Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

André Gorz

André GorzSon Mektup yazarı
Yazar
8.4/10
174 Kişi
799
Okunma
34
Beğeni
5,4bin
Görüntülenme

Hakkında

Avusturya asıllı bir Yahudi olan Fransız gazeteci/yazar André Gorz, 1923 yılında Viyana'da doğmuştur. Gorz, Les Temps Modernes dergisinde, Jean Paul Sartre'ın çevresinde oluşan ekibin içinde yer aldıktan sonra, yirmi yıl süreyle Fransa'nın ünlü haftalık dergisi Le Nouvel Observateur'de çalışır. Dergide çıkan araştırma-inceleme yazılarında olduğu gibi, felsefi ve kuramsal eserlerinde de geleceğin gündemini sorgulamaya yönelir. Marksizmi varoluşçu bir yaklaşımla benimsemesi, yabancılaşma ve özgürlük konularına özel bir biçimde eğilmesini sağlar. Hem felsefi çalışmalarında hem de gazetecilik mesleğinde, kapitalizme özgü işbölümünü ve kaynaklarının akıldışı kullanılması yüzünden dünyanın yıkıma doğru gidişini eleştirerek, siyasi ekolojinin önemli düşünürlerinden biri olur. Le Nouvel Observateur'den emekli olduktan sonra köy hayatını seçip son yirmi üç yılını çok bağlı olduğu ve 'vazgeçilmez' gördüğü karısıyla birlikte Vosnan'da geçirir; kendisini bütünüyle, giderek ağırlaşan ve tedavisi olmayan bir hastalığa yıllardır cesurca direnen karısına ve kitap yazmaya adar. Karısı Dorine'in iyice dayanılmaz hale gelen acıları, onları özgür iradeleriyle önemli bir seçime yöneltir; hayatta olduğu gibi ölümde de ayrılmama arzusuyla, birlikte ölmeyi seçerek, 24 Eylül 2007'de hayata veda ederler. Fransa'da, Herbert Marcuse ve Ivan Illich'in düşüncelerinin tanınıp yaygınlaşmasında önemli bir rol oynayan André Gorz'un başlıca eserleri şunlardır: Le Traitre (1957, Jean Paul Sartre'ın Önsözü'yle); La morale de l'histoire (1959); Stratégie ouvriére et néocapitalisme (1964); Le socialisme difficile (1967); Réforme et Révolution (1969); Critique de la division du travail (1973); Critique du capitalisme quotidien (1973); Êcologie et Politique (1975); Fondements pour une morale (1977); Êcologie et liberté (1977); Adieux au prolétariat (1980) [Elveda Proletarya, Çev. Hülya Tufan, Afa Yayınları, 1986]; Les chemins du paradis (1983) [Cennetin Yolları, Çev. Turhan Ilgaz, Afa Yayınları, 1985]; Métamorphoses du travail-Quête du sens-Critique de la raison économique (1988) [İktisadi Aklın Eleştirisi-Çalışmanın Dönüşümleri-Anlam Arayışı, Çev. Işık Ergüden, Ayrıntı Yayınları, 1995]; Capitalisme Socialisme écologie/Désorientations-Orientations (1991) [Kapitalizm Sosyalizm Ekoloji/Yönelim Bozuklukları-Arayışlar, Çev. Işık Ergüden, Ayrıntı Yayınları, 1993]; Miséres du présent, richesse du possible (1997) [Yaşadığımız Sefalet-Kurtuluş Çareleri, Çev. Nilgün Tutal, Ayrıntı Yayınları, 2001]; L'immatérial (2003) ve Lettre à D. Histoire d'un amour (2006).
Tam adı:
Gerhard Hirsch
Unvan:
Fransız Filozof, Gazeteci
Doğum:
Viyana, Avusturya, 9 Şubat 1923
Ölüm:
Vosnon, Fransa, 22 Eylül 2007

Okurlar

34 okur beğendi.
799 okur okudu.
16 okur okuyor.
474 okur okuyacak.
4 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsanın neden sevdiğini ve neden herkes bir yana, sadece o belirli kişi tarafından sevilmek istediğini felsefi olarak açıklamak imkansız.
Sayfa 27
Çünkü insanın neden sevdiğini ve neden herkes bir yana, sadece o belirli bir kişi tarafından sevilmek istediğini felsefi olarak açıklamak imkânsız.
Sayfa 27
Reklam
"Hayatı sonraya ertelemek istemiyorum artık."
Sayfa 61 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Herkese nasip olsun bence
Yakında seksen iki yaşında olacaksın. Boyun altı santim kısaldı, olsa olsa kırk beş kilosun ve hâlâ güzel çekici, arzu uyandırıcısın. Elli sekiz yıldır birlikte yaşıyoruz ve ben seni her zamankinden çok seviyorum.
Sayfa 11 - Ayrıntı Yayınları
‘’Yolumu bulmak için sana ihtiyacım olduğunun, senden başkasını sevemeyeceğimin farkındaydım.’’
“Şubat ayındaydık..”
Belirgin olarak aklımda kalan anılarım, seni ne kadar çok sevdiğimi, birbirimizi ne kadar çok sevdiğimizi söylüyordu.. Sonraki üç ay boyunca, evlenmeyi düşündük. Benim ilkesel, ideolojik itirazlarım vardı. Evliliğe bir burjuva kurumu olarak bakıyor, aşk söz konusu olduğuna göre iki insanı en az toplumsal olan bir alanda birleştirmesi gereken bir ilişkiyi toplumsallaştırdığını ve hukuken düzenlendiğini düşünüyordum. Hukuki bağ, çiftlerin duygularını ve deneyiminden bağımsızlaşma eğilimine, hatta görevine sahipti. Bir de şöyle diyordum: “On ya da yirmi yıl sonra, hayat boyu sözleşmemizin, dönüşeceğimiz kişilerin arzusuna denk düşeceğini bize ne garanti verebilir?” Senin cevabınsa kaçınılmazdı: “Eğer biriyle tüm bir hayat için birleşiyorsan, hayatlarınızı paylaşır ve evliliğinizi parçalayan ya da bozan şeyi yapmayı aklınızdan silebilirsiniz. Kendinizden bir çift yaratmak ortak tasarınızdır, değişen koşullara göre onu tekrar yönlendirmekten, uyarlamaktan, desteklemekten asla vazgeçemezsiniz. Birlikte yapacağımız şey neyse o olacağız..”
Son Mektup
Son Mektup
/
André Gorz
André Gorz
Reklam
Seninleyken beni çeken şey, beni başka bir dünyaya sokmandı.
André Gorz
André Gorz

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
·
Puan vermedi
·
3 saatte okudu
Kitap şu cümleyle başlıyor: “Yakında seksen iki yaşında olacaksın. Boyun altı santim kısaldı, olsa olsa kırk beş kilosun ve hâlâ güzel, çekici, arzu uyandırıcısın. Elli sekiz yıldır birlikte yaşıyoruz ve ben seni her zamankinden çok seviyorum.” Gorz, eşiyle beraber intihar etmeden önce bu satırlarla başlayan bir mektup yazar. Bu uzun mektupta eşiyle ilk karşılaşmasından tutun son zamanlarına kadar ki birlikteliğini yazar. Evliliği bir burjuva kurumu olarak gören Gorz, Dorine ile beraber bir dönüşüm içerisine girmiştir. Varlığını kabul edemeyen yazar Dorine sayesinde varlığını kabul etmiştir. Gorz adeta büyük bir değişimin içerisindedir. Çok güzel bir evlilik sürdürmüşlerdir. Dorine eşinin işinde ona yardımcı oluyor, yazar olan eşinin gecelerce çalışmasını normal karşılıyor ve bütün güçlüklere karşı güzel bir direniş sergiliyor. Aşklarının elli sekiz yıl sürmesini sağlayan nedenlerden biri de kuşkusuz Dorine'nin parayı küçümsemesidir. Son yirmi üç senelerini bir köyde geçirirler. Köy hayatı onlara çok iyi gelmiştir. Bu uzun birliktelik eşi Dorine'nin hastalığıyla beraber tehlikeye girmiştir. Eşi Dorine'nin az bir ömrü kalmış ve acılar içinde geçmektedir son günleri. Fakat eşinin hastalığının yarattığı korkunç acıyı birlikte intihar ederek yeneceklerdir.
Son Mektup
Son MektupAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 2011738 okunma
61 syf.
7/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Yaşarken nasılsa ölürken de birlikte.
Aşk'ı anlamaya çalıştığım şu dönemde, sevdiğim bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine okudum bu kitabı. Aşk'a ve Ölüm'e dair yazdığım ikinci inceleme bu olacak sanırım. İlk incelemem Aşk ve Ölüm Üzerine kitabınaydı (yorum kısmına bıraktım incelemeyi). İlk incelememden bu yana fikirlerim oldukça olgunlaştı. Aşk'a karşı takındığım
Son Mektup
Son MektupAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 2011738 okunma
61 syf.
·
Puan vermedi
Yazarın kendi hayatını anlattığı kısa ama bir o kadar da yoğun,içsel bir kitaptı.Kitabın sonunu önünde şapka çıkarılacak kadar harikulade buldum.Mutlaka okuyun.
Son Mektup
Son MektupAndré Gorz · Ayrıntı Yayınları · 2011738 okunma