Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Zamanın Gürültüsü

Julian Barnes
Gerek ilk öykü kitabı Manş Ötesi’ndeki “Ses Karışması” başlıklı hikâyenin kahramanı Leonard Verity adlı besteci gerekse bir sonraki öykü derlemesi olan Limon Masası’nda yer alan “Sessizlik” başlıklı hikâyenin kahramanı Finli müzisyen Jean Sibelius, Julian Barnes’ın müzik sanatına yapıtlarında “sanatçılık sorunsalı” açısından ağırlıklı bir yer verdiğinin işareti olarak değerlendirilebilir. Sanatçının, sanatını yaşamda hangi bedelleri ödeyerek ortaya koyduğu, başka türlü bir yaşam yolu seçerek de aynı yapıtların verilip verilemeyeceği, geleceğin yargısının sanatçı için gerçek anlamda bir şey ifade edip etmediği bütün bu çalışmaların ana izleğini oluşturur. Julian Barnes bu kez karşımıza, ünlü Rus besteci Dimitri Şostakoviç’in fırtınalı hayatı ve sanatı üzerine olan bir anlatıyla çıkıyor: Zamanın Gürültüsü başlıklı romanında, yenilikçi yapıtları Sovyet Rusya dönemi rejiminin baskıcı cenderesinde şiddetli saldırılara uğramış, sanat anlayışını ideolojik bağnazlığa karşı içten içe savunmuş, ne var ki Beşinci Senfoni’sinin uyandırdığı yankılarda görüleceği üzere, rejimle zaman zaman görünüşte “uzlaşmalara” girmek zorunda kalmış Şostakoviç’in yoğun bir iç sorgulamayla geçen hayatını ve sanatını ele alıyor. Barnes, metni “üçlü” bir bölümleme üzerine inşa ederken (“Sahanlıkta”, “Uçakta” ve “Arabada”) anlatının üç ana figürünü de gene bir “üçlü” yapı kurarak oluşturmuş (“Dinleyen”, “Anımsayan” ve “İçen”). Leitmotif olarak kullanılan Rus atasözleriyle, bestecinin “artık yıl” takıntısıyla, hem fars hem de trajedi olabilen yazgı anlayışıyla, annesi ve hayatına giren kadınlarla, çeşit çeşit matrak müzisyen anekdotuyla, onu sürekli halk sanatının “doğru” yoluna çağırmış olan “Büyük Önder” Stalin imgesi ve daha nice çarpıcı öğeyle örülü olan metin, okura eşsiz bir okuma tadı sunuyor. Dimitri Şostakoviç’in saptamasını öyleyse kendimize bir kez daha soralım: Gerçekten de, “Zamanın gürültüsü üzerinde duyulan Tarih’in fısıltısı mıdır Sanat?” Eğer böyleyse, “Zamanın gürültüsüne karşı ne çıkarılabilir?”
Yazar:
Julian Barnes
Julian Barnes
Çevirmen:
Serdar Rifat Kırkoğlu
Serdar Rifat Kırkoğlu
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: Mart 2016İlk Yayın Tarihi: Ocak 2016Yayınevi: Ayrıntı YayınlarıOrijinal Adı: The Noise of Time
ISBN: 9786053140849Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
192 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Herkese merhaba! Zaman Barnes ile tanışma zamanı dedim ve elime ismi sebebiyle bu kitabı aldım, başladım okumaya... Konumuz sanat. Sanat nedir? Sanatı yönlendiren koşullar nedir? Sanatta zamanın etkisi nedir? Sanat zamansal bir izlekte nerede konumlanır? Veya bir yerde konumlanmak zorunda mıdır? Sanat bir şeyin aracı veya ortamı olabilir mi? Sanat yoluyla kitlelere hükmedilebilir mi? Değişen rejim, toplumsal koşullar ve zaman. Ve de müzik. Bütün bunların kesişim noktası nedir? Veya bir kesişme mümkün müdür? Koşullar bizi nereye savurur? Koşullara ayak uydurmak mı doğrudur, zamana direnmek mi? Zamanın gürültüsü giderek artarken doğru nedir? "Zamanın gürültüsü üzerinde duyulan Tarih'in fısıltısı mıdır Sanat?" "Zamanını gürültüsüne karşı ne çıkabilir?" Keyifle okuduğum, çokça satırını işaretlediğim, okurken üzerine düşünüp bunca zamana karşın değişmeyen şeyleri yine yeniden şaşırarak fark ettiğim bir eser. Tavsiyemdir. Kitaplarla kalın!
Zamanın Gürültüsü
Zamanın GürültüsüJulian Barnes · Ayrıntı Yayınları · 201674 okunma
Reklam
192 syf.
·
Puan vermedi
·
15 günde okudu
Çok zevkle, çok keyif alarak okudum, bana göre tam bir edebiyat şöleniydi. Bu yorumumun bir sebebi, İngilizce aslından okumuş olmam olabilir; Türkçe çeviriden okuyan bazı arkadaşlarım kitabın bazı yerlerinin hiç akmadığını söylüyordu, ben böyle bir şey yaşamadım İngilizce aslında. Stalin döneminde, konformist ve pasif bir tavırla, hiçbir şeye ‘hayır’ demeden, gereken herşeyden ödün vererek yaşayan ve üreten bir sanatçının, Shostakovich’in hayatını anlatıyor kitap. Okuduğum ilk Barnes kitabıydı, son olmayacak.
Zamanın Gürültüsü
Zamanın GürültüsüJulian Barnes · Ayrıntı Yayınları · 201674 okunma
192 syf.
·
Puan vermedi
barnes ne yazsa okurum diyordum lakin nazar değdirmişim ilişkimize. sıkıldım ve anlamakta, içine girmekte zorlandım çünkü savaş zamanı rusya'sını okumak ruhumu sıktı. herkes herkesin ardından iş çeviriyor herkes manipülatif her taraf tariz, taşlama ve idam dolu. yeter.
Zamanın Gürültüsü
Zamanın GürültüsüJulian Barnes · Ayrıntı Yayınları · 201674 okunma
192 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
"Bütün bildiği bunun en kötü zaman olduğuydu. Civinin çiviyi sökmesi gibi, bir korku diğerini ortadan kaldırır. Bu yüzden, tırmanan uçak, sert hava katmanla rina çarpıyormuş gibi görünürken, o anki korku üzerin de yoğunlaştı: yok olma, parçalanma, ansızın unutulma korkusu. Korku normalde diğer bütün heyecanları da ortadan kaldırır; ama utancı kaldıramaz. Korku ve utanç midesinde bir arada mutlu bir şekilde çalkalanıyordu." " Ama insanın yazgisindan kaçması diye bir şey yoktu ve görünüşe bakılırsa onun yazgısı şimdilik yaşamaktı, Yaşamak ve çalışmak." " Dünyada delilikten başka bir şey yok." " Geleceğin ne karar vereceğine gelecek karar verecekti." "Belki de hayat Gogol'ün kaleminden çıkma kısa bir hiciv hikayesiydi." Barnes'in muzip, akıcı ve keyifli kalemiyle hiç tanışmadıysanız, harika bir tanışma fırsatı bu kitap. Esasen bir biyografik kurgu hikayesi olan kitap üç bölümden oluşuyor. Her bir bölümde Sostakovic 'in aile, sürgünleri, siyasi hayatı ve tabii ki mük dünyası ile yansımalarını okuyoruz. Çok akıcı, çok keyifli ve bilgilendirici bir okuma yapayım derseniz buyrunuz. Keyifli okumalar #readingismycardio #aslihanneokudu #okudumbitti #bookstagram #okumakiptiladır #kimneokudu #kitaplaryolda #okugönder #okuryorumu #çevirikitaplar #yazarlarkitaplar #kitaptavsiyesi #julianbarnes #zamanıngürültüsü #ayrıntıyayınları
Zamanın Gürültüsü
Zamanın GürültüsüJulian Barnes · Ayrıntı Yayınları · 201674 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.