Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat

Baki Adam

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat Gönderileri

Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat kitaplarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat sözleri ve alıntılarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yazarlarını, Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İlk Karşılaşma ve On Emir
"Allah, Tevrat'ı önce diğer milletlere teklif etmiştir. Onların reddinden sonra, sağ elinde Tevrat'ı tutarak, Sina Dağı'nın eteğinde, kadınlar ayrı, erkekler ayrı olmak üzere, sıra halinde dizilmiş olan İsrailoğullarına yönelmiş ve "Bunu kabul eder misiniz?" diye sormuştur. Onlar, hep bir ağızdan, "Tanrı'nın
176 syf.
9/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Bu kitap, Türkçe kaynaklar arasında, Tevrat hakkında geniş bilgi havuzuna sahip, konuyu her yönüyle ve otantik kaynaklaryla irdeleyen belki de en akademik kitap. Zaten Baki Adam hoca da, alaninda en tanınmış isimlerden bir tanesi. Yahudilik, kapalı devre, dışarıya büyük ölçüde kapalı bir inanç ve dil farklılığı nedeniyle fikir sahibi olmakta zorlandığımız bir kutsal kitaba sahip. Esas önemli özelligi ise tarihselligi. Yazımı ve teşkili binlerce yılı bulan kutsal kelamın kul yapısı mı, yoksa Tanrı vahyi mi olduğu ikilemi ister istemez insan aklında soru işaretleri yakıyor. İşte kitabı okuduğunuzda,, bu soruların etraflıca incelendigini, Tevrat hakkindaki genel kanilara, lehte ve aleyhte görüşlere bol bol yer verildigini göreceksiniz. Kitabin ilk sorusu, Tevrat nedir? Tevrat'in adlandinlmasi, Tevrat Tanni mahsulü müydü? Metne tesir eden din adamlari, tarihsel süreç boyunca yapilan tahrif, ekleme ve çıkarmalar kitabin devam eden kısımlarını oluşturuyor. Tabii kitapta Yahudilik uygulamalarin, dini materyallerini, edilen dualari ve günlük yapisini aramayin. Kitap odak noktasi olarak Tevrat'i aliyor. Sonuç olarak, bir kişi bana "Tevrat hakkinda okuma yapmak istiyorum, hangi Türkçe kitabi tavsiye ediyorsun" dediginde, hiç tereddüt etmeden bu kitabi önerecegim.
Yahudi Kaynaklarına Göre Tevrat
Yahudi Kaynaklarına Göre TevratBaki Adam · Seba Yayınları · 19977 okunma
Reklam
Tevrat’ta Musa’nın Ölümüyle İlgili Pasajlar
Okuyucu Notu: Merkez Yahudi doğmasına göre, Tevrat Allah'ın Musa’ya vahyidir ve bu yapısı nedeniyle metin ilahidir. “Bütün Tevrat'ı Musa’nın yazdığını söyleyen din adamlarını, Tesniye kitabı, üslubu itibariyle zor duruma sokmuştur. Çünkü, bu kitabın 34.bâbında Musa’nın ölümü ve defni yer almıştır. Bu durum, “Tevrat'ı Musa yazdı!" diyen din adamlarını çeşitli çıkış yolları aramaya sevk etmiştir. Rabbiler (Yorumcu Din Adamları), bu konuda iki farklı yorum getirmişlerdir. Bazıları bu kısımları (son sekiz ayet) Musa’nın değil de hizmetkarı Yeşu’nun yazdığına hükmetmiş, Onlara göre Musa, bu cümleye kadar olan kısmı yazmış, sonrasını ise Yeşu tamamlamıştır. İkinci görüşü savunanlar ise Tevrat’ın bir harf eksik olarak bile Musa'ya verilmesini mümkün görmemişlerdir. Allah’ın Musa’nın ölümüyle ilgisi kısmı ona anlattığını, Musa’nın da ölmeden önce, "Musa burada öldü" cümlesinden itibaren ölümüyle ilgisi bulunan bu son bölümü, öncekiler gibi tekrarlamaksızın, ağlaya ağlaya yazdığını söylemişlerdir. Musa’nın ölmediği, yükseklere çıkıp kalan kısımlarını tamamladığını iddia ederek bu durumu kurtarmaya çalışmışlardır.”
“…Bir tasvire göre, dünya yaratılmadan dokuz yüz yetmiş dört nesil önce, Allah oturmus ve Tevrat’ın bütün kelimelerini, tek tek analiz edip rafineden geçirmiş ve denemiştir. Bu işlemi, her defasında ayni titizlikle, iki yüz kırk sekiz defa tekrarlamıştır. Sonra, Allah, kelimeleri almış ve Tevrat’ına yerleştirmiştir. Allah, Tevrat'ın israilogullarina verilişine kadar, gününün üçte birini Tevrat okumak ve çalışmakla geçirmiştir. Tevrat’ın dünyadan önce yaratılmasının sebebi, dünyanın Yaratılışında bir el kitabı vazifesi görmesine bağlanmıştır. Nasıl ki mimar, bina inşa etmeden önce bir plâna ihtiyaç duyarsa, Allah da, dünyanın yaratılışında aynı plâna ihtiyaç duymuştur. Bu durum, Tevrat’ın ağzından söyle nakledilmistir: "Tevrat dedi: 'Ben Yüce Allah'ın bir mimarlık aletiyim. Bir kral saray kuracağı zaman onu yapabilecek bir plâna sahip olmalıdır. Kendi kafasına göre değil, mimarlık kaidelerine uymalıdır. İşte O, beni (Tevrat'ı) inceledi ve dünyayı uygun şekilde kurdu."
“Fransa Kralı XIV. Luis'in saray doktoru olan Jean Astruc 1753'de Eski Ahid'in tenkidi konusunda bir çalışma yayınlamıştır. Astruc, Eski Ahid'i incelerken bir çok çelişkili cümle ve tekrarlara rastlamıştır. Musa’nın, doğumundan 2433 yıl önce meydana gelen olaylardan bahsetmesi ona garip gelmistir. Musa’nın bu olaylarla ilgili uzun isim listelerini ve tarihleri nakletmesi ise, Astruc'un dikkatini daha çok çekmiştir. Astruc, Tevrat'taki tanrı isimlerinin farklılığından hareket ederek, bu kitabin iki farklı dökümandan derlendiği neticesine varmıştır.”
Tevratın anlamı
“Tevrat, bir kutsal kitap olmanın yanında milli bir değer de taşımaktadır. 0, binlerce yıllık bir geçmisi olan Yahudilerin tarihten getirdigi yegâne mirastır. Yahudiler, Diaspora (sürgün) dönemlerinde bile varliklarini ve millî benliklerini bu kitap sayesinde korumuşlardır. Onlar, en karanlık günlerinde teselliyi bu kitapta bulmuş, ideallerini bu kaynaktan beslemişlerdir. Kısacası, Tevrat, Yahudileri binlerce yillik tarih sahnesinde tutan mucizevi bir eserdir.”
13 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.