Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Fâtih Sultan Mehmed

Fâtih Sultan MehmedAtam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i Osman yazarı
Yazar
9.4/10
32 Kişi
132
Okunma
179
Beğeni
3.567
Görüntülenme

Hakkında

Fatih Sultan Mehmed, 3 Mart 1432’de, Edirne’de doğdu. Babası Sultan İkinci Murad, annesi Humâ Hatun’dur. Fatih Sultan Mehmed, uzun boylu, dolgun yanaklı, kıvrık burunlu, adaleli ve kuvvetli bir yapıya sahipti. Devrinin en büyük âlimlerinden çok iyi eğitim görmüştü; yedi yabancı dil bildiği söylenir. Âlim, şâir ve sanatkârları sık sık toplar ve onlarla sohbet etmekten çok hoşlanırdı. İlginç ve bilinmedik konular hakkında makaleler yazdırır ve bunları incelerdi. Hocalığını da yapmış olan Akşemseddin, Fatih Sultan Mehmed’in en çok değer verdigi âlimlerden biridir. Fatih Sultan Mehmed, gayet soğukkanlı ve cesurdu. Eşsiz bir komutan ve idareciydi. Yapacağı işlerle ilgili olarak en yakınlarına bile hiçbir şey söylemezdi. Fatih Sultan Mehmed, okumayı çok severdi. Farsça ve Arapça’ya çevrilmiş olan felsefî eserler okurdu. 1466 yılında Batlamyos Haritası’nı yeniden tercüme ettirip, haritadaki adları Arap harfleriyle yazdırdı. Bilimsel sorunlarda, hangi din ve mezhebe mensup olursa olsun bilginleri korur onlara eserler yazdırırdı. Bilime büyük önem veren Fatih Sultan Mehmed, yabancı ülkelerdeki büyük bilginleri İstanbul’a getirtti. Nitekim astronomi bilgini Ali Kuşçu, kendi döneminde İstanbul’a geldi. Ünlü ressam Bellini’yi de İstanbul’a davet ederek kendi resmini yaptırdı. Fatih Sultan Mehmed, 1481 yılına kadar hükümdarlık yaptı ve bizzat yirmi beş sefere katıldı. Azim ve irade sahibiydi. Temkinli ve verdiği kararları kesinlikle uygulayan bir kişiliği vardı. Devlet yönetiminde oldukça sertti. Savaşlarda çok cesur olur, bozgunu önlemek için ileri atılarak askerleri savaşa teşvik ederdi. 20 yaşında Osmanlı padişahı olan Sultan İkinci Mehmed, İstanbul’u fethedip 1100 yıllık Doğu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak ‘Fatih’ unvanını aldı. Hz. Muhammed (s.a.v)’in Hadis-i Şerifinde müjdelediği İstanbul’un fethini gerçekleştiren büyük komutan olmayı da başaran Fatih Sultan Mehmed, yüksek yeteneği ve dehasıyla dost ve düşmanlarına gücünü kabul ettirmiş bir Türk hükümdarıydı. Ortaçağ’ı kapatıp, Yeniçağ’ı açan cihan hükümdarı Fatih Sultan Mehmed, nikris hastalığından dolayı 3 Mayıs 1481 günü, Maltepe’de vefat etti ve Fatih Camii’nin yanındaki Fatih Türbesi’ne defnedildi. O’nun Roma’yı fethedeceği düşüncesiyle zehirlendiği de kaynaklarda yer almaktadır.
Doğum:
Edirne, 3 Mart 1432
Ölüm:
Maltepe, 3 Mayıs 1481

Okurlar

179 okur beğendi.
132 okur okudu.
4 okur okuyor.
103 okur okuyacak.
5 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ey dost; aslında hicran yarasını dil ile anlatabilmek hiç mümkün değildir. Paramparça olmuş yaralı sinem, sana gönlümün nasıl şerha şerha olduğunu göstersin.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Rikâbuñ öpmek içün başumı fedâ kıluram (Boynunu öpmek için başımı feda ederim)
Bir lokma bir hırka yeterdi elbette …
Bu dünyâ-yı denî içün niçe bir dest ü pâ urmak Elüne âstîn ü pâyunâ mesken yeter dâmen.. ( Şu değersiz dünya hayatı için daha ne kadar el ayak vurup hırsla çabalayacaksın? Elbisenin uzun kolu, elin için; elbisenin eteği de ayağın için mesken olarak yeterli değil mi ?.. )
Sayfa 418
Ne diyordu şair?
Ne zaman imkansızı seversen, işte o zaman gerçek seversin...🖤
Özdemir Asaf
Özdemir Asaf
Bütün kitaplarda seni okumak varmış.. 🖤
Ümit Yaşar Oğuzcan
Ümit Yaşar Oğuzcan
Ne içimdeki sokaklara sığabildim.
Sen kokmayan gülü neyleyim, Neyleyim sensiz baharı? Sen doğmayan günü neyleyim, Neyleyim sensiz ben dünyayı? Senin tenine değmeden gelen yağmuru istemem, meltemi istemem. Seni parlayacaksa parlasın yıldızlar, Sana yanmayan yıldızı semalarda istemem.
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
Reklam
İstanbul'un Fethinin 567. Yılı Kutlu Olsun.
''Zaferin Sırrı Hazreti Peygamber'in (S.A.V) İzini Takip Etmektir.''
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
O güzel komutana da, o güzel orduya da binlerce selâm olsun! Bu büyük Fethin mirasına sahip çıkmak hepimize nasip olsun. Peygamber efendimizin övgüsüne mazhar olarak İstanbul'u miras bırakan Fatih Sultan Mehmed Han ve şanlı ordusunu rahmet, minnet ve duâyla anıyoruz.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
665 syf.
·
Puan vermedi
Ne desem eksik kalacak ..
Bir tevafuk eseri aldığım kitaplar beni daha çok mutlu ediyor ve içerisinde efsunlu bir şeyler varmış gibi nasiplenmeye çalışmak için okumaya başlıyorum hemencecik. Bu kitapta benim için öyle bir kitap. Aldığımda yavaş yavaş okurum sanıyordum lakin okudukça yazılanların fevkaladeliği okumayı zamana yaymaktan alıkoydu beni.. Aslında kitabın
Fâtih Dîvânı ve Şerhi
Fâtih Dîvânı ve ŞerhiFâtih Sultan Mehmed · 201445 okunma
128 syf.
10/10 puan verdi
Atam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i Osman
Atam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i Osman
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
Atam Dedem Kanunu ya da Kanunname-i Alî Osman,
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
döneminde, kendi tarafından yazdırılan kanunlar ve yasalardır. Ancak
Fâtih Sultan Mehmed
Fâtih Sultan Mehmed
Han'ın Atam Dedem Kanunu demesinden anlıyoruz ki bu kanunların genel olarak Osmanlı padişahlarının kanunları, örf ve adetleri olduğunu ama Fatih Sultan Mehmed'in yazıya geçirdiğini ve kendinden bazı maddeler eklediğini görüyoruz. Uzun zamandır okumayı düşünüyordum, tarihe ilgi duyanlar okumalı devrinin ötesinde bir yasa kitabı olduğunu düşünüyorum...
Atam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i Osman
Atam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i OsmanFâtih Sultan Mehmed · Kronik Kitap · 201787 okunma
665 syf.
10/10 puan verdi
Fatih(Avni) Merhum iyi bir yönetici olmasının dışında şaiirliğe olan kudretini de şiirlerinde yansıtmış. Divan genel olarak anlaşılabilir bir dille yazılmış bu nedenle divan edebiyatına yeni yeni ilgi duymaya başlayan kişilerin okumasının isabetli olacağını düşünüyorum.
Fâtih Dîvânı ve Şerhi
Fâtih Dîvânı ve ŞerhiFâtih Sultan Mehmed · 201445 okunma