Molla Sadra'nın Bilgi Tasavvuru

Varlık ve İdrak

İbrahim Kalın

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Maddeden soyutlanmış bir cevher olarak akıl, suretini idrak ettiği bir şeyi bilebilir çünkü bir şeyin zatı onun suretinde mevcuttur.
Sayfa 33
Dahası gerçek bilgi, huzûr, işrak, vuzûh ve şuhûd gibi varlığın bazı asli özellikleriyle ilişkili olmalıdır.
Reklam
Eğer herzaman kendini bilmeye ulaşan hâkiki bilgiye sahip olacaksak, kendimizi ve dışımızdaki şeyleri bilmede ittihad koşullarını da sorgulamamız gerekir.
Sayfa 54
Maddi varlıklar dünyası bilişsel ve akli muhtevadan yoksun ve karanlık kabul edilirken akledilir cevherler (ma'kitlat) aleminin temel özelliği onun gayrimaddi oluşudur. İslam felsefesinde bu düşünce daha kusursuz bir formülasyon kazanmakla birlikte bir bilgi koşulu olarak "soyutlamayı" savunanlar açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir. Örneğin İbn Sina bir şey maddi arazlarından (avarız) ve eklentilerinden (levahik) ne kadar uzaklaştırılırsa, o kadar gerçek olur demektedir; zira ancak o şey bu durumda "formel" (es-sitri) gerçekliğine daha yakın hale gelir. İbn Sina'ya göre "idrak, idrak edilenin formunu alır" .
Sayfa 34 - Kitap bitince yeniden başlayacağım.Kitabı okudu
Sadra'nın tahlili, klasik felsefenin üç yönünü birbirine bağlar: ontoloji, epistemoloji ve aksiyoloji (değerler teorisi).
Reklam
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.