a

Araştırma,İnceleme,Bilim Mühendistlik

0 üye
Zaman zaman bazı kongre ve konferanslarınuza ki mi bakanlar katılıp dinlediler. Hatta isimleri­ni vermek istemediğim bazı bakanlar dile getirmiş olduğumuz ba­zı önerileri uygulayacaklarına dair söz de verdiler ama nedense bu sözlerini de tutmadılar. Bu vefasız tutum sadece yerel yönetim veya hükümetlerden gelmedi, aynı şeyi kendi üniversitemiz de yaptı. Hiçbir zaman bizlere sahip çıkmadı.
Sayfa 62 - Doğan Kitap, Birinci Baskı / Temmuz 2020Kitabı okudu
Deprem biliminde iki önemli kavram vardır; biri büyüklük (magnitüd), diğeri ise şiddet. Bu iki kavram halkımız tarafından çok karıştırılır. Depremin büyüklüğü o depremde açığa çıkan enerji miktarıyla ölçülür. Şiddet ise söz konusu depremin yeryüzünde hissedilme derecesidir. Deprem büyüklüğü Richter ölçeğine, şiddeti ise genellikle Mercalli Cetveline göre tanımlanır. Bir fikir versin diye söylüyorum, 7 büyüklüğünde bir depremde açığa çıkan enerji 1.800.000 ton patlayıcının enerjisine denktir. Depremin büyüklüğü ile şiddeti arasında doğru bir ilişki kurmak zordur ama belki iki örnekle şöyle bir genelleme yapılabiliri:. M7.3 büyüklüğünde bir depremin episantırda şiddeti lO'u bulur. M 6.6 büyüklüğündeki bir depremin şiddeti ise en fazla 9 civarında olur. Bu kitapta deprem büyüklükleri ağırlıklı olarak moment büyüklüğü olarak ifade edilmiştir.
Sayfa 17 - Doğan Kitap, Birinci Baskı / Temmuz 2020Kitabı okudu
Reklam
Beklenen İstanbul depremi için Marmara Denizi'nin tabanında bir denizaltı gözlem istasyonu kurmak istedik. Bunun için ilgili hükümet organlarına başvurduk. Daha sonra yetkili ağızlardan bu projemizin, adım vermek istemediğim bir üniversitemiz tarafından kapalı kapılar ardında engellendiğini öğrendik. Özetlemek gerekirse; biz İTÜ'de 1999-2015 yıllan arasında yapmış olduğumuz uluslararası projelerle harikalar yarattık. 1999 depremleri öncesi hakkında hemen hemen hiçbir şey bilinmeyen ve yerbilimleri açısından tamamen karanlık olan Marmara Denizi'ni dünyanın en iyi bilinen iç denizi haline getirdik. Beklenen deprem tehlikesi için gereken her şeyi yöneticilerimize sunduk ve sunmaya da devam ediyoruz. Tek beklentimiz olası deprem hakkında verdiğimiz bu bilgilere istinaden İstanbul'u korumak için gereken adımları atmaları.
Sayfa 63 - Doğan Kitap, Birinci Baskı / Temmuz 2020Kitabı okudu
136 syf.
·
Puan vermedi
·
27 saatte okudu
Türkiye'de Deprem
Türkiye'de Deprem
Naci Görür
Naci Görür
Hoca Bir Bilim adamı olarak Toplumun Depreme karşı duyarlı olması için çırpınışlarını bu kitap aracılığı ile de sürdürüyor. Ne yazık ki, bir çok konuda olduğu gibi halkımız bir ölüm sessizliği ve kadercilik vurdum duymazlık hatta bunca yaşananlara rağmen, en son 6 Şubat 2023'te onbir ili kapsayan 7.6 lık depremde binlerce
Türkiye'de Deprem
Türkiye'de DepremNaci Görür · Doğan Kitap Yayınları · 2020138 okunma
1999 İzmit depremi esnasında Anadolu levhası yaklaşık 5,5 m batıya doğru savruldu. Deprem kırığı İzmit Körfezi'nin Marmara'ya girdiği yerde durdu. Böylece bu depremler belirli miktardaki stresi Marmara'nın altındaki kırılmayan kabuğa transfer etti. Depremler olmasaydı Anadolu levhası yılda sadece 2,5 cm batıya kayacak ve bu yer değiştirmeye denk gelecek bir stre­si Marmara Denizi'nin altındaki kabuğa yükleyecekti. Halbuki bu depremler normalde 200-220 senede birikebilecek olan bir stresi saniyeler mertebesinde Marmara kabuğuna yüklediler ve her se­ne de 2.5 cm'lik bir stresi yüklemeye devam ediyorlar. İşte bu ne­ denle Marmara Denizi'nin altındaki kabuğun fazla dayanamaya­cağını ve eninde sonun da kırılarak büyük bir deprem üreteceğini düşünüyoruz .
Sayfa 28 - Doğan Kitap, Birinci Baskı / Temmuz 2020Kitabı okudu
Depreme karşı herhangi bir hazırlık çalışmasına başla­madan önce bu analiz çalışmasının yapılması gerekir. Bu neden­le kent (veya hükümet) yöneticilerinin acilen bu bilgileri isteme­si beklenir. Ama üzülerek söylemeliyim ki İstanbul veya Marma­ra Bölgesi deprem tehlikesiyle karşı karşıya kaldığında ne kent yöneticilerinin ne de dönemin hükümetlerinin bu konuda ciddi bir talepleri oldu. Böyle bir analize hiç ihtiyaç duymadılar. Duy­muş olsalardı Marmara Denizi'ndeki deprem araştırmaları devlet eliyle yürütülürdü. Daha önce de belirttiğim gibi, bu çalışmaları TÜBİTAK, MTA ve Deniz Kuvvetleri'nin yardımlarıyla ben ve ar­kadaşlarım (ağırlıklı olarak M. N. Çağatay ve A.M. Celal Şengör) İTÜ'de Avrupa Birliği projelerine girmek suretiyle uluslararası ekip, ekipman ve kaynaklarla yürüttük.
Sayfa 62 - Doğan Kitap, Birinci Baskı / Temmuz 2020Kitabı okudu
Reklam
Geri15
59 öğeden 51 ile 59 arasındakiler gösteriliyor.