Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Keşke çocukken de şimdi de biz olabilseydik...
Bilinçdışı Karşısında Naif Olmak
Demek ki bir anlamda “bilinçdışı veya bilinçdışının barındırdıkları karşısında naif veya toy olmak münasiptir çünkü bizden beklenen bazı görevleri yerine getirmemiz ancak rasyonel bakış açısını askıya alabildiğimiz zaman mümkündür. Budala karakteri, kişisel psişenin kolektif baskılar tarafından şekillendirilmemiş tarafını temsil eder.” (Daryl Sharp, Digesting Jung, Toronto, Inner City Books, 2001 s.71) Von Franz da peri masallarında prensesi kurtaranın daima ‘aşağı’ görülen budala olduğunu; naif ve saf olanın, kendisini yeni gerçeklere açık tutma yeteneğine sahip olduğunu ve bilinçdışı karşısında ki tutumun böyle olması gerektiğini söyler. (Von Franz, M.L., Animus and Anima in Fairy Tales, Toronto, Inner City Books, 2002, s.73) Çevirenin dipnotundan kesit
Sayfa 161
Reklam
Rüyalar Bize Nasıl Yardımcı Olabilir?
Rüyalar bize nasıl yardımcı olabilir? Rüyaları anlamak, aynı hataların farklı şekillerde yinelendiği örüntüleri keşfetmeyi mümkün kılar ve tekrar eden bu örüntüleri egonun gözleri önüne serer. Bu çatışmalar berrak bir şekilde görüldüğünde sorumlu bir şekilde ve dolaysız bir tavır alma fırsatı doğar. Rüya psişenin tamamının hizmetindedir; ancak bu esas görevden sonra, ikincil bir görev olarak, herhangi bir ego tavrına veya bakış açısına karşı çıkmakla ilgilenir. Uyanıklık hali egosu rüyaların neyi başarmaya çalıştığına bakarak kendi konumunu değerlendirebilir ve arzu ederse daha derin süreçlere katılabilir. Bu, uyanıklık hali egosunun birden bire tüm yaşamını bir rehberin eline bırakır gibi rüyaların inisiyatifine terk edeceği anlamına gelmez (bu yaygın bir yanlış anlaşılmadır). Rüyaların sağlıklı bir psişedeki doğal işlevlerini yerine getirebilmeleri yani net bir şekilde telafi edici olabilmeleri için egonun kendi konumunu bilmesi katiyen gereklidir.
Benlik yaşam boyunca devamlı bir şekilde, gerçekle yüzleşmesi ve bireyleşme sürecine katılması için ego üzerine baskı uygular. Egonun rızası olsa da olmasa da bunu yapar. Gelgelelim, isteksiz bir ego karşısındaki telafiler (kabuslar, kazalar, fiziki semptomlar) bireyleşme sürecine katılmak için elinden geleni yapan bir ego ile bilinçdışının kurduğu tamamlayıcı ilişkiden çok daha şiddetlidir.
Sayfa 159
Rüyalarda Yemek Yeme
Yeme, hazım, özümseme gibi faaliyetlere dair metabolik sembollere rüyalarda sık rastlanır. Bunlar, metabolize edilmesi gereken süreçlere, gerçeklere ve psikolojik mesele veya sorunlara işaret edebilirler. Bir kadın rüyasında ‘ayin ekmeği’ şeklindeki kendi dışkısını yediğini görmüş; bu rüya onu kabaca fakat empatiyle gölgede kalan kendi olumsuzluğunun bir parçasını, benötesi güçle kutsal bir ayindeymişçesine metabolize etme ihtiyacına uyandırmıştı. (Whitmont, E.C. & Perera, S. B., Dreams: A Portal to the Source, New York, Routledge, 2011, s.146). Çevirenin dipnotu
Sayfa 127
Ölüm
Rüyaların işlevlerinden biri hayatta yaklaşan bir aşamaya veya eşiğe hazırlıktır. Ölüm, bilinçdışının bizi hazırlamak istediği böyle bir eşiktir. Ölümlü olduğumuzu kabul etmemiz, sonumuza dair bilgilenmemiz bilinçdışımız için çok önemlidir. Çünkü biz ölümde olgunlaşırız. Ego bilinci 'doğru' bir tutum içindeyse kişi ölümde ruh-tözünün yani Benliğin doğumunu yaşama şansına sahip olur. Benlik için önemli olan 'büyük iş’ yani içsel bütünlüğün tamamlanmasıdır. Bu, bir görevi veya hayatının görevini tamamladığını hisseden insanların neden ölümden korkmadıklarını da açıklayabilir. (Marie-Louise von Franz’ın On Dreams and Death: A Jungian Interpretation adlı kitabına E. Kennedy-Xipolitas’ın önsözünden, Chicago, Open Court, 1998, s.vii) (çevirenin dipnotundan bir kesit)
Sayfa 83
Reklam
·
Puan vermedi
Jungiyen Rüya Analizinin Temelleri
Rüyalarla yakından ilgilendiğim ve bu konuda Jungiyen ekolden başka kaynak tanımadığım için bulduğum her şeyi çölde su bulmuş gibi okuyorum. Bu kitabın faydası rüya analizi ile ilgili bilgileri sistematik olarak derleyip toplamış olması. Dili pek çok çeviriye kıyasla akıcı; anladığım kadarıyla Jungiyen psikoloji çevirmenin ilgi alanına girdiği için dipnot ve ekler bölümünde önemli bir katkısı olmuş. Teorik açıdan el altında bulunması faydalı bir kitap, özellikle de rüya yorumlarken yapılmaması gerekenleri de hatırlattığı için. Jungiyen rüya analiziyle ilgili daha çok kitap çevrilmesini temenni ediyorum. Vaka örnekleriyle beslenmiş metinler harika olurdu.
Jungiyen Rüya Analizi
Jungiyen Rüya AnaliziJames Hall · Timaş Yayınları · 202310 okunma
Bir Düşman Yaratmak
BİR DÜŞMAN YARATMAK Boş bir tuvalle başlayın işe Ana hatlarıyla erkek, kadın ve çocuk figürleri çizin. Geniş bir fırçayı reddedilmiş karanlığınızın bilinçdışı kuyusuna daldırın ve yabancıları gölgenin netameli nüansıyla lekeleyin. Düşmanın yüzüne size ait olduğunu kabullenme cesaretini gösteremediğiniz açgözlülük, nefret ve ihmalkârlığı
Jung
Hiçbir şey bizi ahlaki karar alma zorluğundan muaf kılamaz. Bununla birlikte, kulağa ne kadar ters gelse de bazı durumlarda ahlaki değerlendirmemiz öyle gerektiriyor ise, ahlaki açıdan iyi olarak kabul edilenden kaçınma ve kötü olarak kabul edilen şeyi yapma özgürlüğüne sahip olmalıyız.
Sayfa 283Kitabı okudu
Rüya Nasıl Bir Olgudur?
Rüya, anlamı açık veya dolambaçsız bir olgu değildir. Bir rüyaya anlam atfetmenin çok sayıda olasılığı bulunur. Dört tanım önermek istiyorum size... 1. Rüya bilinçli bir duruma verilen bilinçdışı tepkidir.... 2. Rüya, bilinç ve bilinçdışı arasında geçen bir çatışmadan ortaya çıkan bir durumu tasvir eder... 3. Rüya, söz konusu bilinçli tutumun değişmesini amaçlayan bilinçdışının eğilimini belirler... 4. Rüya bilinçli durumla hiçbir ilintililik göstermeyen bilinçdışı süreçleri betimler...
Reklam
476 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Jungiyen Rüya Analizi
Ruha önem veren bir psikolog olduğu için rüya denildiğinde Jung ve Jungiyen psikologlardan başkasını tanımam. Ama tüm Jungiyen analistler içinde Jung'u okuyunca dehanın gerçek boyutlarını kavrıyorsunuz. Yine de Jungiyen rüya analiziyle ilgili ne bulursanız okuyun derim (elbette ki Jung ve Jungiyen analistlerce yazılanları kastediyorum).
Çocuk Rüyaları
Çocuk RüyalarıCarl Gustav Jung · Pinhan Yayıncılık · 202212 okunma
Çoçukluk
“ Çocukken hayal gücünüzün sınırsız olduğunu ve sihre gerçekten inandığınızı biliyor musunuz? Ben şahsen süper güçlerim olduğunu sanıyordum.”
528 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Psikolojik Gerçeklik
Okudukça şaşırdığım bir kitap oldu. Bir nevi dönüşüm rehberi. Bazı makaleleri bir kaç defa okudum. Rahat okunan bir kitap fakat içerik özel bir dikkat, farklı bir yoğunlaşma istiyor.
Gölgeyle Buluşma
Gölgeyle BuluşmaKolektif · Timaş Yayınları · 2022111 okunma
İnsanları mutlu edemezsin. Onlar da seni mutlu edemezler .... Dön rabbine Sana güzel reçeteleri var... Sana herkesten daha yakın Hatta şah damarı(can damarı) ından daha yakın Sana... Uyan..... Ve kendine bir iyilik yap
Dikkatini vermek cömertliğin en az rastlanır, en saf biçimidir."
Simone Weil
Simone Weil
259 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.