Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeraltında Bir Anadolu

Mahmut Makal

Yeraltında Bir Anadolu Hakkında

Yeraltında Bir Anadolu konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Bizim Köy’ün ünlü yazarı Mahmut Makal, Orta Anadolu’yu anlatıp bitirdikten sonra bu kez de Doğu’ya yöneliyor. Bizim Köy’ün yalnızca dikine fakat yöntemsiz Makal’ı, yeni kitabı Yeraltında Bir Anadolu’da yalnız gören göz, duyan kulak, yazan kalem değildir. Makal, olaylara ya da oluşlara doğrudan doğruya yalın bir bilinçle bakıyor artık. Sert, keskin, hırçın, dirençli bir kalemle anlatıyor Doğu’yu. Doğu Anadolumuz daha önce anlatılmadı mı bize? Az buçuk röportaj yapmasını bilen herkes, hemen hemen her gazeteci Doğu’ya bir kere uzandı. Gidip geldi ve yazdı gördüklerini. Ama hiçbiri Makal değildi onların. Makal da onlar gibi değil. O yüzden, Makal’ınkiler daha acılı, daha batan, daha neşterleyici soyundan. Yeraltında Bir Anadolu bugün Sağırlar ve Dilsizler Okulu Öğretmeni Makal’ın bağıra bağıra konuştuğu bir kitaptır. Tarık Dursun K. (Milliyet) Yeraltında Bir Anadolu, yazarın Bakanlık emrine alındıktan sonra gezdiği Doğu Anadolu’daki gözlemlerini yansıtmaktadır. Yeraltında yaşayan Doğu’nun köyünü ve köylüsünü dile getirmektedir. Gerçekçi yazarın bu incelemesi, köy sorunlarımızın anlaşılmasında yararlı olacaktır... Türker Acaroğlu (Cumhuriyet) Köy sorunlarını çok iyi bilen ve başarılı eserleri yalnız Türkiyemizde değil, pek çok yabancı ülkede basılan değerli yazar Mahmut Makal’ın Yeraltında Bir Anadolu adlı eseri gerçekten büyük yankılar yapacak niteliktedir. Günümüzde Doğu sorunları günlük konu haline gelmiştir. Makal, çok iyi bildiği Anadolu’nun bu bölgesini dolaşmış, yeraltında yaşayan Anadolumuzu dile getirebilmek için değerli kalemini kullanmıştır. Yirminci yüzyıldaki Anadolu’yu aydınlarımızın bilmesinde, öğrenmesinde anlatılamayacak kadar isabet vardır. Gerçekçi yazar Makal, bu incelemesiyle okura ve yarınki kuşaklara bir belge sunmaktadır. Mehmet Ali Yalçın (MAY)
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 44 dk.Sayfa Sayısı: 167Basım Tarihi: Nisan 2008İlk Yayın Tarihi: 1968Yayınevi: Literatür Yayıncılık
ISBN: 9789750404467Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 32.7
Erkek% 67.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Mahmut Makal
Mahmut MakalYazar · 28 kitap
Bir çiftçinin oğlu olarak Aksaray'da doğan Mahmut Makal, Konya Ereğlisi'nde bulunan İviz Köy Enstitüsü'nü bitirdi. Altı yıl köy öğretmenliği görevinde bulundu ve Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne gitti. Mezun olduktan sonra çeşitli illerde ilköğretim müfettişliği yaptı, 1971'de Venedik Üniversitesi'ne giderek Türk Dili ve Edebiyatı eğitimi verdi. Köy öğretmenliği yaptığı dönemde, çeşitli dergilerde şiirleri yayınlanan Mahmut Makal, 1947 yılından başlayarak iki yıl süreyle Varlık dergisinde yayınlanan köy notları ve mektuplarıyla tanındı. Kırsal kesimde yaşayan insanların koşullarını son derece gerçekçi ve yalın bir dille kaleme aldığı bu notları ve mektupları 'Bizim Köy' adlı kitapta toplayan Mahmut Makal, geniş kitlelere seslenme imkanı buldu. Bu yazılarıyla Türk edebiyatında Köy Enstitülü yazarların ilki olarak bilinen Makal, köyü konu alan yeni bir edebiyat döneminin de ilk adımlarını attı. Bu türün ünlü isimleri, Fakir Baykurt ve Talip Apaydın onun izinden yürüdü. Bizim Köy'ün ardından yazdığı yazılarda da Anadolu'nun çeşitli köylerini anlatan yazar; köy, kasaba, eğitim sorunları, öğretmen kıyımlarını konu alan, izlenime dayalı notlarlar yazdı. Eserleri: Bizim Köy (1950), Köyümden (1952), Memleketin Sahipleri (1954), Kuru Sevda (1957), Köye Gidenler (1959), 17 Nisan (1959), Kalkınma Masalı (1960), Kamçı Teslimi (1964), Ötelerin Havası (1965), Yer Altında Bir Anadolu (1968), Bu Ne Biçim Ülke (1968), Zulüm Makinası - Öğretmen Kıyımı (1969), Kokmuş Bir Düzende (1970), Bizim Köy 75 (1976), Karanlığı Zorlayanlar (1976), Bir İşçinin Günlüğünden (1980), Ağlatı (1989), Anımsı-Acımsı (1990), Bakırdaki Kıvılcım (1992)