Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Özgen

İnsanın oturduğu toprakların altında ölüleri yoksa, o adam o toprağın insanı değildir.
Reklam
Özgen
Bir kitabı okumaya başladı
Yüzyıllık Yalnızlık
Yüzyıllık YalnızlıkGabriel Garcia Marquez
8/10 · 36,1bin okunma
320 syf.
·
Puan vermedi
·
64 günde okudu
Var mısın?
Var mısın?Doğan Cüceloğlu
8.7/10 · 26,8bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Mesela yerli edebiyatımızda roman alanında Yaşar Kemal’i, Yakup Kadri’yi, Halit Ziya’yı, Kemal Tahir’i, Sabahattin Ali’yi; öyküde Sait Faik’i; şiirde Cahit Sıtkı’yı, Orhan Veli’yi mutlaka okuyun. Dünya edebiyatında örneğin İspanyol kültüründen Cervantes’in Don Kişot’unu, Yunan yazar Kazancakis’in Zorba’sını, Fransız yazar Victor Hugo’nun Sefiller’ini, Avusturyalı yazar Kafka’nın Dava’sını, İngiliz yazar George Orwell’in Burma Günleri’ni, Amerikalı yazar Mark Twain’in Tom Sawyer’ın Maceraları’nı… Ayrıca Rus klasiklerini de önemsiyorum, özellikle psikoloji öğrencileri için Tolstoy ve Dostoyevski’yi öneririm.
Reklam
Basit gibi görünüyor ama insanlar bir araya geldiğinde zamanlarının çoğunu şikâyet etmek ve birbirlerini ötekileştirmekle geçiriyorsa bu topluluk zaman içinde güçsüzleşecek demektir.
Otantik kişi; içinde bulunduğu ortamda, ortamın izin verdiği oranda, elinden geldiğince kendisi olmaya, kendisini ifade etmeye özen gösteren kişidir.
Önce bir birey olduğunun bilincine varacaksın, sonra ekibin üyesi olduğunu görüp sorumluluk alacaksın ve kendin de dâhil herkesin hayrına sorun çözmek için kolları sıvayacaksın. Bu adımlardan geçemiyorsan çözüm değil, sorun kaynağı olursun.
“Bu bayramlar, yarınlar sizindir; güle güle çocuklar...” diye mırıldanıyor. Perdeyi çekip yatağına yatırıyorlar. O kuşgözü kadar yerden sızan aydınlık yine Atatürk’ün yüzünde...
Biz, bütün girişimlerimizle, kültür ve düşünce alanında bir aydınlanma devrimi yaptık. Ne yapılmışsa çağdaş bir toplum yaratmak amacıyla yapılmıştır. Cumhuriyet’in 10’uncu Yılı konuşmamda, “Ulusal kültürümüzü çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkaracağız,” diyerek, hedefi size gösterdim. Sevgili Gençler, ulusumuzu o hedefe sizler ulaştıracaksınız... Kendinize güven duyarsanız, istediğiniz bütün hedeflere varacağınızdan kuşkunuz olmasın.
Reklam
Asker olmama karşın, Türk Dil Kurumu’nun bilim alanındaki terim çalışmalarına bir geometri kitabı yazarak ben de katıldım. Bugün kullandığınız açı, açıortay, alan, artı, beşgen, boyut, bölü, çap, çarpı, çember, dışters açı, dikey, dörtgen, düşey, düzey, eğik, eksi, eşit, eşkenar, gerekçe, içters açı, ikizkenar, kesit, konum, köşegen, oran, orantı, paralelkenar, taban, teğet, toplam, türev, uzam, uzay, üçgen, varsayım, yamuk, yatay, yöndeş... terimlerini ben bulmuşumdur.
Türk Dil Kurumu’nun kurultaylarına, bilimsel toplantısına ben de katılmış, yabancı sözcüklerin çoğuna Türkçe karşılıklar türetmişimdir. Bunlardan birkaçını sayayım: er, subay, kurmay, genel, özel, evrensel, kutsal, önemli, arıtmak, ısı, esenlik, erdem, kıvanç, konuk, tüm...
Çağdaşlaşma düşüncesinin temeli aydınlanmaya dayanır. Aydınlanmanın temelinde de akılcılık, bireyin özgürlüğü, siyasal erk, uygar olmak, düşünce üretecek bilgi birikimi yatar. Bu bağlamda: “Çağdaş devlette egemen güç, devleti kuran ulusun elindedir. Bireyler hukuk açısından eşittir. Çağdaş devlet ulusaldır. Çağdaş devlette, devletin üstünde güç yoktur. Çağdaş devlet özgürlükçüdür. Çağdaş devlet halk egemenliğine dayanır. Çağdaş devlet, ekonomisi sağlam bir devlettir. Çağdaş devlet, padişahlıkta olduğu gibi tek kişiye değil, millet iradesine göre kurulur ve yönetilir.”
523 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.