Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Vahiyden Kültüre

Celaleddin Vatandaş

Vahiyden Kültüre Gönderileri

Vahiyden Kültüre kitaplarını, Vahiyden Kültüre sözleri ve alıntılarını, Vahiyden Kültüre yazarlarını, Vahiyden Kültüre yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aklın konumu
Elbetteki İslam akla önem verir. Ancak onu, asıl kaynak kabul etmeyip, önemli bir araç olarak niteler; vahyi anlamanın, hakikatı görmenin aracı. Bu itibarla dinde akla muhalif birşey bulunmaz. Ancak aklı aşan, onun anlayamayacağı şeyler vardır. Zira akıl sınırlı, bilginin konusu ise sınırsızdır. Elbetteki sınırlının, sınırsız yanında çaresiz kalacağı durumlar olacaktır. Dinin "teklifte esas aldığı ve teklife illet kıldığı akıl, insanın “dünyasını idare etmesini temin eden akıl”dır. (akl-ı tedbir-i meaş) Bu akıl sayesinde insan maişetini sağlar ve evini (aile) idare eder. el- Akl arapçadır ve anlamlarından birisi; bağlamak, birleştirmek anlamındadır. Allah, vahyinde sapmış olanları, “lâ ya'kilûn” diye isimlendirirken İlâhi bilgiyle bağını koparmış olduklarını, dola- yısıyla bunu bağlamalarını bildirir ki bunun şekli "akletmektir. Yani aklın araç olarak kullanılmasıdır. Bu itibarla akıl, amaç değil araçtır. Görevi ise İlâhi bilgi ile insan arasındaki irtibatı sağlayıp insanın düşünce ve yaşantısını bu bilgiye uygun şekilde düzenlemektir. Dinin içinde ise "aklın işi kumanda karakteri taşır. Vazifesi de, kendisine kolayca felsefî tevillere (hilelere) başvurmadan kabullenip, yüklenebileceği şeylerin vazife olarak verilebileceğini bilmesidir."
Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla Alemlerin Rabbi Allah'a hamdolsun. (O) Rahman'dır, Rahim'dir. Din gününün sahibidir. (Ya Rabbi) , Ancak sana kulluk eder, ancak senden yardım isteriz . Bizi doğru yola ilet. Nimet verdiğin kimselerin yoluna. Kendilerine gazabedilmiş olanların ve sapmışların yoluna değil. (Fatiha , 1- 7) Rabbimiz, unutur ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma ! Rabb'imiz bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme ! Rabb'imiz , bize gücümüzün ye tmediği şeyleri yükleme ! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı ı Sen bizim mevlamızsın ! Kafirler toplumuna karşı bize yardım eyle' (Bakara, 286)
Pınar
Reklam
·
Puan vermedi
Vahiyde miyiz Hâlâ?
Yazar, vahiy kaynaklı bir dinden kültür aşamasına nasıl geçildiğine dair ayrıntıları ele almış. Fetih hareketleri, kelam, felsefe, tasavvuf ve fıkhın din ve Müslümanlar üzerindeki etkisini incelemiş din kaynaklarını ve aklı dikkate alarak.
Vahiyden Kültüre
Vahiyden KültüreCelaleddin Vatandaş · Pınar Yayınları · 2011368 okunma
Gerektiğinde bir iş hoşlarına gitmezse Resûlüllah'a bile "Bu iş senden mi yoksa Allah'tan mı?" diye sorarak eğer beşeri bir kararsa tenkid etmekten çekinmiyorlardı. Bunun yanısıra tasavvufun önerdiği davranış tipi ve öngördüğü insan anlayışı bütün bunlara taban tabana zıttır. Hatta nasslara bile aykırı konularda “şeyhim söylüyorsa vardır bir hikmeti" anlayışını yerleştirmeye çalışmıştır. Bu ise İslâm'ın değil, onun yok etmek istediği inancın özelliklerindendir.
Sayfa 210Kitabı okudu
Müslümanlarla Hristiyanlar arasındaki coğrafi yakınlaşma zamanla zühd eğilimli müslümanlarla,rahipler arasında inanç ve yaşantı yakınlaşmasına da yol açar.Sûfîler,rahiplerden sûfî adının türetildiği yün elbise ve daha başka unsurları benimseyip almışlardır.Bunlar arasında kuşak bağlama,sûkût orucu,dünyadan el etek çekme,hûlûl inanç ve uygulamaları yer alır.Hatta hristiyanların,sufileri,dolayısıyla tasavvufu etkilemesini göstermesi açısından,ruhbanların barındıkları binaların işlevini üstlenen tekkenin ilk defa bir hristiyan emiri tarafından yapılarak sufilere bağışlandığını tespit etmekteyiz.
Şeyhlerin duyular ötesi alemle ilişki kurabilmeleri,gaybdan haber vermesi(!),insan kılığından çıkıp hayvan kılığına girebildiği inancı,uçabilmesi,suda yürümesi,ateşte yanmaması vs. şeyhle ilgili inançlardan olan şamanist unsurlardır.Vecd haline geçmek için müzik aletleri çalmak,sema,raks,müzik(ilahi) gibi şeylerden yararlanmak,muskalarla kötülüklerden korunmak,şeyhe kayıtsız şartsız itaatin gerekliliği gibi inanç ve uygulamalar da şamanizmin tasavvuftaki etkileri arasında yer alır.
Reklam
Hint düşüncesinin müslüman toplumundaki tasavvufa etkileri arasında ruh göçü anlamına gelen Tenasûh inancı,ve kainatın tanrının tecellisi olduğu inancı,kozmolojik yorumları,bazı hokkabazlık ve sihirleri,sayılarla ilgili inançları,kutsal kalıntılara tapma ve fetiş inancı,tanrıya erişmek ve bir olmak anlamındaki fenâ-bekâ inancını sayabiliriz.Ayrıca tarikat ayinlerinde büyük rol oynayan tesbih,hırka giyme,zikir ve ayin sırasında sistemli nefes alış veriş usullerinin kaynağı da büyük oranda Hint’tir.
Özellikle marifet bilgisi olarak tanımlanan ve duyular ötesi alemle ilişki kurarak,doğrudan bilgi elde etme anlayışı,Yunan filozofu Pitagoras ve Platon’un düşüncelerinden alınan ilhamla oluşturulmuştur.
İbn Arabî,bütün İslam ulemasının,İslam dışı uygulama ve yaşantının en görünür ilk örneği olarak niteledikleri Yezid b. Muaviye’yi ideal bir yönetici tipi olarak tanımlar.Ona göre,Yezid muttaki,salih bir zattır.Ona isyan edenler anarşi çıkardıkları için suçludurlar.Bunların en suçlusu ise Hz.Hüseyin’dir.Yezid veya valileri Resul tarafından vazedilen yasa gereği haklı olarak dirlik ve düzenliği bozan Hüseyin’i öldürmüşlerdir.
İnsanlar müslüman olduklarını söylerler,fakat bu isim altında her şeyi yapmakta ve yine İslam dışı her şeye inanmakta bir sakınca görmezler.Yapılan ve inanılan bu İslam dışı veya karşıtı şeyler için de dinden çıkılmadığı,sadece günahkar olunduğu dile getirilir.Böylelikle hem dünyadan kâm alınmış hem de ahiretteki cennet garantilenmiş olunur.(!)Halk,hiç bir fonksiyonu kalmamış olan müslüman ismi gereği,eğer gerekli görürse arasıra gittiği camide dinlediği kıssacının hikayeleri karşısında bir iki “ah”,”vah” çeker,gözyaşı akıtır ve yine her şey aynen devam eder.
Reklam
İslam’ı gerçek anlamıyla hiç bir zaman anlayamamış,bu nedenle de kanun yapma yetkisinin sadece Allah’a ait olduğu inancını bilmeyen bir çok insan,Allah’ı sadece kainatın yaratıcısı olarak kabul eder ve bununla da Müslüman olduklarını zannederler.Onlar kişisel ve sosyal yaşantılarında Kur’an tarafından tâğut,put…olarak nitelenen kişilerce yapılmış kanunlara(insanların kanunlarına,beşeri kanunlara) tâbi olmaya,isteyerek devam ederler.Örneğin bütün hayatı boyunca Atası Cengiz’in kanunlarına tâbi olan ve uygulayan Hulâgu,halk tarafından müslüman bir hükümdar,ondan da öte,kendisine itaat edilmesi farz olan Ulu’l-emr olarak kabul edilir.Halbuki Hulâgu’nun yaşantısı da ölümü de küfür üzerine olur.O öldüğü zaman Moğol gelenekleri gereği kadınları da öldürülerek onunla birlikte gömülür.
Sayfa 333Kitabı okudu
"Nihayet mana gitti, isim kaldı. Hakikat kayboldu, şekil zuhur etti. Sonuç olarak hakikatı aramak bir süs, onu tasdik etmek bir zinet haline geldi (tahkik ve tasdik şekilde kaldı). Kelabâzî (Kelâbâzî, 48)
Sayfa 148
"Din Allah'ın peygamberine gönderdiğinden ibarettir. Kişinin tasdik etmesi ve uygulaması gereken işte budur. Herkes Hz. Muhammed (sav)'i haber verdiği konuda genel bir şekilde tasdik, emrettiğinde ona gelen bir şekilde itaat etmelidir. Şayet ondan bir haber sabit olursa bizzat ayrıntılı olarak tasdik etmelidir. Eğer bir yönden belirli bir iş emredilmişse, buna itaat etmelidir." Ibn Teymiye (Hisbe, 50)
Sayfa 148
Seyyid Kutub'un haklı olarak ifade ettiği gibi her türlü vahiy dışı unsuru bünyesinde barındıran ve bu haliyle kurtuluşu(!) simgeleyen Kültür İslâmı'ndan kurtulup, Vahiy İslamı'na ulaşabilmek için yapılacak şeylerden birisi, hatta en önemlisi “İslâm felsefesi”ni dışlamaktır. Seyyid Kutub, konuyla ilgili olarak şunları söyler ve bunlara katılmamak mümkün değildir: "Kesinlikle şuna inanıyorum ki, "İslâm düşüncesi"ni bu bozulma ve sapıklıklardan, bu yanlışlık ve hurafelerden kurtarmak ancak "İslâm Felsefesi"ni söküp atmakla mümkündür."*
Sayfa 144 - * İslâm Düşüncesi, 1/17.
416 syf.
8/10 puan verdi
Çok çarpıcı bir kitap.. Müslümanlığın özde nasıl olması gerektiği değil nasıl hissettirmesi gerektiği, bizi dışarıdan bakanın ayırdetmesi üzerine değil içimizde ne fırtınalar koparması gerektiğine dair..
Vahiyden Kültüre
Vahiyden KültüreCelaleddin Vatandaş · Pınar Yayınları · 2011368 okunma
424 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.