Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Umut Mekanları

David Harvey
Ütopyacı hareketler yüzlerce yıldır adil bir toplum ve daha iyi bir yaşam için mücadele veriyorlar. Harvey bu eserinde tarihsel ve coğrafi bir bakış açısıyla bu hareketlerin başarısızlıklarının altında yatan sebepleri ve ütopyaları ortaya çıkaran fikirlerin geçerliliğini sorguluyor - başka bir ifadeyle, fikirlerin neden ütopik kaldığını, hayallerin neden gerçekleşmediğini. ABD'deki Baltimore şehrini model olarak aldığı mevcut kentsel ortamın çarpıcı bir betimlemesini sunarken, "alternatif yok" diyenlere karşı ütopyacı hayal gücüne başvurmanın kaçınılmazlığını vurguluyor. Uzamsal ve zamansal ütopyaların artılarını eksilerini değerlendirdikten sonra, "diyalektik ütopyacılık" adını verdiği yeni bir ütopyacı düşüncenin genel hatlarını çizen Harvey, daha eşitlikçi ve doğayla barışık yaşamayı mümkün kılacak tasarımlara dikkatimizi çekiyor. Kitabın sonunda ise yazarın kendi umut mekânına dair son derece aydınlatıcı, gayet şahsi bir ütopya bulacaksınız. David Harvey Türkçede Postmodernliğin Durumu ve Sosyal Adalet ve Şehir kitaplarıyla tanınmıştır. Araştırmalarının felsefi merkezinde, Marksist kurama mekânı, uzamsallığı eklemlemeyi, tarihsel maddeciliğe coğrafyayı dahil etmeyi amaçlayan verimli bir perspektif vardır. Bu kitapta da öyle. Her yönüyle tartışılmaya, incelenmeye değer bir kitap Umut Mekânları.
Yazar:
David Harvey
David Harvey
Çevirmen:
Zeynep Gambetti
Zeynep Gambetti
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 368Basım Tarihi: 2008Yayınevi: Metis YayınlarıOrijinal Adı: Spaces of Hope
ISBN: 9789753426596Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
368 syf.
·
Puan vermedi
Artık çağımız teoriler değil ütopyalar çağı mı?
David Harvey
David Harvey
bu kitapta kapitalizmin başlangıcından günümüze kadar yaşanan problemlerin çözümü adına üretilen teorileri tarihsel bir çerçevede derinlemesine analiz eder. Kapitalizmin başlangıcı olarak da sanayi devrimini değil, 1492 Amerika kıtasının keşfiyle yeni yollar ve yeni kıtaların bulunduğu keşifler çağını baz alır. 20. Yüzyıla kadar sömürgecilik denilen vahşi olgunun, 20.yüzyıl ile birlikte emperyalizm kavramına dönüştüğünü, günümüzde ise “ küreselleşme” olarak adlandırıldığını, nedeni ve nasılı ile birlikte açıklar. Küreselleşmenin dünyaya getirdiklerini ve yok ettiklerini tarihsel zeminle ele alarak örneklendirir .
Komünist Manifesto
Komünist Manifesto
dan kuramsal örnekler ve alıntılarla ilerleyen kitapta,
Adam Smith
Adam Smith
,
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Georg Wilhelm Friedrich Hegel
,
Karl Marx
Karl Marx
başta olmak üzere
Ütopya - Deliliğe Övgü
Ütopya - Deliliğe Övgü
,
Geçmişe Bakış
Geçmişe Bakış
,
Yeni Atlantis
Yeni Atlantis
kitaplarından da aktarımlar yapar. Yazara göre ; küreselleşme, küresel ısınma, doğa katliamları, bulaşıcı hastalıklar, açlık, göç , işsizlik gibi dünyanın artarak devam eden bu problemlerine Marxisizm tüm ilaç reçetelerine rağmen son çare olamadı. Bunu Marxist bir yazar olarak kabul ederken , neo-liberalizmin de sistemi tamamen tıkadığını örnekleriyle ekler. Kendisinin hayali olan “ Edilia” adını verdiği ütopik şehirlerin nasıl yönetildiği, bu şehirlerde nasıl yaşandığı ile ilgili okuru bir yolculuğa çıkarır. Bu ütopya şehirlerle ilgili burada ayrıntı vermeyeceğim. Şehirlerin mottosu “ ne istiyorsan onu yap” tır. Merak edenler kitabı okuyabilirler.
Umut Mekanları
Umut Mekanları
sistemi sorgulatıyor ve farklı bir bakış açısı kazandırıyor.
Umut Mekanları
Umut MekanlarıDavid Harvey · Metis Yayınları · 200867 okunma
Reklam
368 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
beyın yakan bir kitap gerçekten..ütopyaya bu kadar geniş açıyla bakanı bir Amın Maaloufu görmüştüm bir de bu kitapta gördüm..hatta heterotopya kavramını da ilk kez bu eserde okudum ve bır bunu anlayabıldım açıkçası ve bır sey ogrendıgım ıcın de kızmıyorum kendıme açıkcası..
Umut Mekanları
Umut MekanlarıDavid Harvey · Metis Yayınları · 200867 okunma
368 syf.
·
Puan vermedi
·
23 günde okudu
Umut Mekanları
Kitaba genel çerçevede baktığımızda eser, Balzac’ın “Umut, arzulayan bellektir.”sözüyle başlar ve 4 ana bölümden oluşur. Yazar son bölümde ise kendi ütopyasının tarifini okurlara sunmaktadır. Kitabın dili oldukça ağırdır. Ekonomik ve felsefi terimler bakımından mevcut bir altyapısı olmayan bireylerin son derece zorlanarak okuyacakları bir eserdir. Keza bende bir okuyucu olarak kitabın özellikle ilk üç bölümünü anlamakta çok zorlandım. Bazı makaleleri özellikle iki-üç defa okuyarak tam 23 günde bitirebildim. Ancak her ne kadar okuması zor bir eser olsa da sonlara doğru özellikle dördüncü bölüm ve yazarın kendi tasarımı Diyalektik ütopyasını ele aldığı bölümle beraber kitap daha anlışılır boyutta zihnime yerleşmiş durumda. Kitabı yeni okuyacak birisine tavsiye vermem gerekse şunları söylerdim; Muhakkak okumadan önce özellikle Komünist Manifesto’nun ne olduğunu bilmeniz, öğrenmeniz gerekmekte. Çünkü yazar, kitapta bahsettiği gibi uzun yıllar boyunca gerek gizli gerek aşikar, bu alanda ders vermiş ve ustalaşmıştır. Haliyle eserin birçok yerinde kendi görüşlerini Marx’ın bu kuramına dayandırmaktadır. Ayrıca ön hazırlık mahiyetinde Adam Smith, Georg Wilhelm ve Hegel gibi düşünce insanlarının da bu alandaki çalışmalarının özünü öğrenmeniz gerekmektedir. Aksi halde kitabı okusanız dahi anlamanız pek mümkün olmayacaktır. Söylediklerime ilaveten “Ütopya” – “Deliliğe Övgü”, “Geçmişe Bakış”, “Yeni Atlantis” “1984” gibi eserlerinde en azından ana fikrini incelemeniz size fayda sağlayacaktır. Şimdi sıra kitabın 5 sayfalık analiz raporunu yazmaya geldi. Hayde bismillah :)
Umut Mekanları
Umut MekanlarıDavid Harvey · Metis Yayınları · 200867 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.