Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yeniçeriler

Godfrey Goodwin

Yeniçeriler Gönderileri

Yeniçeriler kitaplarını, Yeniçeriler sözleri ve alıntılarını, Yeniçeriler yazarlarını, Yeniçeriler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
320 syf.
7/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Osmanlı İmparatorluğu'nun hain kahramanları... Ordunun en önemli sınıfı... Tarih boyunca gelişimleri, imparatorluğa artıları ve eksileri... Askeri, sosyolojik, kültürel ve pek çok açıdan yeniçerilere dair önemli bulgular... Kendi tarihini objektif bir şekilde öğrenmenin önemli yollarından biri de yabancı yazarların gözünden bakabilmektir. Godfrey Goodwin'in bu önemli tarih eserini tüm kitapseverlere tavsiye ederim.
Yeniçeriler
Yeniçeriler
Yeniçeriler
YeniçerilerGodfrey Goodwin · Doğan Kitap · 201160 okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Yeniçeriler ile ilgili derli toplu bir kaynak
Kuruluşundan kaldırılışına kadar Yeniçeriler hakkında derli toplu bir kaynak okumak isteyenlerin yararlanabilecekleri kronolojik şekilde yazılmış bir eser. Tavsiye ederim.
Yeniçeriler
YeniçerilerGodfrey Goodwin · Doğan Kitap · 201160 okunma
Reklam
Okçulukta en üstün olanlar Tatarlardı. Onların bu yeteneğini anlatmak için Çinliler kuşların bile uçmaktan korktuğunu söylerdi.
320 syf.
2/10 puan verdi
·
19 günde okudu
İsmiyle asla uyuşmayan bir kitap. Beklentimin çok çok altında kaldı. Kitabın Yeniçerileri anlatmasını beklerken kısa bir Osmanlı Tarihi kitabıyla karşılaştım. Yaklaşık ilk 70 sayfa acemi ocağından, son 15 sayfa ise Vakayı Hayriye’den bahsediyor. Bunun haricinde söylediğim gibi kısa ve yüzeysel bir Osmanlı Tarihi kitabı olmuş. Yeniçerilerle ilgili okunabilecek daha farklı kitaplara yönelinilmesini tavsiye ederim.
Yeniçeriler
YeniçerilerGodfrey Goodwin · Doğan Kitap · 201160 okunma
Kanuni Sultan Süleyman'ın sadrazamı Sokollu Mehmed Paşa, anne ve babası Hıristiyan olduğu için bir köle konumundaydı. Büyük hukuk adamı Ebussuud "Müslüman doğmuş bir kimsenin tanıklığı Sokollu'nun tanıklığından üstündür" diyerek, onun imparatorluktaki en önemli mevkiye yükselmiş olmasına önem vermemisti. Hıristiyan doğumlu yeniçeriler ile sosyal üstünlüğe - ve daha çok gelire - sahip sipahiler arasındaki rekabeti besleyen temel neden buydu. Devlet de bu rekabeti kullanmıştı.
Kuşatmalarda yıkılan kaleleri, bu kez ele geçirilen toprakların korunabilmesi için, yeniden inşa ederlerdi. Kiliseleri de camiye dönüştürmek onların görevleri arasındaydı. Ancak bu sadece basit bir marangozluk değildi. Sunakların mihraba, vaiz kürsülerinin minbere ustalıkla dönüştürülmesi gerekirdi. Ayrıca kiliselerin ahşap eşyalarından geçici minareler yapılırdı. Ferhad Paşa XVI. yüzyılda İran seferine giderken baş mimarı Davud Ağa'nın emrinde 400 kadar marangoz ustasını da yanında götürünce İstanbul'da bir süre marangoz bulunamamasına sebep olmuştu.
Reklam
Amerikan büyük elçilerinden biri, II. Mahmud'un 800 metre uzaktaki hedefe isabet sağlayacağından şüphe duyduğunu belirtmiş, kendisi ok meydanına davet edilerek ve burada II. Mahmud'un tam olarak ölçülen 800 metreye yaptığı atış karşısında mahcup olmuştu. Rekor atışların anısına mermer sütunlar dikilirdi. Bunlardan 20 kadarı günümüze kalmış, I. Selim'in yaptığı bir rekor atışın anısına, okun toprağa saplandığı yerde dikilen anıt sütun bugünkü Nişantaşı semtine adını vermiştir.
Başkaca bir yetenek sahibi olamamış sultanlar bile okçulukta büyük başarılar sağlamışlardı. İngiltere Büyük elçisi Robert Ainslie 1798'de III. Selim'in bir kilometreye yakın mesafeye ok attığından hayranlıkla bahsetmektedir. II. Mehmed'in Haliç sırtlarında yaptırmış olduğu okçuluk meydanı (bugünkü Okmeydanı) XIX. yüzyılda bile önemini yitirmemişti.
XV. yüzyılda, fetihler sırasında bile en temel strateji, tedbirdi. II. Mehmed buna örnek olarak yere büyük bir halı serdirir, ortasına bir elma koyar ve komutanlarından halıya basmadan elmayı almalarını isterdi. Komutanlar ya gerçekten ya da sultana nezaketten sorunu çözemezlerdi. Sultan o zaman halıyı yavaş yavaş katlayarak elmaya ulaşırdı.
XVIII. yüzyılda yeni bir savaşçı sınıf ortaya çıktı. Onlara ölüm taburları demek uygun olur. Serdengeçtiler, savaşta canları pahasına düşman saflarının içine dalan ve intihar edercesine çarpışan fedailerdi.
64 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.