Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
• Gelecek halkın artık sabah akşam geçim kaygısı gütmeden, beynini kullanma olanağına sahip olacağı bir dünya olacaktır.
• Bir madendeki kömür kitlesini düşünelim: Madende kaldığı sürece hiçbir değeri ya da önemi yoktur, ama bir bölümü Detroit'te kullanılmak üzere yatağından çıkarılır çıkarılmaz büyük bir önem kazanır. Çünkü çıkarılmasında ve naklinde belli bir miktarda insan emeği vardır. O kömürün küçük bir kısmını bile israf edersek - bir başka deyişle, tam değerinde kullanamazsak - bir insanın enerjisini ve zamanını israf etmiş oluruz. Ve bir insan ürettiği şey boşa gittiğinde emeğinin karşılığında çok para alamaz, bu ona ödenmez.
Reklam
• Tüketiciler yerli otomobillerin değerini anladıktan sonra, o da fiyat rekabet edebildiği takdirde satın almayı sürdüreceklerdir. Yalnızca vatan sevgisiyle satın almayacaklardır.
• Bildiğimiz tek şey, yabancılarınkinden ucuz olmaması halinde araçlarımızın satılmayacağı. Vatandaşlarımızın yurtseverliğine sığınarak ayda en fazla 5o ya da ıoo araç satabiliriz; ama 200 ya da 5oo araca ulaşmak çok daha zor olur. Yapılan son araştırma, rekabeti belirleyenin hep fiyat olduğunu gösteriyor. Çünkü tüketiciler düşük fiyatla satın almayı tercih ediyor. Bu durumda yurtseverliğe güvenmek çok gerçek dışı olur.
• Ama ilk yıllardaki yatırımlar hep kayıp hanesine yazılır ve bir endüstriye can vermenin bu denli güç olmasının nedeni budur. Böyle bir işe girişen ve zorlukları göz önüne almayan kim varsa delidir. Birçok yönetici beni fazla iyimser buluyor ve geleceği tam olarak öngöremediğimi öne sürüyordu. Bilinen yöntemleri kullanan ve doğal olarak kısa sürede kar üreten denenmiş bir faaliyette bulunmak kolaydır. Zor ve daha önce hiç kimsenin denemediği bir endüstriye hayat vermek ise bir onurdur. Ancak başarısız olunduğunda, başarısızlık tamamen ve yalnızca sizindir ve ne yaptığının bütünüyle bilincinde olarak harakiri yapabilirsiniz. Ben otomobil endüstrisinde olabildiğince ileri gideceğim; her şeyi halkı daha çok tatmin edebilecek otomobiller üretmek için yapıyorum. Zor olacağını biliyorum, ama benim çıkış noktam bu.
• Sarayda kötü makinalarımız olacağına, barakada iyi makinalarımız olsun.
Reklam
• Hammadde sorununu çözmeden otomobil üretimine atılmak, temel atmadan ev inşa etmeye benzer.
• Bir makinanın gerçek değeri, yaşı ya da kullanım süresine değil, temel olarak sunmaya devam ettiği faydanın niceliğine bağlıdır.
• Toyota Üretim Sistemi'nde ekonomiyi emek ve maliyeti düşürmek anlamında düşünüyoruz. Emeği azaltma politikası maliyetleri düşürmede bir araç olarak görüldüğünde - ki bunun endüstrinin varlığını sürdürmesi ve karlılığın artması için birinci koşul olduğu açıktır - iki unsur arasındaki bağlantı daha iyi anlaşılır.
• Kanban'ın işlevleri ı) Sipariş ya da nakliye fişi yerine geçer. 2) Üretim siparişi yerine geçer. 3) Üretim fazlasının önlenmesini sağlar. 4) Atölyelerdeki ürünlerin ihtiyacı karşılamasını garanti eder. 5) Hatalı üretimi önleyerek ürünlerin kalitesini garanti eder. 6) Sorunlar belirlenir ve depo kontrol altında tutulur. Kullanım kuralları Vadideki istasyonun operatörü "tepedeki " istasyona giderek, Kanban'da belirtilen parça sayısını sipariş eder. Bir önceki süreç Kanhan'da belirtilen miktarda parça üretir. Parçalar Kanban olmadan üretilemez ve taşınamaz. Ürünlere her zaman bir Kanban formu iliştirilir. Hatalı ürünler bir sonraki sürece gönderilmez. Sonuç yüzde ıoo hatasız üretimdir. Hassasiyet arttığında, Kanban sayısı azaltılır.
Reklam
• Toyota Üretim Sistemi'nin uygulanması yolundaki ilk adım kayıp faktörlerinin neler olduğunu açık ve net olarak ayrıştırabilmektir. Bu da aşağıdaki noktaların incelenmesiyle mümkündür: ı) Üretim fazlası 2) Ölü zamanlar 3) Gereksiz nakliye ve bakım işlemleri 4) Gereksiz ve uygun olmayan işler 5) Stok fazlası 6) Gereksiz hareketler 7) Hatalı parça üretimi
• Bir sorunla karşı karşıya kaldığınızda, özünü anlayabilmek için kendi kendinize beş kez "neden" diye sormayı ve beş kez yanıt vermeyi deneyin. Söylemesi kolay, ama yapması zordur. Diyelim ki bir makina durdu ve çalışmıyor: ı) Makina neden durdu? Çünkü aşırı bir yüklenme oldu ve sigortası attı. 2) Neden aşırı yükleme oldu? Çünkü yataklar yeterince yağlanmamıştı. 3) Yağlama neden yeterli değildi? Çünkü yağ pompası iyi çalışmamıştı. 4) Yağ pompası neden iyi çalışmamıştı ? Çünkü titreşimlerden dolayı pompanın mili hasar görmüştü. 5) Neden hasar görmüştü? Çünkü filtrajda bir hata olmuştu ve içeri bir metal parçası kaçmıştı . Bu örnekte olduğu gibi, "neden" sorusunu birkaç kez yinelemek bir sorunun belirlenmesine ve çözülmesine yardımcı olabilir.
• Bu sistem, her üretim segmanının çok sayıda parça üretip bir sonraki segmana gönderdiği toplu üretim sistemidir. Bu yöntem doğal olarak büyük kayıpları da beraberinde getirir.
• Tesislerin böyle bölümlere ayrılması ve iş örgütlenmesinin böylesine katı biçimde departmanlara bölünmesi işçilerin sendikal örgütlenmeleriyle de yakından ilgilidir. Nitekim ABD'de her profesyonel iş kolunun özel bir sendikası vardır. Durum böyle olunca da her şirkette birçok değişik sendika faaliyet göstermektedir. Bu sendikaların felsefesi, tornacıların yalnızca tornada, frezecilerin yalnızca frezede, vs. çalışması fikrini aşılamak ve hayata geçirmektir. Bu uzmanlaşma mantığına göre bir frezeci tornacıların atölyesine hiçbir zaman giremez. Bunun sonucunda da işçiler ve makinalar hem çoğalır hem de yoğunlaşır. Bu üretim koşullarında Amerikan endüstrisinin maliyetleri düşürebileceği tek olasılık, tesis maliyetini ve emeği amorti etmek için toplu üretimi hayata geçirmektir. Bu da sürekli olarak daha mükemmelleştirilmiş, daha hızlı ve daha etkili makinalara büyük yatırımlar yapmayı gerektirir.
• Amerika'da, Japon fabrikalarının büyük çoğunluğunda olduğu gibi, her çalışma alanına yalnızca tek bir görev düşüyordu: örneğin bir tornacı, yalnızca tornada çalışıyordu. Bu durumun atölyelerin "coğrafyalarına" ilişkin sonuçları da oluyordu, örneğin tesislerin yerleşiminde 1oo torna aynı alana kuruluyordu. Torna işlemleri bittiğinde, parçalar toplanıp bir sonraki işlemin yapılacağı makinaya, örneğin matkaba götürülüyordu. Bu aşama da sona erdiğinde, bir sonraki işlemi gerçekleştirmek için, çalışılan parçalar toparlanıp freze alanına taşınıyordu.
52 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.