Yöntem Üzerine Konuşmalar

René Descartes

Yöntem Üzerine Konuşmalar Yorumları ve İncelemeleri

Yöntem Üzerine Konuşmalar yorumları ve incelemelerini, Yöntem Üzerine Konuşmalar kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Yöntem Üzerine Konuşmalar puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.210 üzerinden
610 Kişi · 113 İnceleme
96 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Kitapta yazarın, kendi hayat tecrübesi üzerinden bilgiye ulaşmak adına izlenmesi gereken metodlar ve bunların hayatımızı kolaylaştırmak noktasına vurgu yapılmaktadır. Okurken hepimizin gündelik hayattaki kesitlerine sıkça rast getirilirken, gerçeğe ulaşmanın normal düşünme açısından önemine vurgu yapılmaktadır. Bizlere sunulan herşeyi kabullenmede aceleci olunmaması önerisi de sunulurken, bu noktada şüpheciliğe ayrı bir parantez açılmaktadır. İyi okumalar :)
Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yöntem Üzerine KonuşmalarRené Descartes · Tutku Yayınevi · 20182,679 okunma
64 syf.
9/10 puan verdi
Kanlı kitap:))
Bu kitabı okurken bir sivri sinek ilk önce benim kulağıma kondu sonra ben sivrisineği kovunca kitabın üzerine kondu. Bende onu öldürdüm ama istemsizce bir hareketle ve kitap benim için sivrisineğin kanının bulasmasıyla kanlı kitap sıfatını aldı. Kitapla alakasız bir olay gibi görünse de aslında sineğin kanının kitaba bulaşması bu alakasızlığı ortadan kaldırmış oldu! Kitabı okurken çok sıkıldım ama okudukça anladım ki: yazarın o dönem için anlattıklarını dünyada bilen kişi sayısı bir elin parmağını geçmeyecek kadar az ve yazar bunu yaparken Allah'ın varlığını inkar etmiyor. Kendi zihnini sorguluyor yani suçlu varsa, insandır mantığıyla hareket ediyor. Takdire şayan bir durum.. O yüzden de eğer yazarın yaşadığı dönemde bu kitabı okumuş olsaydım, "Aman Allah'ım bu ne muhteşem bir kitap derdim." Burası da bir gerçek. Kitabın sonuna doğru çok faydalı ve her dönem için geçerli olan bir bilgiyi aldım ve zihnime kazıdım: Bazı doğrular soylenmemelidir. Söylendiği zaman, o doğrular insanlar tarafından sizi meşgul eden yanlışlara çevrilir ve bu da sizin kendinizi hem işinize vermenize, hem de gelişmenize engel olur. O yüzden bazen bildiklerimizi kendmize saklamayı öğrenmeliyiz. Bunu zamanın akışına bıraktıkça, bizim haklılığımız ortaya çıkacaktır. Okumanızı öneririm ve keyifli okumalar dilerim.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,679 okunma
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Okurken her bir satırından, her bir cümlesinden keyif aldım. Bu kitap da; Descartes'in yöntem üzerine düşüncelerini aşama aşama saptadığını görüyoruz. Bunu yaparken de çıkış noktası şüphe oluyor. Descartes, 'Şüphe duymuyorsam, hiç bir şey üzerine düşünmüyorum diyerek, düşünce yapısındaki kuşkuculuğu açıkça ortaya koyuyor. Decartes bu düşünce
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Alfa Yayıncılık · 20192,679 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Rene Descartes'in bu kitabı 6 bölümden oluşmuş. O yüzden yorumlarımı bölüm bölüm yapmayı daha doğru buluyorum. İlk bölümde Descartes ne kadar kitap okursak okuyalım isterse dünyanın en iyi okullarında okuyalım hiçbir şey bize düşünmek kadar öğretim sağlamayacaktır. Çünkü ne kadar çok şey öğrenirsek öğrenelim onları kullanamadıktan sonra ne
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · Kapra Yayıncılık · 20212,679 okunma
126 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
1. hisse
Descartes... Modern felsefenin kurucusu... Descartes'i incelemek bana düşmez ,bir iki cümle yazmak istiyorum. Felsefe kitaplarını çok önceden okumak isterdim,ama pek çok anlamıyordum. İlk çağ filozoflarından öteye geçemiyordum. Qunner Skirbekk ve Nils Gilyenin "Felsefe tarixi" kitabını okurken Descartes ilgimi çekti. Descartesi
Discours de la MéthodeMetot Üzerine Konuşma
Discours de la MéthodeMetot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Sosyal Yayınları · 19942,679 okunma
83 syf.
·
Puan vermedi
·
35 günde okudu
Modern felsefenin hatta modern bilimin kurucusu denebilir Descartes için.Onun şüpheci yöntemi herşeyden şüphe etme saçmalığından farklı olarak işlemekte.O şüphesini doğru bilgiye ulaşmak için kullanıyor.Kitap meşhur "Düşünüyorum öyleyse varım" argümanına nasıl ulaştığını açıklıyor Descartes herşeyin bir kurgu ve hata üzeribne kurulmuş olabileceğinden şüphe ederek uyguladığı yöntemlerle herşey sahte olsa bile kendisi tüm bunları düşünebildiği için kendisinin "var " olduğunu düşünüyor.Ancak kendisinin varlığının diğer şeylerin varlığını yaratmaya yetmediği için buradan da muhakkak bir "Tanrı" olması gerektiğini açıklıyor. Özetle kitap iyi ve dikkatli okunursa insanın benliğinde devrim yapabilecek düzeyde.Ayrıca Ateizme,materyalist-natüralist felsefeye tokat gibi bir cevaptır.İnançsız birisi okursa Tanrının varlığına ikna olabilir en kötü şüpheye düşer.İnançlı birisi okursa inancı çok daha fazla artar.
Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yöntem Üzerine KonuşmalarRené Descartes · Mavi Çatı Yayınları · 20182,679 okunma
Reklam
83 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
17 günde okudu
Cogito Ergo Sum Düşünüyorum öyleyse varım :) cümlesinin mucidi Descartes bize başarıya giden yollarda bulduğu yöntemleri anlatıyor. Ben Descartes'i yalan degil bayagi bayagi kendime benzetiyorum. Çünkü o kendini seviyor , kendini üstün görmüyor. En önemlisi de kendini yanlışlarıyla da seviyor. Polyannacılık oynamıyor.Zihninin başka zihinlerden yetkin olmadığını düşünüyor fakat gençliğinden beri kendisini bir takım kurallara ve belirlemelere ulaştıran bazı yollar bulduğu için şanslı olduğunu söylüyor. Kitap işte bu yolları izleyerek oluşturduğu yöntem hakkında bize bilgi veriyor. Descartes bu yöntemin kendisini başarıya ulaştırdığını söylüyor.  Bölümlerin her biri farklı dönemde yazılmıştır ve bölümler birbirinin devamı değildir o yuzden okurken bir bütünlük aramamanızı tavsiye ederim.Bu arada kitap altına düşülen dipnotlardan epey rahatsız oldum. O kadar uzun bir şekilde uzatılmış ki okurken bir çok kez başını kaçırdım. Umarım hepimiz Descartes kadar yüce bir bilgeliğe erişebiliriz. Keyifli okumalar :)
Yöntem Üzerine Konuşmalar
Yöntem Üzerine KonuşmalarRené Descartes · Mavi Çatı Yayınları · 20182,679 okunma
104 syf.
9/10 puan verdi
·
17 saatte okudu
Fransız matematikçi, bilim adamı ve filozof olarak kayda geçen Descartes, aslında en çok felsefe alanında katkıları olmuştur. ‘Düşünüyorum o halde varım ‘ kavramıyla tanırız onu ama bilimler adına, gerek dünyanın güneş merkezinde olan hareketleri olsun, matematik ve tanrı kavramı konusunda iddialı görüşleri olsun, tıp alanında düşünceleri olsun bir çok alanda düşünce anlamında katkı sağlamıştır ve felsefenin de babası ilan edilmiştir. Stoacıları da bireysel görüşleri savunup Tanrı’yı bertaraf ettikleri için eleştirmiştir. Şüpheyi hayatında önemli bir yer edinmiştir fakat Tanrı kavramında şüpheye yer olmadığını iddialı bir biçimde savunmuştur. Dönemin de şartlarına bakarak Galileo’nun mahkum edilmesinden ötürü bazı yazılarını yayınlamaktan geri durmuştur. Yöntem üzerine kitabı, Kartezyen teoriye de basamak oluşturmuştur.
Yöntem Üzerine Konuşma
Yöntem Üzerine KonuşmaRené Descartes · İş Bankası Kültür Yayınları · 20202,679 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Dünya aşağı yukarı, buna hiç mi hiç elverişli olmayan iki zihniyet türüne sahip insandan müteşekkildir. Şöyle ki kendilerini olduklarından daha becerikli zannederek hükümlerinde acele etmekten kendilerini alamayan ve bütün düşüncelerini bir düzen içinde sevk etmek için yeterince sabırlı olmayan bir zihniyet taşıyanlar vardır: bunun sonucu olarak da benimsedikleri ilkelerden bir kez bile şüphelenme ve herkesin yürüdüğü yoldan sapma hürriyetini kendilerinde görseler, doğru yere çıkmak için gidilmesi gereken patikayı artık bir daha asla bulamayıp ömür boyu sapmış kalacaklardır. Sonra bir de, doğruyu yanlıştan ayırt etmekte, kendini yetiştirebilmiş bazı insanlardan daha az becerikli olduklarına hükmedecek kadar akıllı ya da mütevazi olanlar vardır ki daha iyisini kendi başlarına aramaktansa başkalarının görüşlerini takip etmekle yetinmeleri gerekir. Descartes 17.yy'da, 21.yy'ı ancak bu kadar net görebilirdi. Ve bir insan felsefe yoluyla, mantıkla ve matematikle ancak bu kadar güzel ve zekice Tanrı'ya ulaşabilirdi.Okuduğum her cümlesinden etkilendiğim, bunları ben neden düşünemiyorum, neden Tanrı'nın verdiği aklı yeterince kullanmıyorum deyip kendimi bana defalarca sorgulatan eşşiz bir kitaptı benim için. DÜŞÜNEREK VAR OLMAK isteyen herkese tavsiye ederim. :)
Metot Üzerine Konuşma
Metot Üzerine KonuşmaRené Descartes · Bilge Kültür Sanat · 20172,679 okunma
117 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.