğini düşünmüşümdür. Sadece uyarlanımsal olan bir karakteri asli bir karakter sayma hatasına en az, bu organlardaki değişiklikler bağlamında düşmeye eğilimliyiz,"
Sayfa 375Kitabı okudu
Çiftlik hayvanları, hatta bahçe bitkileri de tıpkı ev hayvanları gibi yabanıl atalarından çok farklı görünebilir. Bu, büyük ölçüde insanların seçiminden kaynaklanır. Çiftçiler en fazla süt veren ineği, en iyi yumurta veren tavuğu, en fazla ısıtan, en makbul yüne sahip koyunu yetiştirmeyi tercih edebilir.
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.