Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Cinsiyet Eşitliği

Profil
120 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın yaklaşık yüz yıl önce yazıldığını unutmadan ve yazıldığı zamandan birkaç yüzyıl önce başlayarak, yüzyıllık periyotlar ile, kadınların hayatlarına dair kıymetli bilgileri alıyoruz. Ardından kadınlar neden şimdiye kadar yazmadı, yazamadı ve yazmalı, neden feminizm, neden eşitlik sorularının cevaplarını çok güzel açıklıyor Virginia Woolf.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kapra Yayıncılık · 202038,1bin okunma
128 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Toplumsal Cinsiyet Eşit(siz)liği
Toplumsal cinsiyet eşitliği olgusunu anlamak için okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Erkek egemen toplumların kadınlar üzerindeki etkisi; kadınların tarih boyunca sanat edebiyat vb. alanlarda arka planda kalması örnekler üzerinden ele alınmış.Yazar kadınların entelektüel güce sahip olup kurmaca yazabilmek için kendine ait bir odaları olması gerektiğini vurgulamış.Aslında bu oda hem maddi özgürlük hem de kendilerine özel bir alan yaratma olarak düşünülmelidir. "Toplumda arka plana atılmış birinden Shakespeare olmasını bekleyemezsiniz" . Aslında tüm özet bu cümlede saklı.Toplumun, kadın üzerindeki kısıtlayıcı, yargılayıcı ve ezici tavrı kadının özgür düşünmesi, düşüncelerini ifade ediş biçimini şekli ve yaşantısını çok fazla etkilemiştir ve etkilemeye de devam etmektedir.Günümüzde hala kadınlar çoğu alanda yetersiz görülüp, bastırılmaya çalışıyor . Neden erkekler kadar ünlü kadın şair yazar bilim insanı yok diye cinsiyetçi yaklaşım barındıran ve söylemlerde bulunan kişilerin okumasını tavsiye ederim.Ama en çok kadınlarımızın sakin kafayla ve not alarak kendine felsefe edinecek cümleler bularak, okumasını dilerim.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Kırmızı Kedi Yayınları · 201938,1bin okunma
Reklam
160 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
"Bir kadının kitap yazabilmesi için paraya ve kendine ait bir odaya ihtiyacı vardır." cümlesiyle özetlenebilir bu kitaptan çıkacak sonuç. İşte bu nedenle de tarihte çok fazla kadın yazar ve şair görmek mümkün değildir. Var olanlar ya mahlas kullanmak durumunda kalmış ya da 19. yüzyıldan sonra eserler vermeye başlamıştır. Tarihteki kadının konumunu, durumunu araştırmak istesek de yine karşımıza bu bilgileri yazıya dökmüş olan erkekler çıkıyor. Kadını anlatmak bile ataerkil bakış açısıyla ve küçümseme yüklü şekilde yapılmış Woolf dönemine kadar. Kadının yerinin nasıl düşük olduğunu "düşünürler!" defalarca vurgulamış. Hatta, çocuk isteği ortadan kalktığında kadına da ihtiyaç kalmayacağını söyleyecek kadar ileri gitmişler. Ve yazarımız da "Kendine Ait Bir Oda" detayına bu nedenle bu kadar çok anlam yüklüyor. Peki sizce kadın yazarlarımızın sayılarının arttığı "bu günümüzde" durum o dönemden farklı mı? Kadının bedeninin tartışıldığı programlarda erkekler çıkıp konuşmuyor mu? Kadının haklarının belirlendiği parlamento toplantılarında kürsüde yer alan isimler ağırlıklı olarak erkekler değil mi? Yüzyıl değiştirmişiz, kitabın üstünden yaklaşık yüz yıl geçmiş ancak yüz adım ileri gidememişiz...
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir Oda
Virginia Woolf
Virginia Woolf
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Koridor Yayıncılık · 201938,1bin okunma
145 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Bu kitap benim doğum günü hediyemdi. Farkında olmadan Virginia Woolfun 139. yaş gününde okumaya başlamış olmam da çok tatlı bir tesadüf bence. Bu kitapta fark ettiğim şey yüzyıllar önce kadınların yaşadığı dramların yalnızca biçim değiştirerek devam ediyor oluşu oldu. -Belki de yaşadığım coğrafya bunu diğer coğrafyalara göre bir kaç kat daha fazla hissetmeme sebep oluyor, emin değilim.- Muhtemelen yazar da günümüzde yaşıyor olsaydı kadınlar hakkında yaklaşık olarak benzer eleştirileri yazıyor olurdu. Kitapta anlatılanlardan çok bu gerçeğe üzüldüm elimde olmadan. Bilindik ve sıradanlaşmış(!) bir konuya değiniyor gibi görünen ama aslında cinsiyet ayrımını ve temelde buna sebep olan zihniyetleri eleştiren/gereksizliğini vurgulayan harika bir kitaptı.
Kendine Ait Bir Oda
Kendine Ait Bir OdaVirginia Woolf · Koridor Yayıncılık · 201738,1bin okunma