Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Osmanlı Padişahları

Profil
Padişah kendine kuvvet verebilecek herhangi bir yabancı devletle birleşmek istiyor, bilhassa İngilizlerin himayesine taraftar oluyordu. Tarihimizde, aptal, sarhoş ve kötü padişahlara tesadüf edilmemiş değildir. Fakat Osmanlı hanedanında hiçbiri sırf kendi kudreti ve rahatı için memlekette bir yabancı egemenliği istemiş değildir.
I. Süleyman Kanûnî Sultan Süleyman
Osmanlı İmparatorluğun en uzun süre görev ve en çok sefere çıkan Osmanlı Sultanı 1539 yılında İtalyan ressam Titian'ın yaptığı Solimano il Magnifico, di mano di Tiziano isimli tablosu
Reklam
Fatih Sultan Mehmet Han - Ebû'l–Feth
İstanbul’un fetihi ile, çağ kapatıp, yeni bir çağ açan Fatih Sultan Mehmet Han ( II. Mehmed ) . 1479'da İtalyan bir ressam olan , Gentile Bellini'ye yaptırdığı kişisel portresi.
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
4. Murad'ı Anlamak...
Ey güzel çocuk, sen tüm atalarının içinde anlaşılması belki de en zoru olacaksın... Ama ileride acımasızlığını sorgulayacakların, önce senin ne denli büyük bir kurban olduğunu anlamaları gerekecek.
Sayfa 318 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Bütün dünya benim olsa gamım gitmez nedendir bu, Ezelden gam turabıyla yoğrulmuş bir bedendir bu, Gelen gider, giden gelmez iki kapılı handır bu, Sakın insafı terk etme makam-ı imtihandır bu." #YavuzSultanSelimHan
Reklam
496 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
16 günde okudu
Osmanlı Padişahları
Şanlı tarihimizin ortaya çıkmasını sağlayan ecdadımızı, padişahları eğlenceli bir şekilde kıssalarla anlatan güzel bir eser olmuş. Ortaokul/Lise dönemindeki çocuklarımıza okutulabilir.
Osmanlı Sultanları
Osmanlı SultanlarıSevinç Kuşoğlu · Timaş Yayınları · 200860 okunma
#YAVUZ SULTAN SELİM
Gamına gamlanıp olma mahzun, Demine demlenip olma mağrur, Ne dem baki ne gam baki, ya Hû!
Osmanlı padişahları farklı kişiliklere sahiptir. I. Bayezid okuyan biridir. I. Sultan Mehmed çok kurnaz, ketum bir hükümdardır. (...) II. Murad şark literatürüne, siyasetnamelere çok meraklıydı. Büyük tercümeler onun zamanında yapılmıştır. Fatih Sultan Mehmed zamanını aydınlatan, herkesi hayret ve gıpta içinde bırakan bir hükümdardı. Bu genç mareşalin Yunanca, İtalyanca, Farsça ve Arapça bilgisinin bazen abartılsa da esasta sağlam olduğu, tarih konusunda çok derin bilgisi yerli ve yabancı raporlardan da anlaşılmaktadır. (...) Yavuz Sultan Selim Fars dilini ve şiirini çok iyi bilirdi. Kanuni Sultan Süleyman'ın okuma kapasitesi son derece yüksekti ve şiirden iyi anlardı.
Sayfa 60 - Kronik KitapKitabı okudu
Ve daha niceleri...
Padişahların her biri zanaatı olan kimselerdir. (...) Cihan hâkimi Sultan Süleyman Han çok becerikli ve mahir bir kuyumcudur. (...) Padişahların çok ilginç yönleri var; III. Murat birden fazla divan sahibi olan şairlerdendir. İnce kumaş zevki, onun bu alanda, hiç değilse tezhipte, ileri derecede bir zevk sahibi olduğunu gösterir. IV. Murat büyük bir sporcudur. 17. yüzyılın bu büyük mareşali ağır gürz taşır, çok iyi ok atar. Bu iri yarı sporcu adamın kendinden beklenemeyecek bir sanatı daha vardır. Güzel yazı yazan, ince sanat sahibi bir hattattır. Şiir ve musiki bilir ve sever. IV. Mehmed'in avcılığı meşhurdur. (...) III. Ahmed büyük bir hattattır. III. Selim neredeyse kısmî zamanlı padişahlık yapacak kadar büyük bir bestekârdır. Kendisinden sonra tahta geçen II. Mahmud ise hem orijinal üslup sahibi bir hattat hem de amcası derecesinde olmasa da iyi bir müzisyendir. II. Abdülhamid Han'ın ise İstanbul'da padişah olmasa milyarder olacak derecede ince bir marangoz olduğu, dizaynının, yani tersiminin rakipsiz olduğu açıktır. (...) Abdülmecid Han ise modern bir ressam, daha da ileri derecede alafranga bir bestekârdır. (...) Çoğu kişinin sadece pehlivanlık ve kuzu yemeyle tanıdığı, yanlış tarih yazımıyla tanıtılan Sultan Abdülaziz Han da iyi bir ressamdır. (...) V. Murad çok iyi bir piyanisttir, besteleri vardır ve aynı zamanda ressamdır.
Sayfa 57 - Kronik KitapKitabı okudu