Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Profil
Gerçekten de Dünya Transhümanist Derneğinin pek çok üyesi kendilerini ateist olarak tanımlamakta ve geleneksel dinleri (özellikle Hıristiyanlığı) küçümsemektedir çünkü dinin uygulayıcıları çağdaş bilim ve teknolojiyi görmezden gelme eğilimindedir (Campbell ve Walker, 2005: illv), Dahası, bazı Hıristiyan teologlar kibirli olduğu ve insanın varoluşunu yanlış anladığı ya da aşkınlığa üstünkörü baktığı için transhümanist yaklaşımı eleştirmiştir (Cole-Turner, 2011; Hertzfeld, 2011; Peters, 2003, 2005; Waters, 2006). Buna karşılık, transhümanizm, savunucuları onu geleneksel dinlere doğrudan bir rakip olarak sunarak (Bainbridge, 2005) transhumanizmin doğası gereği sekuler olduğu algısına daha fazla katkıda bulunmuştur. Zygon'daki makaleler, transhumanizmi salt seküler bir olgu olarak ele almanın fazlasıyla basitleştirici olduğunu ve transhumanizmin dini ve seküler motiflerin kendine özgü bir karışımı, çağdaş postseküler sürece uyumlu dünyevi bir inanç olarak anlaşılması gerektiğini göstermektedir.
Sayfa 65 - Akademim / sekülerist bir inanç olarak transhümanizmKitabı okudu
İnsanlardan karar verici, süper zeki makinelere dönüşüm aşamalı olacaktır. İlk başta insanlar zihinlerini (kişiliklerinin en belirgin yönünü) insanlığın maddi ihtiyaçlarına hizmet edecek süper bilgisayarlara yükleyecektir. Sonunda makineler "insanlığa bakmaktan yorulacak ve kozmosun tüm sırlarını keşfetmek için evrene yayılmaya karar verecektir" (Geraci, 2008). Hans Moravec'in hayal ettiği gibi makineler tüm evreni "genişletilmiş düşünen bir varlığa dönüştürecektir (Moravec 1988, 116). "Robotlar Çağı'nın yerini "Zihin Çağ alırken makineler yalnızca hesaplamaların kaldığı "daha derinlikli (subtler) bir dünya" (Moravec, 1999: 163) için alan yaratacaktır. Sanal Krallık'ta "Zihin Ateşi" dünyevi yaşamı anlamsız hale getirecek, nihayetinde siberuzay tarafından yutulacaktır (Moravec, 1999. 167). Bu, insanin posthumana dönüşümünün ve başkalaşımının nihai telosudur. Teknoloji sayesinde insanlar geleneksel dinlerin binlerce yıldır aradığı şeye yani ölümsüzlüğe ulaşabilecektir.
Sayfa 63 - Akademim / seküelrist bir inanç olarak transhümanizmKitabı okudu
Reklam
"Transhümanizme inanıyorum": Bunu içtenlikle söyleyebilecek yeterli sayıda insan bulunduğunda insan türü yeni bir varoluşun eşiğinde duruyor olacaktır, şu anda bizler Pekin Adamından ne kadar farklıysak o da bizlerden o kadar farklı olacaktır. Ve nihayet gerçek kaderini bilinçli bir şekilde yerine getiriyor olacaktır.
Sayfa 53 - Akademim / transhümanizm (Julian Huxley)Kitabı okudu
...transhümanizm, aslında bir kara aynadır ve tıpkı ismini paylaştığı dizi Black Mirror (2011) gibi her şey yolundaymış gibi görünen bir senaryonun önümüze bir felaketi, distopik bir geleceği sunuşuyla eşdeğerdir. Kehanet için kullanılan kara aynalara benzer şekilde, dizinin de ima ettiği üzere yeni nesil kara aynalar olarak görebileceğimiz telefon, televizyon ya da bilgisayar ekranlarının (cihaz kapalıyken) görüntüyü nasıl bozarak sunduğuna dikkat edelim. Bir süre kapalı konumdayken telefon, televizyon veya bilgisayar ekranınıza bakmaya ve oradan kendi geleceğinize dair bir şeyler görmeyi, sezmeyi deneyin. Eğer deneyimli veya usta bir kahin değilseniz -ki muhtemelen değilsiniz - oradaki görüntünün sizi nasıl yutarcasına çektiğini ve nasıl oradan kaçmak istediğinizi fark edeceksiniz. İşte tam burada transhümanizmin önümüze parlak bir gelecek gibi sunduğu şeyin pek de öyle parlak olmadığını anlayacağız. Yani bir anlamda, cihazlar açıkken önümüze konulan renkli dünyaların, cihazlar kapalıyken dönüşüp değiştiğini ve ütopyadan distopyaya sürüklendiğimizi göreceğiz. Transhümanistlerin hayalindeki yükseltilmiş insan formunun aslında teknolojinin kötüye kullanımından başka bir şey olmadığını, artırılmış gerçekliklerin, bilinç ve fiziksel kabiliyetleri süper-insan konumuna getirilen insanın da posthümanistlerin anladığı biçimiyle bir posthüman beden olmaktan çok uzak olduğunu idrak edeceğiz.
Sayfa 40 - Akademim / Kara ayna, she-hulk ve karanlık ikiz meselesi posthümanizm/transhümanizmKitabı okudu
Dick'e göre androidler ve siborglar bizi taklit etmekte değildir. Onlar biz olmakta, biz ise onlar olmaktayızdır. Bu bir süreçtir; insanın robotlaşması, robotun ise insanlaşması süreci. Bu süreç insan zihnindedir ve kendisini bir taştan ya da bir böcekten üstün görüşünü kıracak olan bir yolu açmaktadır. Böylelikle belki de Spinoza'nın düşüncesinde (ve ayrıca Hallac-ı Mansur'da ve Giordano Bruno'da) olduğu gibi Doga'nın ve Tanrı'nın ta kendisi olduğumuzu hissedebiliriz. (Dick, 1972: 3-4)
Sayfa 29 - Akademim / transhümanizm bir metahümanizm midir?Kitabı okudu
21. yüzyıl salt bilim insanlarının ve filozofların belirlediği bir yüzyıl olmaktan daha çok bilgi ile sermayeyi kesiştirmiş bilimcilerin (Ray Kurzweil, Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Jack Ma) inşa ettiği bir yüzyıl olacak görünüyor. Düşünce tarihinde ilk defa felsefi bir hareket, kendini teknolojiye dayandırıyor. Bu hareket, mitik, gnostik, dini, felsefi ve ideolojik bir hareket olan transhümanizmdir. Böylesi dönüştürücü ve yenilikçi bir harekete karşın bu sürecin doğuracağı zaafları veya olumsuzlukları tartışmaya açarak sağlıklı zemine oturtabilecek düşünürlerin-filozofların hem niceliğinin hem de niteliğinin zayıf olması, 21. yüzyılda insanlık için daha büyük sorunlar doğurabilir.
Sayfa 13 - Akademim / hiper-modern ve tekno-felsefe orak transhümanizmKitabı okudu
Reklam
Transhümanistler, super uzun bir ömür, süper zeka ve süper mutluluk dünyası yaratmaya çalışıyorlar (bir "3S" medeniyeti). İnsanlar ve diğer hayvanların aksine transhümanlar ihtiyarlayarak çökmeyecek ve ölmeyecek: Yaşlanma adını verdiğimiz korkunç hastalık tedavi edilecek ve iyileştirilecek. İnsanın bilişsel sınırları aşılabilir. Yapay zekânın çok hızlı gelişmesiyle insan genomunun baştan yazılması, tamamı süper zekâlardan oluşan bir toplum spektrumu yaratacak. David Pearce
Sayfa 11 - Akademim / hiper-modern ve tekno-felsefe orak transhümanizmKitabı okudu
Deneyimler üzerine düşünmedikçe bilgiye dönüşmez.
Dış şartlar sabit değildir ve bunu sabitleştirme konusunda da elimizden gelen pek bir şey yoktur. Öyleyse şartları çok yönlü tanımak, değişimlere karşı esnek olmak, kendimiz ve çevremiz için en uygun yaratmak gerekir.
Sayfa 44
Yaşanmakta olana bakışımız, yaşadığımızın objektif değerlerinden çok bizim o konudaki inanç ve kalıp düşüncelerimize bağlıdır.
Sayfa 38
Reklam
Yapılan çalışmalar önyargıların yani inançlar ve kalıp düşüncelerle ilgili ön hazırlığın algı oluşumunda %75 rolü olduğunu göstermiştir.
Sayfa 37
216 syf.
9/10 puan verdi
·
30 saatte okudu
Rasyonalite - Feridun Yılmaz
İlk elli sayfasında, sosyal bilimlerin mantığı ve akıl kavramını ele almış, gerek iktisat içinde, gerek felsefede. Ve geriye kalan kısımda, iktisadi düşünce tarihindeki çeşitli tartışmaları ele alıyor. Beğendim. Puan olarak 9/10 veriyorum. Sosyal bilimlerle ilgilenenlerin okumasını tavsiye ederim.
Rasyonalite İktisat Özelinde Bir Tartışma
Rasyonalite İktisat Özelinde Bir TartışmaFeridun Yılmaz · Paradigma Yayınları · 20099 okunma
113 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.