Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mehmet Şentürk

Mehmet Şentürk
@msenturk80
Lisans
İstanbul
51 okur puanı
Haziran 2019 tarihinde katıldı
Mehmet Şentürk
@msenturk80·Bir kitabı okumayı düşünüyor
Şeker Portakalı
Şeker PortakalıJosé Mauro de Vasconcelos
9/10 · 230,4bin okunma
Reklam
264 syf.
8/10 puan verdi
Metastaz
MetastazBarış Terkoğlu
8.4/10 · 3.798 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği
Varolmanın Dayanılmaz HafifliğiMilan Kundera
7.7/10 · 10,4bin okunma
Reklam
191 syf.
7/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Bir "Satranç" değil.
Kitapta "Amok Koşucusu" ile birlikte 7 kısa öykü var. "Amok Koşucusu" hikayesini duymuştum ve en çok merak ettiğim hikaye olmasına karşın en çok etkilendiğim hikaye bu olmadı. Hatta "Amok Koşucusu" biraz beklentilerimin altında kaldı denilebilir. Zweig'ın okumuş olduğum ve ilk kitabı olan Satranç'ı okuduktan sonra okuduğum diğer kitaplarını doğal olarak çok beğenmiş olduğum Satranç ile karşılaştırıyorum. Tabiki okuduğum diğer kitapların bir Satranç kadar beni etkilemesini beklemiyorum. Ancak yine de Satranç'tan aldığım zevk ile "Olağanüstü Bir Gece" ve "Amok Koşucusu" kitaplarından aldığım zevk arasında da çok fark var. "Amok Koşucusu" neyse de "Olağanüstü Bir Gece" biraz hayal kırıklığıydı. Zweig'ın, "Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu" ve "Bir Kadının Yaşamından 24 Saat" gibi birkaç tane daha öykü/roman kitabı kitaplığımda var. Onlar da yine beklentilerimin altında kalırsa "Vicdan Zorbalığa Karşı" gibi deneme kitaplarına geçiş yapmayı düşünüyorum.
Amok Koşucusu
Amok KoşucusuStefan Zweig · Can Yayınları · 2017111,7bin okunma
182 syf.
6/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Benim bu incelemeyi yazdığım tarih itibariyle okuyan kişi sayısı ondu. İnceleme yazısı da yazılmamıştı. Dolayısıyla çok okunan bir kitap değil. Piyer Loti'nin o kadar ismini duyuyoruz bari bir kitabını okumuş olayım diye bu kitabını okumaya karar verdim. Zaten 180 sayfa, bir-iki günde bitirelebilecek bir kitap. Dili çok ağır değil. Piyer Loti'nin Fransız gazetelerinde Türkiye (ya da o dönemki adıyla Osmanlı) ile ilgiliyayınlanan yazıların derlemesi şeklinde. Piyer Loti'nin Türkler hakkında katıldığım ve katılmadığım tespitleri var. Örneğin: "Türkler bizden (Fransızlardan) daha iyi yürekli olmakla birlikte daha serttirler. Yumuşak başlı görünürler, fakat tahrik edildiklerinde korkunç olurlar ve gözlerini kan bürür" demiş. Ayrıca "Bir Türk size bir kilo elma tarttığı zaman eksik tartmış olma endişesiyle size bir elma daha verir. Bunu hangi Avrupalı yapar? Aksine sattığı şeyi daha da ağırlaştırmak için parmağını o tarafa bastırır." Bilmiyorum, bu kitabın yazıldığı dönem gerçekten böylemiydi ama günümüzde bu tespitine katılan birisinin mahkemede şahitliğini kabul etmezler. Sadece merak ettiğim için okudum. Sizin de benim gibi "Piyer Loti'nin kitapları neye benziyormuş?" şeklinde bir merakınız varsa hızlı bir şekilde okuyabilirsiniz.
Can Çekişen Türkiye
Can Çekişen TürkiyePierre Loti · Elips Kitapları · 200472 okunma
"... gerek İran'da gerekse Suriye'de işlenmiş olan cinayetlerin tümünde hançerden başka silah kullanmamışlar, işlerini kolaylaştırmak veya canlarını kurtarmayı sağlaycak ne zehire ne de oka asla tenezzül etmemişlerdir. Neredeyse bütün suikastlerde suikastçi ölü yada diri ele geçirilmiş ve kaçıp kurtulmak için herhangi bir girişimde bulunmamışlardır."
Sayfa 221 - Nokta Kitap, 1.baskı, Şubat 2009Kitabı okudu
304 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tarihin en eski suikastçileri
Meşhur tarihçi Bernard Lewis'ın tarihin en merak edilen konularından biri olan ve üç yüz yıl boyunca dünyada korku salan topluluk ya da tarikat ne derseniz deyin, Haşhaşiler hakkında yazdığı kitap. Kapağında çok bilinen bir oyun olan Assassin's Creed adlı oyundan bir görsel var. Oyunun konusu da zaten Haşhaşiler. Bilinen bir efsane vardır Haşhaşiler hakkında. Güya Haşhaşilerin lideri müritlerine geniş bir bahçe şeklinde sahte bir cennet yapmış. Onlara haşhaş içirerek onların kendilerini cennette olduklarına ve öldükten sonra burada olacaklarına inandırırmış. Cennetteki hayatı gören ve öldükten sonra burada dirileceğini düşünen mürid de ölümden korkmayan bir ölüm makinesi, yani suikastçi haline gelirmiş. Kitapta bunun tamamen gerçek dışı olduğundan bahsedilmiş. O dönem haşhaş bilinmeyen bir uyuşturucu değildi diyor. Haşhaşilerin kendini çok iyi yetiştirmiş, ölümüne dek zamanının tamamını neredeyse kitap okuyarak geçirmiş ve ikna gücü çok yüksek olan Hasan el Sabbah etrafında örgütlenen bir mezhep olduğu ve mücadelesinde haşhaş, sahte cennetlerin değil mezhepsel hedeflerin etkin olduğu ifade edilmiş. Yani işin temelinde inanç var. Suikastçiler cinayetlerin neredeyse tamamında hançerden başka bir silah kullanmamışlar ve suikastten sonra kaçma girişiminde bulunmamışlar. Bu özellikleri onların halk içinde iyice efsane haline gelmelerini ve korkunun dilden dile yayılmasını sağlamış. Kitabın dili biraz fazla akademik geldi ama sonuçta yazarı Bernard Lewis olunca çok da şikayetçi olamadım.
Alamut Kalesi ve Hasan El Sabah
Alamut Kalesi ve Hasan El SabahBernard Lewis · Nokta Yayınları · 20121,684 okunma
496 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Bazı ülkeler kalkınabilmiş iken diğerleri neden başarısız olmuş?
Kitabın yazarlarından Daron Acemoğlu dünyada en çok alıntı yapılan ekonomistlerden. Bu alanda 40 yaşında altındaki ekonomistlere verilen ödülün de sahibi. Dünyaca ünlü üniversite, ABD'deki MIT'de ders veriyor. Diğer yazar James Robinson ile birlikte bu kitabı yaklaşık 10 yıl gibi bir sürede yazmışlar. Kitabın ismi aslında yanıltıcı. Orjinal
Ulusların Düşüşü
Ulusların DüşüşüJames A. Robinson · Doğan Kitap Yayınları · 20132,709 okunma
Reklam
246 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Yüzleşmek özgüvenin belirtisidir.
Emre Kongar'ın asıl uzmanlık alanı tarih olmamasına rağmen kitabını çoğu asıl uzmanlık alanı tarih olan yazarların kitaplarından daha çok beğenmişimdir. Bizim gibi gelişmekte olan toplumlarda tarihe eleştirel bakışa pek rastlanmaz. Daha çok hoşumuza giden olaylar ya da kişiler ön plana çıkarılır. Bunların da müşterisi çok olur. Duymak istemediğimiz, özeleştiri niteliğindeki yazılar ise bırakın okunmayı, sonucunda hain bile ilan edilebilirsiniz. Kitapta değinilen konular oldukça geniş. Türklerin islamı kabul etmesinden başlayıp, Osmanlı, cumhuriyet devri derken taa gezi direnişine kadar geliyor. Tarihe ilgi duyanlar, kitabın adından da anlaşılacağı üzere "yüzleşme" niteliğindeki yazıları da okumaya ihtiyaç duyanlar beğenecektir.
Tarihimizle Yüzleşmek
Tarihimizle YüzleşmekEmre Kongar · Remzi Kitabevi · 2006951 okunma
490 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Şimdiye kadar okuduklarım arasında en çok hoşuma gideni.
Okuduğum ilk Orhan Pamuk kitabıydı. Genel olarak Orhan Pamuk'un şimdiye kadar okumuş olduğum diğer kitaplarıyla (Kar, Masumiyet Müzesi, Beyaz Kale) karşılaştıracak olursam galiba en çok hoşuma gideni bu oldu. Kitaptaki olaylar yanlış hatırlamıyorsam 1960'lı yıllar Gültepe (İstanbul) semtinden başlayıp günümüz yıllarına dek geliyor. Gültepe'de doğmuş ve çocukluğunu orada geçirmiş, kitabı okuduktan sonra tanıştığım ve benden büyük bir kişiye kitaptaki geçen ayrıntıları, -örneğin evlerin tabanının toprak olması ve mahalleye gelen bozacı ve yoğurtçular gibi- sorduğumda doğru olduğunu söyledi. Hatta Nişantaşı'nda büyüyen Orhan Pamuk'un Gültepe'deki gecekonduların bu ve romanda geçen diğer başka özelliklerine bu derece hakim olması beni şaşırtmadı değil. Sonuç olarak beğendim ve gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim.
Kafamda Bir Tuhaflık
Kafamda Bir TuhaflıkOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 201913,5bin okunma
203 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.