Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kurtuluş Çareleri

Yaşadığımız Sefalet

André Gorz

Yaşadığımız Sefalet Yorumları ve İncelemeleri

Yaşadığımız Sefalet yorumları ve incelemelerini, Yaşadığımız Sefalet kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yaşadığımız Sefalet puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

810 üzerinden
6 Kişi · 4 İnceleme
212 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
90’lı yılların fransasını, dünyanın sosyopolitik ve ekonomik yapısınu bilmek, kitaptaki çoğu göndermeyi ve üstü kapalı söylenen olayları anlamak için gerekli olabilir. Şahsen dikkatle okumama rağmen çoğu ifadede anlatılmak isteneni anlamadım, yazarın olay kurgusu üzerinden verdiği çoğu varsayım marxvari görüşlere dayanıyor. Genel olarak çalışma, çalışmanın gerekliliği ve boş zaman perspektifi dahilinde verdiği bazı örnekler hoşuma gitti.
Yaşadığımız Sefalet
Yaşadığımız SefaletAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 200621 okunma
212 syf.
·
Puan vermedi
·
37 günde okudu
Zenginliklerin yaratılması artık insanların çalışmasına bağlı olmadığında, yeni teknik duruma yeni bir gelir politikasıyla yanıt verilmezse, bu insanlar Cennet'in kapılarında açlıktan ölürler."Endişelenin, titreyin!" İdeolojik mesaj değişti: "İşin önemi yok, yeter ki ay sonunda maaş ödensin" den "maaşın ne kadar olduğunun önemi yok, yeter ki işimiz olsun"a dönüştü. Başka bir deyişle, bir işe sahip olmak ya da sahip olunan işi elde tutmak için her türlü tavize, küçük düşürmeye, boyun eğmeye, rekabete ve ihanete hazır olun; zira, "işini kaybeden, her şey kaybeder". 1yıl · Okudu Her birimiz fiilen işsiz olduğumuzu, fiilen yeteneklerinin sadece bir kısmı kullanılan kişiler olduğumuzu, fiilen geçici, dönemlik ve "yarım günlük" işçiler olduğumuzu biliyor, hissediyor ve az çok kavrıyoruz. Ancak her birimizin bildiği şey, şimdilik, herkesin paylaştığı bizim ortak durumumuzun bilincine dönüşmüyor, buna dö­nüşmesi engelleniyor.
Yaşadığımız Sefalet
Yaşadığımız SefaletAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 200621 okunma
Reklam
212 syf.
8/10 puan verdi
ÇOK GÜZEL AMA HOCAM GICIK…
Çok tadında bir alan (Sosyoloji hatta Çalışma Sosyolojisi) kitabı. Tadında derken kastettiğim; anlamak için muhakkak ‘sosyolog’ olmaya gerek yok fakat belirli bir alt yapı gerektiriyor. ‘Teknozofi’ (Teknoloji+Filozofi) en ilgimi çeken kavram/açılım oldu. Çalışmadan çalışmak hakkında tespit ve öneriler ise insan kaynakları alanında kim çalışıyorsa bunu ıskalamamalı çünkü burada çalışma hayatının yakın geleceğini okuyorsunuz.
Jean-Paul Sartre
Jean-Paul Sartre
yakın arkadaşı olan
André Gorz
André Gorz
için üzüm üzüme baka baka kararır demek mümkün. Sessiz zaman zaman bağrış çığrış içerisinde ve çoğu zaman haklı öneriler bir dava adamı diliyle sunulmuş. Kütüphanemde ‘Bulunsun bir zaman çok işine yarayacak’ eserler rafına kaldırıyorum. İkinci üniversitemde Çalışma Sosyolojisi hocama gıcığım hâlâ…kusura bakma
André Gorz
André Gorz
benzer gıcıklığı sende de yakaladım…
Yaşadığımız Sefalet
Yaşadığımız SefaletAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 200621 okunma
212 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Türkiye'de sosyolojik ve iktisadi krizlerin Avrupa'ya göre nasıl da gecikmeli yansıdığını yurt dışındaki sosyologları okuyunca daha iyi anlıyoruz. "Yaşadığımız Sefalet" milenyuma girilirken yazılmış, gerek yaptığı tespitler, gerekse geleceğe dair tasavvurlarının gerçekleştiğini görmek bizlere nasip oldu. Son zamanlarda benim gibi beyaz yakalıların bu hayat böyle gitmez ya dediğini çokça duyuyorum. Herkes artık borsa'da kısa yoldan zengin olmanın peşinde. Alın teriyle ve düzenli bir işle hayalleri gerçekleştirmeyi bırakın peşinden koşmak bile hayal oldu. Ekonomik büyüme, teknolojik gelişme, insan ömrünün uzaması, verimlilik artışına rağmen Marx'n bahsettiği boş zamanı ve entelektüel gelişimi henüz elde edemedik. Hatta daha da kötüsü tüm bu yaşanan gelişmelere rağmen insanoğlu artık en temel ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmak zorunda. Çalışma hayatının çok küçük bir azınlığı yaratıcılığa sahip iken, geriye kalan tüm insanlar monotonlaşmış, robotlaşmış durumda iken çalışmanın ve yaşamın felsefi anlamını yitirmiş durumda. İşsizlik, göç, küresel ısınma, kıtlık gibi çözülemeyen ve önümüzdeki süreçte de çözülmesi gittikçe zorlaşacak olan sorunlarla karşı karşıyayız. Günün sonunda aslında 21. yüzyılda sıkça konuşulan ve daha da konuşacağımız bir kavramla yüzleşiyoruz. "Temel Gelir" veya diğer adıyla "Vatandaşlık Geliri"... İnsanların çalışmadan bağımsız olarak en temel ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir temel gelire sahip olması önümüzdeki yıllarda ciddi olarak ilgileneceğimiz konuların başında geliyor.
Yaşadığımız Sefalet
Yaşadığımız SefaletAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 200621 okunma