Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mihriban

Şahane kızıl, çok acıklı oluyormuş. Ruhumda iyileşemez bir yara var: abimi çok özlüyorum, gördükçe daha çok.
Sayfa 85 - Can Yayınları
Reklam
Âmin Allah'ımm..
Câbir (r) şöyle dedi: Resûlullah (s) tıpkı bir Kur'an süresini öğretir gibi, bize her iş için istihâre yapmayı öğretirdi. Şöyle buyururdu: "Herhangi biriniz bir iş yapmak istediğinde, farz namazlardan ayrı olarak iki rekât (nafile) namaz kılsın, sonra da şöyle desin: "Allah'ım! Sonsuz ilminle bana hayır yollarını göstermeni ve sınırsız kudretinle bana güç vermeni senden diliyor, o büyük lütuf ve kereminden niyaz ediyorum. Çünkü senin her şeye gücün yeter, benim ise yetmez; sen her şeyi bilirsin, ben ise bilemem. Doğrusu sen, her türlü gizlilikleri en mükemmel şekilde bilirsin. Allah'ım! Eğer bu işin benim dinim, dünyam ve âhiretim için hayırlı olduğunu biliyorsan -veya 'şimdi veya daha sonrası için hayırlı olduğunu biliyorsan'- onu yapmayı nasip et, onu benim için kolaylaştır ve bereketli kıl. Şayet bu işin benim dinim, dünyam ve âhiretim-yahut şimdiki ve sonraki hayatım- için kötü olduğunu biliyorsan onu benden, beni ondan uzak tut. Hayır nerede ise onu bana nasip et, sonra da gönlümü bu sonuca râzı kıl!" der ve isteyeceği şeyi söylerdi.
Buhâri, Teheccüd 28, Daavat 48, Tevhid 10. Tirmizi, Vitr 18; Ibni Mâce, Ikáme 188.
Bir gün, rahmetli babam, kendisinden ders alan arkadaşlarımın da bulunduğu bir mecliste bize şunu sordu: "Çocuklar, sizce cennetin en güzel nimeti nedir?" Biz de "Kur'an-ı Kerim'de Cennet-i Adn var; Cennet-i Firdevs var." dedik ve cennetin nimetlerini tek tek saymaya başladık. "Yok, ben öyle düşünmüyorum." dedi. "Öyleyse bu nimet nedir efendim?" dedik. "Cennette ne boş ve beyhude bir söz işitirler, ne de bir yalan.' ayetini okudu ve “Bence cennetin en güzel nimeti bu olsa gerek." dedi. Mu'minûn suresi, gerçek müminleri tarif ederken. "Onlar ki boş ve beyhude sözlerden yüz çevirirler."(Mü'minun/3) diye devam eder. Furkân suresinde de "Onlar ki boş ve beyhude bir söze uğradıklarında 'selam' der geçerler. Oraya takılıp kalmazlar."(Furkan/63) denilmektedir.
Otto Yayınları

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Elmalılı Hamdi Yazır tefsirine başlarken ne güzel ifade etmiştir: "İlahi! Hamdimi sözüme sertâc ettim, Zikrini kalbime mirâc ettim. Kitabını kendime minhâc ettim. Ben yoktum sen var ettin. Varlığından haberdâr ettin. Kalbimi aşkınla bîkarâr ettin..."
Otto Yayınları
Acaba gönlümüzde mamur bir mescid özlemi var mı, mahallelerimizdeki mescidi bir sabah namazında ziyaret edip kandilini yakıyor muyuz? Orada bir mümine kavuşma, bir müminle kucaklaşma sevincini yaşıyor ve yaşatıyor muyuz? Çocuklarımızın ışıltılı gözleri oranın Kur'an pınarında yıkanıyor mu? Görkemli mescid yapmak, İslam'ın estetiğini, zarafetini ve güzelliğini mimaride göstermek önemlidir, ancak İslam'ın iyiliğine, ahlakına ve kardeşliğine dayalı görkemli ümmet olmak daha önemlidir. Mescidlerimizin ve camilerimizin hem ezanın ruhuna, hem de oralarda namazlarda tilavetini yaptığımız Kur'an'ın ruhuna uygun olarak hayatımıza yön vermesi Allah'tan dileğimiz olmalıdır.
Otto Yayınları
Reklam
"Karanlık zamanlarda şarkı da söylenecek mi?" "Elbette, şarkı da söylenecek, karanlık zamanları anlatan."
Bertolt Brecht
Size verilmiş bulunan herhangi bir şey, sadece dünya hayatının menfaatidir; inanıp Rablerine güvenenler, büyük günahlardan ve hayasızlıklardan çekinenler, öfkelendiklerinde bile bağışlayanlar, Rablerinin çağrısına cevap verenler, namazı kılanlar işleri(ni) aralarında danışma ile (görenler), kendilerine verdiğimiz rızıktan sarfedenler ve bir saldırıya uğradıklarında kazanmaya çalışanlar için Allah'ın katında bulunan daha iyi ve daha kalıcıdır. Şura/36-38
İslam, insanların zengin olmalarına karşı değildir. Birçok ibadet (zekat, hacc, infak, cihad vb.) mala ve zenginliğe bağlıdır. Ancak, Islam, mal ve zenginliğin meşru yollardan (hibe, miras, üretim, ticaret vb.), helal olarak elde edilmesini istemektedir. Aldatma, sömürme, hırsızlık ve gasp yoluyla mal ve zenginlik elde etmek çok net olarak yasaklanmıştır. Hayat bir denenme olduğuna göre, "Allah, insanın elinin dolu olup olmadığına bakmaz, elindekinin temiz olup olmadığına bakar".
Sayfa 490 - Fecr Yayınları
Eyyûb da: “Başıma bir bela geldi, Sana sığındım, Sen merhamet sahiplerinin en merhmetlisisin" diye Rabbine seslenmişti. Biz de onun duasını kabul etmiş ve başına gelenleri kaldırmıştık. Katımızdan bir rahmet ve kulluk edenlere bir hâtıra olmak üzere, ona tekrar ailesini ve onların yanısıra bir katını daha vermiştik. Enbiya Suresi/83-84.
Yûsuf: "Siz Yûsuf'a ve kardeşine neler yaptığınızı biliyor musunuz? Siz cahillik yapan kimselersiniz" dedi. 90. "Yoksa sen Yûsuf musun?" dediler. "Ben Yûsuf'um, bu da kardeşim. Allah bize iyilikte bulundu. Kim Allah'a saygılı olur ve sabrederse, Allah iyi davrananların ödülünü zayi etmez" dedi. Yusuf Suresi/89-90.
Reklam
Ruhsatlar
Ruhsat kurumu, Islam'ın ne kadar tabiî bir din olduğunu ve realiteye verdiği önemi ortaya koyan bir unsurdur. İlkel ve irrasyonel dinlerde haram tabudur, sorgulamaya kapalı dogmatik bir kategoridir, yani hiçbir sebeple harama yaklaşılamaz, dokunulamaz. İslâm'da ise, hayat bizatihi değerli olduğu için, onun tehlikeye girdiği durumlarda deva olabilecek nesnelerin hürmeti (haramlığı) kalkar. İslam Hukukçuları bu ilkeyi şu şekilde formüle etmişlerdir: "Zaruretler, mahzurları mübah kılar"
Sayfa 484 - Fecr Yayınları
Allah Kitap'ta size şunu indirdi: "Allah'ın âyetlerinin inkar edildiğini ve alaya alındığını işittiğiniz zaman, başka bir söze geçmedikçe onlarla oturmayın, yoksa siz de onlar gibi olursunuz". Allah ikiyüzlülerin ve inkarcıların hepsini cehennemde toplayacaktır. Nisa Suresi/140.
"bir bilseniz.."
Eğer (borçlu) darda ise, eli genişleyinceye kadar bekleyin; (alacağınızı) sadaka olarak bırakmanız sizin için ne kadar iyidir, bir bilseniz. Bakara/280.
Ana-Baba
Kur'an; ebeveynin (anne-baba veya dede-nine) aile içinde kalmasını, ailenin bir parçası olarak diğer aile fertleriyle birlikte yaşamasını istemektedir. Çağdaş yaşam biçimi ve egemen modernist dünya görüşü ise, önerdiği çekirdek aile tipiyle ebeveyni (yerine göre anne-baba, yerine göre dede-nine) ailenin dışına atmıştır. Bu, son derece vahşi ve gayri ahlaki bir uygulamadır. Sözde 'huzur evleri'nin nasıl bir huzursuzluk mekânı ve yarı hapishane olduğunu, orada yaşayan insanlardan dinlemek mümkündür. Şurası bir gerçektir ki, anne ve babayı yaşlılıklarında ailenin içinde tutmak, sabır gibi ahlaki bir olgunluğu, vefa ve minnettarlık gibi ahlaki erdemlere sahip olmayı gerektirir. Modern (yabancılaşmış) insanda da, yaşamın temposu ve gidişatı gereği, bunlar maalesef nadir bulunan hasletler hâline gelmiştir.
Sayfa 441 - Fecr Yayınları
Dünyaya Aşırı Düşkünlük (Sekülerlik)
Dinî, ilahiî, aşkın âlemden uzaklaşma, kutsal olan ile bağını koparma ve yeryüzüne koparma anlamında 'dünyevileşme' modern Batı kültürünün en karakteristik özelliklerindendir. Önceleri Rönesans ve Reform, daha sonra Aydınlanma filozoflarının gayretiyle oluşturulan hümanist-laik batı kültürü ve medeniyetinin insan anlayışı veya dünya görüşünün özü olan 'dünyevilik' ile Kur'an'ın sık sık dikkat çektiği ve insanı uyarmaya çalıştığı bir tehlike olan dünyaya aşırı düşkünlük arasında sıkı bir bağ vardır. Ibrahimî dinlerin insanı kendisine karşı korumaya, uyanık tutmaya çalıştıkları bu en büyük günah; bütün felaketlerin ve ahlaksızlıkların kaynağı olan bu en temel sapma, modern dünyada önce Batı'da ortaya çıkmış, daha sonra da bütün dünyaya yayılmıştır. Hz. Musa'nın savaştığı Karun ve Firavun'un dünya görüşü olan bu anlayış, o gün nasıl acılara sebebiyet verdiyse, bugün de çevre kirliliği, silahlanma, ırkçılık, tüketim çılgınlığı, açlık, savaş ve gelir dağılımında adaletsizlik gibi bir yığın felakete sebep olmaktadır. Bu durum, Kur'an'ın tasviri ile “Allah'ı unuttukları için, Allah'ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler'in hâlidir (59Haşr/19). Kur'an insanın haddi aşması ve azması ile, dünya hayatını tercih etmesi arasında yakın bir bağ kurar: "Artık kim azarsa ve dünya hayatını tercih ederse, gideceği yer cehennemdir" (79 Naziat/37-39).
Sayfa 430 - Fecr Yayınları
358 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.