Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Fâtih Sultan Mehmed

Fâtih Sultan MehmedAtam Dedem Kanunu Kanunname-i Al-i Osman yazarı
Yazar
9.4/10
32 Kişi
133
Okunma
180
Beğeni
3.614
Görüntülenme

Fâtih Sultan Mehmed Sözleri ve Alıntıları

Fâtih Sultan Mehmed sözleri ve alıntılarını, Fâtih Sultan Mehmed kitap alıntılarını, Fâtih Sultan Mehmed en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gözlerimden, gönlümün üzerine iki ulu ırmak akıyor.
Ey dost; aslında hicran yarasını dil ile anlatabilmek hiç mümkün değildir. Paramparça olmuş yaralı sinem, sana gönlümün nasıl şerha şerha olduğunu göstersin.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Rikâbuñ öpmek içün başumı fedâ kıluram (Boynunu öpmek için başımı feda ederim)
Ama ne yazık ki bu devirde artık yoldaş ve arkadaş kalmamıştır.
Sayfa 290 - TYEKB
''Ey sevgili; ayrılığının hançeri canıma saplandığı yetmiyor muydu ki, bir de gamzenin oklarını atıyorsun; o da ruhuma işliyor.''
Sayfa 203 - TYEKB
''Mademki ecel, sonunda herkesi birbiri ile barıştırır, çekişmeyi sona erdirir; o halde dünya için bu kuru kavgaya sebep ne?''
Sayfa 136 - TYEKB
Reklam
Muhteva bakımından Kanunname-i Al-i Osman üç bölümden teşekkül etmektedir. Bunlardan birincisi, merkezde ve taşrada görevli devlet ileri gelenlerinin protokoldeki yerlerine, padişaha kimlerin arzda bulanabileceklerine, kadıların mertebelerine; ikinci bölüm, devlet ve saltanat işlerinin tertibine, yani Divan ve Has Oda teşkilatı ile saray mensuplarının bayramlaşma merasimlerine; üçüncü bölüm ise bazı suçlar ve karşılıkları ile mansıp sahiplerinin gelirlerine ayrılmıştır. Son kısımda ayrıca devlet görevlileri ve hanedan mensuplarına dair elkab örnekleri bulunmaktadır.
Ve oğlum şehzade -edâmallâhu umrehûya- hüküm yazılmak lâzım gelse böyle yazıla: Ferzend-i ercmend e ü emced vâris-i mülk-i Süleymânî nûr-ı hadaka-i sultânî tâcu ru'ûsi's-selâtîn sâhibü'l-'izzi ve't-temkin mahzu lûtfi'llâhi'l-ekrem oğlum Sultân Cem -edâmålláhu bekâhû- yazıla.
XVI. yüzyılda yazılmış Grekçe bir Osmanlı tarihinin meçhul müellifi açıklık getirmektedir. Çelebi Mehmed'in vefat edip, oğlu II. Murad'in tahta geçmesiyle, Bizanslılar'ın Düzme Mustafa'yı, Gelibolu'nun kendilerine iadesi şartıyla nasıl padişah yapmayı vadettiklerini anlatan meçhul Rum müellif, esefle şunları söylemektedir: "Akıllı Romalılar giriştikleri bu işleri daha önce, Timur'un Bayezid'le muharebe ettiği, onu yakaladığı ve evvelce yazdığım gibi, ordusunu imha ederek onu mağlub ettiği zaman yapmalıydılar, şimdi değil; zira Türkler toparlandılar. Bu son Bizans imparatorları çok büyük devletin, o kadar halkın ve bu kadar ülkelerin, bu kadar Hıristiyanların kaybedilmesinin sebebi idiler"
Her nice Zühd-ü salaha mail olur hatırım Gördüğümce ol nigarı ihtiyar elden gider. (Her ne kadar ruhani ibadetlerin en iyisine meyilli olsa da gönlüm o güzel yüzlü sevgiliyi görünce iradem elden gider.)
Reklam
Fanilik yolunu seçen akıl sahibi kişi, şöhrete gözünü dikmez; çünkü uzlet köşesinde oturmanın güzelliğini idrak eden kişi dillere düşmeyi asla istemez.
Sayfa 258 - TYEKB
Öfff Öfff....
"Öyle bir padişaha kul köle oldum ki, bütün cihan onun dilencisidir; öyle bir ay yüzlüye tutuldum ki, yüzü kuşluk güneşi gibi ışıl ışıldır."
Sayfa 198 - TYEKB
Ey yüzü dolunay gibi parlayan sevgilim; aşkının gamında sabah kadar sadık olduğum, gün gibi aşikardır.
Sayfa 100 - TYEKB
Bir lokma bir hırka yeterdi elbette …
Bu dünyâ-yı denî içün niçe bir dest ü pâ urmak Elüne âstîn ü pâyunâ mesken yeter dâmen.. ( Şu değersiz dünya hayatı için daha ne kadar el ayak vurup hırsla çabalayacaksın? Elbisenin uzun kolu, elin için; elbisenin eteği de ayağın için mesken olarak yeterli değil mi ?.. )
Sayfa 418
Zamanındaki ilmiye tarîkının bozulduğunu gören III. Murad, 1577 yılında devrin veziriazamı Sokullu Mehmed Paşa'ya gönderdiği bir fermanda, "Halen tarîk-ı ulemaya hayli ihtilal "zrız olup, kanun-ı kadim Sultan Mehemmed-i Gazi zamanındaki gibi gözedilüp zamanımızda dahi ahsen olmak muradımdur..." derken, yine Fatih devrinin kanunlaştırma hareketlerine ışık tutmaktadır.
521 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.