Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeniçağ Biliminin Doğuşu

Alexandre Koyré

Yeniçağ Biliminin Doğuşu Gönderileri

Yeniçağ Biliminin Doğuşu kitaplarını, Yeniçağ Biliminin Doğuşu sözleri ve alıntılarını, Yeniçağ Biliminin Doğuşu yazarlarını, Yeniçağ Biliminin Doğuşu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Galileo biliminin ortaya çıkışından önce, duyularımıza verilmiş dünyayı, kuşkusuz bir parça uyarlayıp yorumlayarak, gerçek dünya diye kabul ediyorduk. Galileo ile ve Galileo’dan sonra, duyulara verilen dünya ile gerçek dünya, bilimin dünyası arasında bir kopukluk görüyoruz. Bu gerçek dünya, cisimleşmiş geometrinin, gerçekleşmiş geometrinin dünyasıdır
Sayfa 52
Homeros'un Platon ve Aristo'dan intikamını almışız.
Arap felsefesinin Latin skolastiğininkine benzer bir gelişme göstermesi, Arap düşünürlerinin Gazali'nin eleştirilerine yanıtlar bulup, Aristoteles'i "islamlaştırması" olasıydı...Buna vakitleri olmadı. Türk ve barbar kılıçları bu devinimi hoyratça durdurdular...
Sayfa 20
Reklam
Altlarında yatan teolojidir.
...Descartes, aslında, başka her yerde olduğu gibi, burada da Augustinus geleneğinin mirasçısı olmuştu. Kardinalin maksimum ile minimum üzerine birbirine karışan, doğru ile daire üzerine maksimumla ve minimumla çakışan kavramları bize bir o kadar "çağcıl" görünmektedir; bunlar tümüyle matematiksel uslamlamalar değildir; altlarında yatan, teolojidir.
Sayfa 13
Gerçek Filozoflar
Gerçek filozoflar, yani erdemin gerçek öğretmenleri metafizik dersi vermezler bize; boş, gereksiz belirsiz, yararsız şeylerden söz etmezler: " Kendilerini dinleyenleri iyi etmeye çalışırlar...
Sayfa 12
Bilgiçlik yerini akla bırakmıştır. Bina hâlâ sapasağlamdır; çok yer tutmaktadır. Ama içinde yaşayan yoktur artık.
Reklam
"Tanrıyı sevmek onu tanımaya çalışmaktan daha iyidir. "İlkin, onu tanımak olanaksızdır; sonra sevgi hep mutludur, gerçek sevgi ise kimi kez acılı.."
Gerçek filozoflar, yani erdemin gerçek öğretmenleri metafizik dersi vermezler bize; boş, gereksiz belirsiz, yararsız şeylerden söz etmezler: "Kendilerini dinleyenleri iyi etmeye çalışırlar... Çünkü sevgi dolu ve iyi bir istenci biçimlemek, engin ve açık bir zekâyı biçimlemekten iyidir. İyiyi istemek doğruyu bilmekten daha güvenlidir. İlki hep övgüye değer, ötekiyse çoğu kez ayıp ve özür tanımazdır."
Gerçek filozoflar, yani erdemin gerçek öğretmenleri metafizik dersi vermezler bize; boş, gereksiz be­lirsiz, yararsız şeylerden söz etmezler: "Kendilerini dinleyenleri iyi et­meye çalışırlar... Çünkü sevgi dolu ve iyi bir istenci biçimlemek, engin ve açık bir zekâyı biçimlemekten iyidir. İyiyi istemek doğruyu bilmekten daha güvenlidir. İlki hep övgüye değer, ötekiyse çoğu kez ayıp ve özür tanımazdır."
Reklam
"Tanrı zaman zaman, yalnızca insan olmayan, aynı zamanda usu ve zekasının üstünlüğüyle bizi kendisine ulaştıran Tanrısal birini gönderir." Vasari, Leonardo Da Vinci'nin yaşam öyküsüne böyle başlar.
Sayfa 91
Aristotelesçinin bir ruhu vardır kuşkusuz, ama kesinlikle bir ruh değildir o. Bir insandır. Bu bakıma, Sokratesçi soruya" Neyim Ben?" yani, "İnsan Nedir?" sorusuna Platoncunun verdiğinden çok başka bir yanıt verecektir. İnsan, bedenin içerisine kapatılmış bir ruh, ölümlü bir bedendeki ölümsüz bir ruh değildir: Aristotelesçiliğe göre insan varlığının birliğini bozan bir anlayıştır bu; İnsan bir "Animal rationale mortale" uslu, ölümlü bir hayvandır.
Sayfa 32
Platon Özet.
Ruh- İşte Plantoncuların büyük sözcüğü; her Platoncu felsefe eninde sonunda hep ruhu merkeze alacaktır. Aynı şekilde, ruhu merkeze alan her felsefe de hep Platoncu bir felsefedir.
Sayfa 26
Tanrıyı maddi, geçici ve sonlu dünyanın yaratıcısı diye görmek,Platoncu için, onu çok yoksul, çok çok yoksul biçimde görmektir.
Hakikat Tanrıdır;öyleyse, ruhumuzda oturan, ruhumuza bizden daha yakın olan Tanrının kendisidir.
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.