Nazlıgül

Bu bile yük geliyo insanlara.
Ve bütün insanlar sevilmeye, şımartılmaya gereksinim duyarlar. Hatta hayvanlar ve bitkiler bile. Sevgi, şefkat ve ilgi…
Reklam
“Sizin ve benim yetiştiğimiz ortamda üç yaşındaki bir oğlan çocuğunun; 1. Kapısına vurmak 2. İçeriden ses gelinceye kadar beklemek 3. On beş dakika sonra gidileceğini önceden haber vermek 4. Çıkarken dinlediği için teşekkür etmek Büyüklerin aklına gelmez, doğal olarak gelmez. Hatta çevrelerinde böyle yapanlar olursa ona gıcık olur, yanlış yaptığını, çocuğu şımarttığını söylerler. Neden bu şekilde tepki verirler? Çünkü o üç yaşındaki küçük insanın insan yerine konulursa, artık söz dinlemez biri haline dönüşeceğinden korkarlar.” “Ama Türkiye’de, çocuğunu insan yerine koymayan baba, gerekirse onu kurtarmak için canını tehlikeye atar. Bunu nasıl izah edeceksiniz?” “Evet, doğru. Türk babasının anlam çerçevesi içinde çocuğunun bedenini korumak babanın öncelikli sorumluluğudur. Ama ‘gerektiğinde’ onu azarlar, tokatlar, utandırır, kovar. Bunları yaparken çocuğa insan olarak ömür boyu sürecek ruhsal zarar verdiğinin farkında değildir. Bu baba kötü biri değildir, bu baba toplumunun anlam çerçevesi içinde çocuğuyla nasıl bir ilişki kurulacaksa öyle bir ilişki kurmuştur. Kendisine kötü bir şey yaptığı söylense inanmakta zorluk çeker, tuhaf tuhaf bakar söyleyenin yüzüne, muhtemelen öfkelenir.”
Geleneksel Türk kültüründe evlat, anneye ve babaya ‘ait’ bir varlık olarak anlaşılırken modern Amerikan kültüründe kendi yaşamı olan, anne ve babadan bağımsız bir ‘birey’ olarak tanımlanır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Herkesin “değer” anlayışı da farklı..
Eylemlerimiz arkasında seçimlerimiz, seçimlerimizin arkasında duygularımız, duygularımızın temelinde ise değerlerimiz yatıyor.
Yıldızlı
Bir insanı değerlendirmek için nelere sahip olmadığına değil, sahip olduklarıyla neler yaptığına bak.
Reklam
Reklam
7bin öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.