Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Waldo Sen Neden Burada Değilsin?

İsmet Özel

Waldo Sen Neden Burada Değilsin? Sözleri ve Alıntıları

Waldo Sen Neden Burada Değilsin? sözleri ve alıntılarını, Waldo Sen Neden Burada Değilsin? kitap alıntılarını, Waldo Sen Neden Burada Değilsin? en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dünya hayatının sükunete kavuşması canlılığın terki anlamına gelir. Yaşadım diyen günaha daldım demiş olur.
Yalnızlık denilen şey sahiden var mı? İnsanların yalnızlık dedikleri şey, adını koymaya çekindikleri ya da artık adını bile unuttukları bir başka şey mi acaba? dağ başındaki çoban, ormandaki avcı, bulundukları yerde insan olarak tek başına kaldıkları halde "yalnız" değiller; insanlardan uzak yaşamayı bile isteye seçmiş bir kimseye yalnızlık içinde değil "inzivada" diyoruz. buna karşılık, büyük şehirlerde çok sayıda benzerleri ile birlikte, onlarla yan yana yaşayan insanların, her günkü sıkı ve birbirine bağımlı ilişkiler içine gömülmüş insanların yalnızlık içinde olduğunu söyleyebiliyoruz. Öyleyse yalnızlık adını verdiğimiz şey, insana dışından gelen bir şey değil. İnsan, yalnızlığı içinden türetiyor, insanların içini kaplıyor yalnızlık. Bu açıdan bakılınca, Ne yanar kimse bana ateş-i dilden özge Ne açar kimse kapım bad-ı sabadan gayrı diyen Fuzuli'nin değil de, Ey yalnızlık, benim yegane yoldaşım! diyen Antonio Machado'nun gerçek anlamıyla yalnızlık içinde olduğunu anlıyoruz. Doğrucası, yalnızlık sahip çıkılan, ancak sahip çıkıldığı zaman yalnızlık olabilen bir şeydir; insanın kaçınılmaz bir süreç sonucunda sürüklendiği ve dış şartlarını dayattığı "tek başınalık"tan "bir kişi kalmaktan"tan, "kimsesizlik"ten, "gariplik'ten farklı, hem de çok farklıdır.
Reklam
‘Birey’ olmak, ona nereden bakılırsa bakılsın hayatının aynı göründüğü bir karakter yapısına kavuşmak demektir.
Bu soruya olumlu cevap veremedim.
O halde şiir kendi başına bir önem ve değer olmayı başarmış bir sözdü. Bu yoldan gidebilirdim. Ders kitaplarında karşımıza çıkan, pek çok insanın ezberinde olan, Fuzuli'nin Ne yanar kimse bana ateş-i dilden özge Ne açar kimse kapım bad-ı sabadan gayrı beyti düzyazıya çevrilerek ifade edilmek istendiğinde bütün önemini ve değerini kaybediyordu. Acaba bu beytin bize ulaşmasında etkili olan unsurlar onun vezniyle, kelime seçimiyle, sanatlı oluşuyla sınırlandırılabilir mi?
Sayfa 22 - Tam İstiklal Yayıncılık OrtaklığıKitabı okudu
Yalnızlık adını verdiğimiz şey, insana dışından gelen bir şey değil. İnsan, yalnızlığı içinden türetiyor, insanların içini kaplıyor yalnızlık.
Benim masalım kısaca şöyle: «Bir varmış bir yokmuş. Bir şair İsmet Özel varmış. İyi şiirler ya­zarmış. Nasıl olmuşsa bu İsmet bir gün komünist ol­muş. Derken efendim, bir komünist olarak da iyi şi­irler yazmayı başarmış ve hattâ böylelikle yıldızı parlamış. Gel zaman git zaman, ismet Özel 'in duy­guları, düşünceleri, inançları değişmiş (masalın her varyasyonunda bu değişmenin sebepleri muhtelif) ve müslümanlığı bir hayat yolu olarak benimsemiş. Ama işe bakın ki adam iyi şiirler yazmaya devam etmiş. Eh, o erdiyse muradına, biz de çıkabiliriz ke­revetine».
Reklam
Hürriyet kimin içindi ve nelerin yapılması için serbestiyet tanınıyor­du?
Dünyaya gelmek, bir saldırıya uğramaktır.
"Dünyaya gelmek, bir saldırıya uğramaktır. Doğan bebek, havanın ciğerlerine olan saldırısının verdiği acıyla haykırır. Soğuk saldırır bize, sıcak saldırır. Açlığın, hastalığın, korkunun saldırılarını savuşturma yoluyla yaşarız, hayatta kalırız. Yaşıyor olmak, savaşıyor olmaktan başka bir şey değildir. Bir gün son nefesimizi verdiğimizde bize yapılan ilk saldırıyı tamamen püskürtmüş oluruz. Savaş bitmiştir.
Sayfa 9
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.