Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlaki Sezginin Kökeni

Vicdan

Patricia S. Churchland
9/10
4 Kişi
20
Okunma
6
Beğeni
727
Görüntülenme
Pen/E.O. Wilson Bilim Yazını Ödülü finalisti olan Vicdan, tüm sosyal hayvanların neden ahlaki sistemlere sahip olduğunu ve bu sistemlerin nasıl oluştuğunu araştırıyor. Ünlü nörobilimci ve nörofelsefeci Profesör Patricia S. Churchland, beyinlerimizin nasıl bağ oluşturacak ve çocuklara özen gösterecek şekilde yapılandırıldığını aydınlattığı ve aynı zamanda ahlak dışı psikopatların neden ortaya çıkabileceğini araştırdığı bu kitabında nörobilim, genetik ve fiziksel çevrenin etkilerini bir araya getiriyor. Vicdanımızı ve ahlakımızı genel olarak nörobiyolojik terimlerle tanımlayan kitap, bu gelişmiş sosyal doğamızın bazal gangliyonlarımız ile yönetici frontal korteksimiz arasındaki karmaşık etkileşimi içerdiğini gözler önüne seriyor. Churchland ayrıca kitabın ikinci yarısında, ahlakın nesiller boyunca nasıl aktarıldığını ve neden tüm toplumların temeli haline geldiğini anlamak için felsefe tartışmalarını masaya yatırarak, Sokrates’ten Bertrand Russell’a kadar 2500 yıllık felsefe geleneğini güncel nörobilimsel bulgular ışığında gözden geçiriyor. Nörofelsefenin öncüsü kabul edilen Patricia S. Churchland, 1984 yılından bu yana University of California San Diego'da öğretim üyesidir. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Patricia S. Churchland
Patricia S. Churchland
Çevirmen:
Mehmet Doğan
Mehmet Doğan
Tahmini Okuma Süresi: 6 sa. 34 dk.Sayfa Sayısı: 232Basım Tarihi: Ağustos 2021Yayınevi: Koç Üniversitesi Yayınları
ISBN: 9786057685872Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
232 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
Kitabı zor okudum, ama çok beğendim. Kitap ahlaki sezginin kökenlerini araştırıyor. Yazar konuyu öncelikle nerobiyolojik açıdan inceliyor. Fakat hemen şerh düşüyor; henüz beynin işleyişini tam anlamıyla çözemedik ve hayvanlar üzerinden yapılan deneyler üzerinden bazı çıkarımlar yapsak da, bu deneyleri canlı insanlar üzerinde uygulayamıyoruz. Kitap boyunca bu deneyleri ve çıkarımları okumak ilginç ve zevkliydi. Yani bazen ilmi açıdan yetersiz kalsam da, yazarın konuyu akademiye değil, halka arz çabası ve akıcı diliyle okumayı bırakmadım. Bırakamadım da demeliyim çünkü konu ilgimi ve merakımı cezbetti. Sonrasında yazar işin nörobiyolojik temelini gelmiş geçmiş felsefi argümanlarla karşılaştırmaya başlıyor. Dinler ve ideolojiler, Sokrates, Aristoteles, Hume, Kant... derken vicdan mutlak mı, hiç yanılmaz mı? gibi vicdanlı ve ahlaklı olmaya dair pek çok tartışmaya bir pencere açıyor. Kendi savını açıkça söylüyor. Emin olmadığı ya da şu anki araştırma kapasitesini yeterli bulmadığı noktalarda çekince ve kuşkularını dillendiriyor. Bu kitabı okumak benim açımdan sanki bir seyir terasına çıkmak gibiydi. Kuş bakışı manzaraya hakim olmak ve ezberlenmiş "vicdan" tasavvurumuza bir güncelleme getirmek anlamında benim açımdan çok faydalı ve beni zenginleştiren bir okuma oldu. Tekrar etmem gerek; kolay bir okuma değil. Gerek biyoloji ve nörobiyoloji kısımları, gerekse felsefi, psikolojik, sosyolojik ve antropolojik mülahazaları temel bir altyapı istiyor. Kurgu dışı okurları bunu gözönünde bulundursun. Ama ben çok sevdim.
Vicdan
Vicdan
Patricia S. Churchland
Patricia S. Churchland
Vicdan
VicdanPatricia S. Churchland · Koç Üniversitesi Yayınları · 202120 okunma
Reklam
232 syf.
·
Puan vermedi
Patricia CHURCHLAND diğer 2 kitabında yaptığının benzerini bu kitabında 'Vicdan' ın evrimsel biyoloji bağlamında kökenini anlatarak yapıyor. İlk bölümlerde nöronların vicdan dediğimiz zihin/duygu durumunu nasıl ve neden ürettiğini ortaya koymaya çalışıyor. Daha sonraları tabiki kitabın mahiyeti açısından kısa olarak geçiyor ama felsefe tarihinden ahlaki duyguları ve nörolojinin kuramlarını karşılaştırıyor. Ben şahsen bu meselede filozoflardan yanayım ancak kendisi ahlak felsefecilerinin karşı tarafını tuttuğunu söylüyor. - doğal olarak. Kelimenin tam anlamıyla bu konunun kitabını yazdığına göre :) - İlgili kısımları ekliyorum, size kitabın ilginizi çekip çekmediğini anlamanıza yardımcı olur: "Vicdan, ilahi bir varlığın itinayla kafamıza yerleştirdiği bir ilahiyat unsuru değil, nöron devrelerine kök salmış bir beyin kurgusudur. Dürüstçe başvurulduğunda bile yanılmaz değildir. Zamanla gelişir, üstelik hem onaylanmaya hem kınamaya duyarlıdır; düşünceyle ve hayal gücüyle güç birliği yapar, kötü alışkanlıklar, kötü arkadaşlar, narsisizm ruhu yüzünden çarpılabilir... ...Vicdan yanılmaz değilse ya da din mutlak kurallar koymuyorsa, bu takdirde ahlakın hiçbir çıpasının olmayacağı, her şeyin mubah olacağı fikrini ısrarla dayatmaktan hayır gelmez. Ayrıca, vicdanın demir atacağı bir şey vardır: Kalıtımla miras aldığımız nörobiyolojimiz. Buna ilaveten, nesilden nesle aktarılan ve bir ölçüye kadar zamanın ve değişken koşulların sınavından geçen geleneklerimiz bulunuyor. Epey bilgelik içeren kurumlarımız var. İşte bunlar çıpadır. Kusurlu mu? Evet, elbette. Yine de kusurlu temel, sahte temelden yeğdir."
Vicdan
VicdanPatricia S. Churchland · Koç Üniversitesi Yayınları · 202120 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.